Bezbolno spriječite karijes kod djece

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Da bi se zubi zaštitili od pojave karijesa u fisurama, provodi se postupak nazvan pečaćenje. Pečaćenje spada u preventivne postupke, ne uključuje brušenje zuba, kratko traje i bezbolno je, što je malom pacijentu, ali i roditelju, veoma važno.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između kvržica. Oblik i veličina fisura razlikuju se od pojedinca do pojedinca, a utječu na rizik od pojave karijesa. Duboke fisure s uskim ušćem pogodna su mjesta za zadržavanje hrane, nastanak plaka te razmnožavanje bakterija plaka. Time se stvaraju dobri uvjeti za pojavu karijesa. Ako se tomu pridoda i loša oralna higijena, karijes je neizbježan.
Cilj je pečaćenja duboke fisure pretvoriti u plitke, u kojima se ne zadržava hrana, a čišćenje je jednostavno.

Kad je pravo vrijeme za pečaćenje?

Pečatni ispuni mogu se izraditi i na mliječnim i na trajnim zubima. Međutim, s obzirom na to da je za izradu nužna kooperativnost pacijenta, pečatni ispuni najčešće se izrađuju na trajnim zubima.
Postupak pečaćenja preporučuje se provesti nedugo nakon nicanja trajnog molara, obično sa 6-7 godina za prve molare te sa 12 godina za druge molare.
Prije se smatralo da se zubi trebaju pečatiti samo u fazi nicanja i da takav postupak nije potrebno provesti na zubima koji su četiri ili više godine nakon nicanja bez karijesa. Današnji je stav drukčiji: pečaćenje je preporučljivo napraviti na svim zubima koji imaju predispoziciju nastanka karijesa i ne ovisi o dobi.
Lokalni čimbenici rizika za nastanak karijesa jesu morfologija fisura, prisutne postojeće karijesne lezije, količina sline te broj karijesogenih bakterija u slini. Ako kod pacijenta postoji i samo jedan čimbenik rizika, potrebno je pečatiti fisure zuba. Kontraindikacija za pečaćenje fisura jest karijesna lezija koja je zahvatila dentin.

Kakav je postupak pečaćenja, kako nastaje pečatni ispun?

Postupak je brz i bezbolan, ne zahtijeva uporabu anestezije i obavlja se u jednom posjetu stomatologu, a traje oko 6-7 minuta po zubu. On uključuje čišćenje površine zuba kako bi se uklonili svi ostaci hrane i zub pripremio za pečaćenje. Čišćenje se izvodi pomoću rotirajuće četkice i profesionalne paste. Nakon što se isperu ostaci paste, zub se posuši i izolira svicima staničevine i uz pomoć sisaljke. Na izolirani zub nanosi se tekućina ili gel za jetkanje cakline, koji se zatim ispere. Zub se posuši i zatim se prelazi na zadnju fazu, a to je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje polimerizacijskom lampom, čime materijal prelazi iz tekućeg u kruto stanje (stvrdne se). Time je postupak pečaćenja fisura gotov. Potrebno je paziti da zub koji pečatimo ne dođe u kontakt sa slinom jer kontaminacija slinom rezultira prijevremenim ispadanjem pečata. Tijekom pečaćenja fisura važno je izbjeći postavljanje prevelike količine materijala u području fisura budući da mogu nastati smetnje u okluziji i artikulaciji, mehanički stres, kontrakcija materijala, mikropropusnost i pucanje samog materijala. Materijali koji se mogu koristiti za pečaćenje fisura jesu tekuće kompozitne smole i staklenoionomerni cementi. Oni imaju višestruku funkciju: zatvaraju jamice i fisure na zubu, onemogućuju zadržavanje hrane, otpuštaju kalcij i fosfor, smanjuju kiselost u ustima i sprečavaju otapanje cakline te štite zub od karijesa. Boja pečata odgovara boji zuba i ničim ne ugrožava estetiku. Ako mali pacijenti žele, moguća je izrada pečatnog ispuna u omiljenoj boji.
Odmah nakon izrade pečatnog ispuna moguće je jesti i piti.


Koliki je vijek trajanja pečatnih ispuna?

Pečatni ispun može trajati između tri i pet godina, a često i dulje. Istraživanja pokazuju da dobro postavljen i redovito kontroliran pečat omogućuje dugotrajnu zaštitu zuba od karijesa. Dok je god pečatni ispun cjelovit, nepotrošen i bez pukotina, on štiti fisurni sustav. Ako se pečatni ispun istroši ili ispadne, zub je potrebno ponovno zapečatiti. Trajnost se povećava ako dijete ima dobru oralnu higijenu i izbjegava gristi tvrde predmete.

Ako je zub pečaćen, je li oralna higijena i dalje važna?

Pečaćenje fisura samo je dio preventivnih mjera koje treba poduzeti da bi dijete imalo zdrave zube u budućnosti. Redoviti posjeti stomatologu, dobra oralna higijena, zdrava i pravilna prehrana i dalje su nezaobilazni u očuvanju oralnog zdravlja vašeg djeteta.

Tekst: mr. sc. Andrijana Kovačić, stomatologinja
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Karijes na mliječnim zubima, treba li ga liječiti?

Zbog čega dolazi do infekcije mliječnih zuba, kako…

Zdravi zubi i u trudnoći!

Iako svatko može imati probleme s desnima, trudnice…

Pročitajte i:

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…

pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina…

alergija ili prehlada

Zajednički simptomi prehlade i alergije te kako znati o kojoj je dijagnozi riječ?

Sumnjive su vam te vaše ili djetetove prehlade u posljednje vrijeme i razmišljate da možda…

Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj…