5 najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

"Današnju djecu treba očeličiti", kaže pedijatar dr Dejan Jonev i otkriva koje su to najčešće roditeljske greške zbog kojih su djeca često bolesna.

“Nemoj to dirati, palo je na zemlju, sad je prljavo”, čudno je koliko je ova rečenica učestalija u našim krajevima, nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a osobito što je bojazan roditelja u ovom slučaju nepotrebna, jer takvo nešto ne može djetetu ugroziti zdravlje.

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, pretjeruju u pretopljavanju, a zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet taj da mu se dozvoli kontakt s većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama… Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

“Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali hodali bosi, roditelji nas nisu non stop preoblačili, pa čak ni kada se smočimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Ima zemalja koje su u odnosu na nas mnogo liberalnije po ovom pitanju”, priča pedijatar dr Dejan Jonev.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Senzomotorički razvoj djeteta - je li sve u redu?

Ako mozak ne prerađuje osjete iz okoline dobro, ne može ni upravljati ponašanjem, te tu…

Prirodna borba protiv uši na vlasištu

U jaslicama, vrtićima i školama često se javljaju uši na vlastištu kod djece i stvaraju…

Tri vježbe za poboljšanje imunološkog sistema

Kako disanjem, jogom lica i pritiskanjem određenih točaka na vratu možete ojačati imunitet u vrijeme…

Kralježnica - pokazatelj našeg emocionalnog stanja

Što sve počiva na vašim leđima? Teret svakodnevice i stil života utječu na držanje tijela,…