5 najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

"Današnju djecu treba očeličiti", kaže pedijatar dr Dejan Jonev i otkriva koje su to najčešće roditeljske greške zbog kojih su djeca često bolesna.

“Nemoj to dirati, palo je na zemlju, sad je prljavo”, čudno je koliko je ova rečenica učestalija u našim krajevima, nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a osobito što je bojazan roditelja u ovom slučaju nepotrebna, jer takvo nešto ne može djetetu ugroziti zdravlje.

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, pretjeruju u pretopljavanju, a zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet taj da mu se dozvoli kontakt s većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama… Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

“Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali hodali bosi, roditelji nas nisu non stop preoblačili, pa čak ni kada se smočimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Ima zemalja koje su u odnosu na nas mnogo liberalnije po ovom pitanju”, priča pedijatar dr Dejan Jonev.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Snažan djetetov imunitet u svim okolnostima

U svakodnevnom okruženju djeca su izložena velikom broju bakterija i virusa zbog čega boravak u…

Imam jedno dijete. Jesam li sebična?

Ispovijest jedne majke o odluci da ima samo jedno dijete i kritikama okoline zbog takvog…

Narodni recepti za uklanjanje pjega nastalih od sunčanja

Ako nemate želje iskušavati medincinske pilinge i preparate koje vam savjetuju dermatolozi, pokušajte neki od…

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne brinite, postoji mnogo načina pomoću kojih ćete…