Bolovi i napetost u leđima – što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se, a zatim radite u uredu i tijekom dana pretežno sjedite? Jasno je što je bolove uzrokovalo - previše smo opterećeni, previše sjedimo, premalo se krećemo i krivo se držimo... Ako ste trudnica, bolovi mogu biti još izraženiji kad trbuh počne ozbiljno opterećivati kralježnicu

Ovi faktori međusobno se potiču i čine problem još većim. Naime, nošenje i dugotrajno sjedenje u krivom položaju, posebice kod rada za kompjuterom ili prilikom dugotrajne vožnje, uzrokuju napetost u mišićima koja dodatno svija tijelo i još nas više tjera na krivo držanje. Tako se bolovi u mišićima leđa i kralježnice samo produbljuju i s vremenom postaju kronični.

Mogu li pomoći biljni preparati?

Pored lijekova za bolove, koje je uvijek bolje koristiti u obliku gela, masti ili kreme jer se koncentracija lijeka raspoređuje lokalno i bolje i brže djeluje, na raspolaganju su vam i biljna rješenja koja svakako mogu pomoći. Postoje preparati koji djeluju protuupalno i analgetski te istovremeno hlade ili griju. Preparati koji griju ustvari šire krvne žile i poboljšavaju prokrvljenost tkiva te time stvaraju ugodan osjećaj topline. Oni se koriste kod kroničnih, trajnih i tupih bolova, ukočenosti mišića i reumatskih tegoba. U ovom slučaju je korisno stavljati i tople obloge.

Preparati koji hlade isparavaju s površine kože i daju osjećaj hlađenja čime se ublažavaju simptomi boli, otoka i upala. Ovi preparati najbolje djeluju kod akutnih bolova, uganuća, istegnuća ili udaraca gdje je bol nagla i oštra. Jednako korisni u ovim slučajevima su hladni oblozi za smirenje bolova.

U ljekarnama u konzultaciji s ljekarnikom potražite biljne preparate ovisno o vrsti bolova u leđima na bazi ulja klekovine, arnike (brđanke), borovnice, ružmarina i timijana, metvice i eukaliptusa.

Sport kod bolova u kralježnici

Za zdravlje kralježnice od presudne je važnosti imati čvrste mišiće koji je mogu podupirati. Ako je kralježnica bolna, tada je korisno baviti se sportovima kod kojih nema naglih pokreta, već je koncentracija na treniranju izdržljivosti mišića. To su primjerice vožnja bicikla, plivanje i nordijsko hodanje. Kod fizičke aktivnosti tijelo razgrađuje i hormone stresa u krvi, koji su često uzrok pojave napetosti u mišićima leđa. Vožnja bicikla primjerice pod pretpostavkom da je bicikl primjeren vašoj visini, može stabilizirati mišiće leđa, trbuha, ramena i nogu. Kod plivanja se napetost u kralježnici opušta zbog uzgona, a istovremeno otpor koji voda pruža mišićima u svakom pokretu jača mišiće cijelog tijela. Posebice se u tom smislu preporučuje leđno plivanje, no pripazite da ne plivate u bazenu s puno ljudi jer stalno okretanje, izmicanje ili skretanje previše opterećuje bolna leđa.

Odgovarajuća tjelovježba za trudnice s bolovima u leđima

Osim ako vam liječnik ne zabrani, plivanje i gimnastika u vodi odlični su za trudnice jer u vodi vaši zglobovi ne trpe težinu, a leđni mišići rade uz minimalni napor. Međutim, izbjegavajte prsno plivanje jer se time ističe zakrivljenost kralježnice. Ako plivanje nije po vašem ukusu ili za takvu vrstu rekreacije nemate mogućnosti, također se preporučuju joga ili lagana gimnastika. Predlaže se da vježbate barem petnaest do trideset minuta, dva ili tri puta na tjedan. Za pravilno izvođenje vježbi potrebno je također znati da suvišni kilogrami opterećuju vašu koštanu strukturu. Zato, da biste izbjegli posljedice, važno je pratiti nakupljanje težine tijekom svih devet mjeseci. Nakupljanje kilograma mora biti postupno. Više o bolovima u leđima i načinu kako ih ublažiti ako ste trudnica čitajte OVDJE!

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Donosimo smjernice fizioterapueta za mame koje planiraju drugu…

Trudnice, znate li kako ispravno podizati teret?

Mnoge trudnice se ne obaziru na to kako…

Bolovi u leđima kod trudnica

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima.…

Pročitajte i:

Intimna njega na prirodan način: u trudnoći je osobito važna

Svakodnevna pravilna higijena ključna je za održavanje prirodne ravnoteže i svježine intimnih dijelova tijela. Intimea Hygieia…

Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo…

Dodatak prehrani koji ne deblja, a pomaže jačanju imuniteta

Doznajte nešto više o prirodnom dodatku prehrani koju mogu uzimati svi - djeca i odrasli,…

Izebel Kovačić i sestra Ivana za Story ispričale priču o malenoj Nikol, Ivanonoj kćerkici rođenoj sa sindromom Down

Ljubav dolazi u različitim oblicima, a sestrinska je posebna - ističe na samom početku razgovora…