Bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze za dijabetičare

Od 1. lipnja 2018. g. na snagu stupa odluka HZZO-a o stavljanju aparata za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze za dijabetičare na listu pomagala. Riječ je o uspješnom epilogu inicijative „Za život s manje boli“ koja je ujedinila pacijente, javnost, struku i politiku. Osiguranicima na injekcijama inzulina će na trošak fonda biti omogućen pristup revolucionarnoj tehnologiji koja pruža pacijentu i liječniku bezbolni, kontinuirani uvid u 24-satno kretanje razine glukoze.

Ovom odlukom HZZO je potvrdio kontinuitet u kvalitetnoj brizi za djecu oboljelu od dijabetesa u skladu sa svjetskim dostignućima. Ipak, prava odraslih su do sada bila kontinuirano manjkava i ispod svjetskih standarda. Ovom odlukom je konačno postignut veliki napredak i u liječenju odraslih osoba s dijabetesom.

Iako je i sada došlo do određenih problema i nejasnoća. Jedan proizvod uopće nije odobren za osobe starije od 8 godina, a na drugi proizvod odrasli oboljeli će imati pravo samo u slučaju da imaju "hipoglikemije dokazane u hospitalnim uvjetima". Brojni dijabetičari su jako strepili da će ovu birokratsku prepreku biti nemoguće preskočiti. Stoga su se udruge dijabetičara sukladno uputi predsjednika nadležnog HZZO Povjerenstva Dr. Tomislava Madžara angažirale prema dijabetološkim stručnim društvima i referentnim centrima kako bi se preciznije definirala "hipoglikemija u hospitalnim uvjetima".

Ravnateljica referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, prof. Dr. Lea Smirčić Duvnjak je za medije izjavila da se sigurno "ne radi o činjenici da netko treba biti hospitaliziran u bolnici da bi mu se dokazala hipoglikemija". Tu informaciju je potvrdio i ključni član nadležnog HZZO povjerenstva za pomagala koje je i donijelo ovu odluku, prof. dr. sc. Milan Vrkljan. On je izjavio da "hospitalni uvjeti" ne znače "ležanje u bolnici" jer je to nepotrebno i skupo, te da ležanja nikako neće biti. Pacijenti se s time slažu jer također smatraju da je hospitalizacija skup i nepotreban proces koji se ne primjenjuje niti kod uvođenja puno kompliciranije inzulinske pumpe, te nije zabilježen nigdje u svijetu.

Iako je odluka upravo stupila na snagu (1.6.2018.), vjeruje se da će ove početne nejasnoće ubrzo biti razjašnjene kako bi svi pacijenti kojima je to potrebno mogli lakše i uspješnije živjeti s dijabetesom. Time će HZZO ponovno uhvatiti ukorak s razvijenim zemljama i ostvariti uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza.

 

Tekst: Koalicija udruga u zdravstvu
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zagreb Advent Run – kostimirani sudionici najzabavnije utrke ove godine trče za dijabetičare

Tisuće kostimiranih trkača – vilenjaka, Djedova Božićnjaka i…

Za oboljele od dijabetesa HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je…

Ne propustite besplatnu radionicu za roditelje djece s dijabetesom

Idealna je prilika da se uključite na ove…

Stiglo je proljeć… ovaj, novi Men’s Health!

U novom broju Men's Healtha pročitajte koji su…

Pročitajte i:

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim, tipičan je za ovo doba godine. Međutim,…

mučnina nakon seksualnog odnosa

Ovaj simptom nakon odnosa nemojte ignorirati!

Nakon odnosa je moguće osjećati sreću, euforiju, zbunjenost, nezadovoljstvo..., ali li ovaj simptom nikada ne…

Dijete ne bi trebalo ni taknuti mobitel prije kretanja u školu

Mozak djece koja su od najranije dobi izložena različitim ekranima ne razvija se kako bi…

dezinfekcija stana nakon bolesti

5 stvari koje obavezno trebate oprati nakon bolesti

Kako biste svoju kuću raskužili od bakterija, virusa odnosno izvora moguće ponovne zaraze važno je…