kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen nos... svuda oko nas. Ovako možete zaštititi sebe i obitelj...

1. Pranje ruku
Ovo je prvo pravilo higijene i često presudan faktor u tome hoćete li ostati zdravi ili se razboljeti. Ako češće tijekom dana perete ruke, možete značajno smanjiti rizik od infekcije. No, trebate biti temeljiti i dobro nasapunati cijele ruke te područje oko i ispod noktiju. Tek tada ćete značajno smanjiti mogućnost infekcije jer ćete ukloniti s ruku viruse i bakterije.

2. Ne dirajte lice
Vozite se tramvajem? Tada je bolje ne dodirivati si lice. To je način kako se većina klica i prenese u tijelo – rukom na lice i s lica u dišne organe. Rizik od zaraze na taj način je velik, posebno na mjestima gdje dodirujete stvari s kojima mnogi dolaze u kontakt (poput rukohvata u javnom prometu, vrata u ustanovama ili gumba na liftovima).

3. Obucite čarape
I noću! Ako krenete u krevet s čarapama, grebanje u grlu možda će nestati već sljedeći dan. Kad su stopala topla, sluznice u grlu također će se bolje opskrbiti krvlju i mogu djelotvornije odbiti viruse.

4. Grgljanje vode sa soli
Većina infekcija započinje s grloboljom. Ako se odmah borite protiv toga, možete spriječiti da se prehlada proširi na nos i bronhije. Pomaže obična morska sol. Ona će ubiti viruse i vlažiti sluznicu što pospješuje borbu protiv napasnika. Pet puta dnevno grgljajte toplu vodu u kojoj ste otopili jednu žicu soli. Ako vam je nos već začepljen, možete i njega ispirati istom otopinom soli s istim efektom.

5. Dobro se naspavajte
Vašem tijelu je zimi važan dobar san jer tako skupljate energiju i snagu za borbu s virusima i bakterijama. Usporite tempo, pružite si pauzu kod sportskih aktivnosti i lezite u krevet ranije uvečer.

6. Jedite pametno
Naš obrambeni sustav sada treba dodatni vitamin C, cink, selen i bjelančevine da bi učinkovito djelovao. Sve to dobivate puno, primjerice doručkom od žitarica napravljenih od zobene kaše, jogurta, svježeg voća i orašastih plodova za početak dana.

7. Ne dišite kroz usta
Dišite kroz nos što je više moguće. Dlačice u nosu će uhvatiti viruse i bakterije i zadržati ih ovdje blizu izlaza. Ako vam je nos pun, obavezno ga češće ispušite pa maramicu bacite. Pored toga, zrak se bolje zagrijava disanjem na nos, sluznica u grlu se ne isušuje ili ne hladi pa se tako i lakše uspijeva obraniti od virusa.

8. Zapjevajte kao Tarzan
Tarzanov zov možete iskoristiti za dobro raspoloženje, ali još važnije je da se šakama lupate po prsima kako to Tarzan radi. Ujutro se par minuta lagano lupajte po sredini prsnog koša jer tako stimulirate imunološki sustav. U ovom području se nalazi timus, žlijezda koja se smatra mozgom našeg imunološkog sustava. Probudite ju.

9. Prozračivanjem protiv bolesti
Ako je kod kuće ili u uredu vladaju virusi, trebali biste otvarati prozore i prozračivati prostor najmanje pet puta dnevno u trajanju od deset minuta. To smanjuje broj virusa u zraku i time rizik od infekcije.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

roditelji na mobitelu

Mobitel i igra s djetetom ne idu zajedno

Roditelji koji se koriste mobitelom pred svojom djecom u anketama navode da se osjećaju manje…