slaganje partnera

Kako poboljšati odnose s partnerom?

To je vječno pitanje mnogih žena. Najčešće imamo potrebu promijeniti partnera i računamo da ćemo u tome s vremenom uspjeti. No, stvari naravno nisu tako jednostavne i obično poboljšanje odnosa uključuje i rad na sebi.

PROMIJENITE SUPRUGA

Pritom ne mislimo da nađete novog (to bi ipak bilo preradikalan savjet). Iako ovaj način nije uvijek učinkovit, ne treba ga izbjegavati. Za početak odredite što vam u suprugovu ponašanju ne odgovara i koliko je to važno za vaš odnos? Što zapravo želite postići i imate li pravo to tražiti od njega? Suspregnite emocije, pokušajte sve sagledati što objektivnije. Važno je i da izaberete najbolji trenutak za razgovor. Uvjeti koji moraju biti zadovoljeni za postizanje što boljih rezultata su sljedeći: suprug je sit, odmoran, dobro raspoložen, na TV-u nema njegove omiljene emisije, ne bavi se nekim važnim poslom i nema dogovoren sastanak na koji uskoro mora krenuti… Budite strpljivi, nježni, umiljati (glumatanje ne dolazi u obzir). Računajte na to da će možda trebati više od jednog razgovora da se približite cilju. Ne optužujte ga (“Zašto ti nikad nemaš vremena da odemo…), nego recite kako se osjećate i što bi vas moglo usrećiti: “Razumijem da si bio jako zaposlen, ali tako sam bila uplašena kad sam sama čekala što će liječnik reći… Puno bi mi značila tvoja podrška u tom trenutku, uz tebe se osjećam puno snažnije i sigurnije…” Uz takav pristup suprug neće imati potrebu braniti se jer se neće osjetiti “napadnuto” i možda se više potrudi sljedeći put.

PROMIJENITE SVOJ STAV

Ako imamo potrebu promijeniti ponašanje druge osobe, moramo biti spremni promijeniti i sebe. Osjećate li možda da pretjerujete u nečemu, da su vam zaključci apsurdni, a emocije pretjerane? Ako niste sigurni, razgovarajte s prijateljicom kojoj vjerujete, a nije loše ni posavjetovati se sa psihologom. Pogledajte se u ogledalo, duboko udahnite, izdahnite – i iskreno recite sami sebi: “Ako se malo prilagodim situaciji, shvatit ću da je sve u redu.” Katkad je bolje promijeniti vlastiti stav nego pokušati promijeniti druge koji se zapravo jednako ponašaju kao i prije. No ako ste sigurni da niste samo vi u pitanju, radije pokušajte odnose izgladiti iskrenim razgovorima sa suprugom, koji možda i ne sluti da ste nezadovoljni njegovim ponašanjem.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zaustavimo tragedije u obiteljima

Može li se nasilje spriječiti? – Može! I…

Postoji jedna navika koja je presudna za sretan brak

Doznajte jesli li majstori za održavanje veze i…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Ima li vaše dijete alergiju na ubod komarca?

Tko je podložniji ubodima komaraca? Kako razlikovati normalnu reakciju na ubod od alergijske? Kako možete…

hormonalna neravnoteža uzrokuje tolozenje masnoća na trbuhu

Taloženje masti na trbuhu: Ovo su znakovi da su uzrok hormoni

Masnoće na trbuhu zadaju velike brige mnogim ženama. Jer trbuščić ne samo da estetski i…

trik za brzi san

Muči vas nesanica? Zaspite brže uz ovaj trik!

Ovaj trik može pomoći da pobijedite puni mjesec, brige, buku, stres pa čak i šalicu…

recept za zdrave prutiće od žitarica i orašastog voća

4 odlična recepta za zdrave slatke prutiće od žitarica i orašastog i suhog voća

Kad vaša djeca požele slatko, ponudite im prutiće od orašastog i suhog voća. Ono što…