Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj dobi. Joga djeci pomaže da nauče kako se povezati sa sobom na nježan i podržavajuć način. Učiteljica dječje joge Lana Presečki otkriva dobrobiti i iznenađujuća saznanja iz svoje prakse s najmlađima

Dječji mozak prestimuliran, tijelo bez dovoljno pokreta

Biti dijete u 21. stoljeću nije nimalo lako: preopterećeni vanjskim podražajima, stalno bombardirani senzacijama, ekranima i umjetnim svjetlima, današnja djeca odrastaju pokušavajući uhvatiti sve te silne informacije i pospremiti ih unutar svojih iskustava te na temelju toga izgraditi svoju osobnost.

I dok je dječji mozak prestimuliran, tijelo ne dobiva ni približno dovoljno nužnog pokreta - a svi znamo da dijete treba trčati, igrati se, skakati, penjati… Zbog svega toga postoji realna opasnost da dijete izgubi ono najnužnije: kontakt sa samim sobom.

Ozbiljan međugeneracijski rascjep

Učiti jogu i relaksaciju znači učiti kako biti sretna osoba, a djeci i tinejdžerima danas je to potrebno više nego ikad. Dijete nitko više ne pita: "Što želiš od života?" i "Kakve odnose želiš izgraditi?", a bez tih pitanja teško odrastemo u kvalitetnu osobu.

Pogotovo u vremenu kad više ni roditelji ne razumiju najbolje svoju djecu i kad postoji ozbiljan međugeneracijski rascjep… Dječja joga jedan je od najsigurnijih načina prevencije nesretnih odraslih.

Vježbanje joge u školama i vrtićima

Postoji mnogo istraživanja koja govore u prilog jogi za djecu, vježbanju joge u školama i vrtićima. Moderne škole u svijetu uvele su meditaciju u redovni raspored i primjećuju znatno smanjenje agresije među učenicima, kao i puno bolje ocjene i općenito rezultate, čak i sportske. Izuzetno uspješnu metodu MindUP u američkim, britanskim i kanadskim školama provodi fondacija na čijem je čelu holivudska glumica Goldie Hawn.

 

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst: Lana Presečki

Izvor: sensa.hr

Foto: Luka Smuk

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…