tata i sin pecaju

Imaju li i tate osjećaj krivnje?

Iako su istraživanja pokazala kako žene osjećaju krivnju u većoj mjeri nego muškarci, čini se da se sve više očeva suočava s tim osjećajem kada je u pitanju provođenje vremena s djetetom.

Ako se pitate muči li i očeve osjećaj krivnje kad nisu s djetetom, odgovor je - da. Naime, sve se više očeva žali kako im je teško balansirati između poslovnog i obiteljskog života. Imaju osjećaj da je stalno netko nezadovoljan njihovim angažmanom - ili šef na poslu ili žena i dijete kod kuće. Stoga im se nerijetko javi osjećaj krivnje kada ne obave neki posao onako kvalitetno kako bi to zadovoljilo njih i šefa, kad ranije otiđu kući kako bi bili s obitelji, ili obratno - osjećaju krivnju kada zbog važnog sastanka propuste događaj važan za dijete.
Uz to, očevi vide sav trud i energiju koju majke ulažu u odnos s djetetom, pa se mogu zapitati čine li oni dovoljno, kako još mogu pridonijeti kvaliteti odnosa s djetetom i kako mogu biti veća podrška partnerici…

Osjećaj krivnje kao i u majki
I očevi se pitaju je li sebično željeti vrijeme za sebe ili vrijeme nasamo sa suprugom. Važno je da znaju da takva želja, kao i njena realizacija, ne upućuje na sebičnost. Naime, pokazalo se kako je i za mame i za tate važno da pronađu vrijeme za sebe, ali i vrijeme za partnera, jer je tada veća vjerojatnost da će imati čvršći brak, bolje odnose u obitelji i sretniju djecu.

tata i sin

Previše zaštitnički roditelji koji baš svaki trenutak žele biti fokusirani na dijete i nikada ga ne ostavljaju s osobom od povjerenja, time ne čine djetetu uslugu. Ako dijete ponekad pričuva osoba na koju je ono naviklo i kojoj roditelji vjeruju, tada se roditelji mogu opustiti i napuniti baterije za nove roditeljske i ostale svakodnevne izazove, ali i dijete dobiva priliku naučiti da je sve u redu i kada nije uz roditelje te posljedično gradi svoje samopoštovanje zbog uspješnog svladavanja i toga gradiva.

Tekst: Tatjana Gjurković, dipl. psiholog, certificirani terapeut igrom i Tea Knežević, dipl. psiholog, www.centarproventus.hr
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas.…

VIDEO: I muškarci mogu osjetiti bebu u trbuhu!

Dok dodiruju ženin trbuh muškarci donekle mogu osjetiti…

tata i djeca

U čemu su to tate bolji od mama?

Neupitno je da se način na koji majke…

Otac preminule bebe zamolio neznance da 'fotošopiraju' njezinu fotografiju

"Moja je kćerkica preminula u dječjoj bolnici nakon…

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…