5 najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

"Današnju djecu treba očeličiti", kaže pedijatar dr Dejan Jonev i otkriva koje su to najčešće roditeljske greške zbog kojih su djeca često bolesna.

“Nemoj to dirati, palo je na zemlju, sad je prljavo”, čudno je koliko je ova rečenica učestalija u našim krajevima, nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a osobito što je bojazan roditelja u ovom slučaju nepotrebna, jer takvo nešto ne može djetetu ugroziti zdravlje.

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, pretjeruju u pretopljavanju, a zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet taj da mu se dozvoli kontakt s većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama… Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

“Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali hodali bosi, roditelji nas nisu non stop preoblačili, pa čak ni kada se smočimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Ima zemalja koje su u odnosu na nas mnogo liberalnije po ovom pitanju”, priča pedijatar dr Dejan Jonev.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Pokušajte spriječiti kolike

Iako to ne jamči potpuni uspjeh, bračni par Sears opisuje što su s godinama sami…

Bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze za dijabetičare

Od 1. lipnja 2018. g. na snagu stupa odluka HZZO-a o stavljanju aparata za bezbolno…

Zaštita od sunca za lice i tijelo za cijelu obitelj

Sunce nas redovito obilazi i samim tim djeluje na našu kožu čak i kad nismo…

Mučnine na putu!

Kinetoza ili bolest kretanja nerijetko se pojavljuje kod male djece tijekom putovanja, a manifestira se…