zdrava hrana

Kako nagovoriti djecu da jedu zdravije?

Donosimo savjete mama s iskustvom koje su privolile svoju djecu na zdravije zalogajčiće te njihovim omiljenim namirnicama priključile više povrća i voća.

Uvijek na stolu imajte zdjelicu sa suhim voćem

Očistite šank ili stolić od tanjurića i posudica sa slatkišima ili čipsom i u zdjelice stavite sušeno voće. Recimo sušene banane, marelice, brusnice, grožđice, mango… Ako stoje tako na raspolaganju, dijete ih možda neće odmah pojesti, ali će se sjetiti u trenutku kad mu dođe na slatko da slatke marelice stoje tamo na stoliću.

Napravite platu

Narežite raznog voća i povrća i nešto što djeca vole kao što je sir ili grožđice i napravite lijepu šarenu platu. Ponudite platu djeci i recite im da moraju pojesti od svega pomalo.

Napravite smoothie

Imajte kolekciju smoothiea koje će djeca razlikovati po boji. Mogu birati između ljubičastog, žutog, crvenog ili zelenog. U ljubičasti stavite bobičasto voće, u žuti bananu, mango, ananas, u crveni jagode ili rajčice, a u zeleni neko voće s dodatkom lista salate ili špinata. Ako dijete stisne gumbić na mikseru ili sokovniku za izradu smoothiea, idealno.

Idemo zajedno u nabavku

Uvijek vodim djecu sa mnom na tržnicu i u trgovine pa im dopustim da sami odaberu voće i povrće koje im se dopada. Kad sami pomirišu i opipaju uvijek izaberu nešto i češće na kraju to i pojedu.

Počnite saditi vlastiti vrt

Ugrabila sam priliku kad mi se ponudila zemlja za obrađivanje i posadili smo mali vrt. Djeca uživaju čupkajući korove, kopkajući po zemlji i vole pratiti kako biljke rastu. Sudjeluju u brizi oko vrta i često pojedu ubrane rajčice i mrkve već u vrtu. Tako nam je najslađe.

zdrava hrana

Slažemo zajedno jelovnik

Ja sa mojom djevojčicom slažem jelovnik za idući tjedan. Ona voli pisati što ćemo kuhati, slagati namirnice u hladnjaku, a tako i unaprijed zna kad će biti njezina omiljena i ona druga hrana. Tako nema puno plakanja kad kuhamo varivo od kelja.

Izmiksajte povrće u pire

Skuhajte cvjetaču, celer ili korabicu i izmiksajte ih s malo maslaca i mlijeka. Odličan prilog, a izgleda poput pirea od krumpira.

Grickamo dok kuham

Uvijek kad kuham, djeca se motaju oko mene i uvijek im dam nešto za grickanje, primjerice sirove mrkvice, narežem jabuke, ogulim naranče (u ljeto obožavamo lubenicu!) i tako sam sigurna da su pojeli nešto sirovo i nekuhano u danu. Ako uspijem tako narezati nešto, onda ih za ručak ili večeru ne gnjavim s povrćem.

Dostupno voće

Kad imam jagode, trešnje i takvo voće koje se može oprati i pripremiti za jelo, a da se ne mora odmah pojesti, tada ga spremim u plastične posudice i stavim na dostupno mjesto u hladnjaku gdje djeca mogu lako doći i uzeti koliko i kad god žele.

Drive by grickalice

Čak i ako dijete ne voli zdrave grickalice i na sve što mu ponudite kaže "ne", gotovo uvijek upali da su one negdje smještene i ostavljene na putu kojim on stalno prolazi. Često usput ipak uzme komadić.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

prehrana djece

Koliko puno djeca trebaju jesti?

Uvijek treba imati na umu da na dan…

obiteljski stol

Moje dijete neće jesti!

Odbija obroke, jede samo ono što želi i…

Pročitajte i:

Koronavirus u Hrvatskoj: imunitet je ključ! Evo kako ga ojačati!

Koronavirus je stigao u Hrvatskoj. Danas je objavljeno kako je još jedna osoba stavljena u…

Intimna njega na prirodan način: u trudnoći je osobito važna

Svakodnevna pravilna higijena ključna je za održavanje prirodne ravnoteže i svježine intimnih dijelova tijela. Intimea Hygieia…

Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo…

Dodatak prehrani koji ne deblja, a pomaže jačanju imuniteta

Doznajte nešto više o prirodnom dodatku prehrani koju mogu uzimati svi - djeca i odrasli,…