kreme za suncanje

5 savjeta kako pravilno koristiti kremu za sunčanje

Evo nas na plažama, na bazenima, svakako na višesatnom kupanju i suncu. U torbi nam je pored ručnika i krema za sunčanje. Ali, kada je nanosimo, koliko često i hoće li krema na kraju biti učinkovita, ovisi o mnogim faktorima. Za početak obično svi mažemo kreme za sunčanje u pretankom sloju...

Da bi krema za sunčanje imala učinkovitost, trebate znati kako je koristiti. Donosimo vam nekoliko pravila koja možda niste znali:

  • Vodootporna krema za sunčanje drži samo 40 minuta

Vodootporna krema za sunčanje nakon kupanja brže gubi svoj zaštitni učinak. Potrebno se ponovno namazati u roku od 40 minuta.

  • U slanoj vodi treba više kreme, nego u slatkoj

Slana voda je gušća od slatke pa se kupanjem u slanoj vodi tijelo zadržava bliže površini, no kupanjem u slatkoj vodi. Time smo u slanoj vodi izloženiji utjecaju UV zraka. Dakle, potrebno se zaštititi većim faktorom i češće obnavljati zaštitni sloj kreme.

  • Tko se bavi sportom, neće brže pocrniti

Ako se bavite sportom na suncu nećete više i brže pokupiti sunčeve zrake, no što biste ih pokupili dok mirujete. Jednako ste izloženi jedino ćete možda ravnomjernije potamnjeti jer se stalno pomičete i tako svaki dio tijela izlažete suncu. Zaštitite se faktorom jednako kao da idete na plažu sunčati se.

  • Nije dovoljno namazati se jednom do dva puta tijekom dana

Važno je svaka dva do tri sata obnavljati sloj zaštitnog faktora ako boravite na suncu. I pripazite da koristite kremu u debljem sloju. Odrasla osoba bi trebala nanijeti barem 5 do 6 žlica kreme za cijelo tijelo. Stoga nemojte štedjeti.

  • Direktno sunce i toplina oštećuju trajnost kreme za sunčanje

Krema za sunčanje je upotrebljiva otprilike godinu dana nakon otvaranja. To je vrijeme u kojem proizvođači garantiraju učinkovitost zaštitnog faktora. Nakon tog trenutka učinkovitost preparata slabi, ali ne potpuno. Naravno ako je čuvate na suhom i tamnom mjestu. Izbjegavajte držati kremu za sunčanje u vrućem autu jer tako krema može izgubiti zaštitni faktor i za nekoliko tjedana.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

sto majke potajno ne vole

5 stvari koje gotovo sve majke potajno mrze

Možda se nećete složiti s našim izborom, ali ovih 5 stvari iako zvuče idilično, ustvari…

Što alergični na ambroziju ne bi smjeli jesti?

Tijekom perioda intenzivne cvatnje ambrozije, oni kojima to stvara probleme s disanjem, kihanjem, svrbeži očiju…

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da postoji uska povezanost kvalitete našeg ljubavnog odnosa…