0156e412e8aaa405e342f8016c414d56uniqueidcmcimage1

Spriječite mastitis

Infektivnu upalu dojki moguće se izbjeći pravilnim i redovitim dojenjem iako je to ponekad nemoguća misija za novopečene majke. U tom slučaju donosimo savjete za ublažavanje boli od mastitisa

Imate poteškoća s dojenjem? Zastoj mlijeka? Dojke su vam crvene, bolne i tvrde na dodir? Oprez! Ovo su simptomi koji mogu biti neugodni, a koji vas upozoravaju da mlijeko zaostaje u dojci i zgušnjava se dok novo mlijeko nadolazi i stvara sve veći pritisak i bol. Ako se uz navedene simptome osjećate loše, temperatura vam raste do 39 stupnjeva, imate groznicu i iscrpljeni ste, vrlo vjerojatno imate upalu dojki ili mastitis.

Sve zapravo počinje od tzv. zastojne dojke – blokade u izvodnim kanalima dojke i zastoja mlijeka. Zbog zastoja mlijeka dojka postaje napeta, teška, topla i bolna, a katkad je prati i povišena temperatura. Ako zastoj potraje, može se razviti mastitis i apsces. Kod zastojne dojke zahvaćena je cijela ili čak obje dojke, a kod mastitisa zahvaćen je samo dio dojke i često je samo na jednoj dojci:

Što uzrokuje mastitis?

  • prerijetko dojenje djeteta
  • nedovoljno pražnjenje dojke
  • pritisak na dio dojke

Kako si pomoći?

Pazite na osobnu higijenu

Dobro operite ruke prije svakog podoja, dok je grudi dovoljno oprati sapunom tijekom svakog tuširanja i pri tom pripaziti da bradavice ne dođu u doticaj sa sapunom.

Pripazite da dijete ispravno prihvaća dojku

Dijete mora obuhvatiti bradavicu cijelom areolom kako bi spriječili povrede bradavice. Djetetu ponudite dojku u različitim položajima kako bi ravnomjerno izvuklo mlijeko. Ako je pri zadnjem dojenju dijete više posisalo mlijeka iz jedne dojke, pri sljedećem dojenju mu najprije ponudite onu dojku iz koje posisalo manje mlijeka.

Pravilno odaberite odjeću

Odjeća koju nosite uvijek treba biti dovoljno udobna u široka. Kad god možete, najbolje je uopće ne nositi grudnjak te omogućiti grudima da se zrače.

Potaknite otpuštanje mlijeka

Otpuštanje mlijeka potiče topli tuš ili kupka, masaža leđa i vrata te drugi oblici opuštanja. Nakon dojenja možete staviti hladni oblog i ublažite prepunjenost dojki između dvaju podoja. Izbjegavajte stres i nepotrebne aktivnosti.

Često dojite

Unatoč upali nastavite dojiti na obje dojke, a započnite s upaljenom. Pri svakom podoju dijete bi trebalo sisati iz obje dojke.

Ublažite upalu listovima kupusa

U mnogim kulturama žene upotrebljavaju obloge od listova kupusa kako bi ublažile upalu i bolne dojke. Mijenjaju ih svaka 2 do 4 sata, a poboljšanje bi se trebalo osjetiti za 6 do 8 sati.

 

Tagovi: , ,

Komentari

Vezano uz temu

Dojenje i antibiotici

Molim vas, treba mi savjet. Imam bebu od…

, Image: 151618244, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis Ivy

Rodine radionice za trudnice i njihove partnere u Dubrovniku

RODA organizira dvije radionice za trudnice i njihove…

, Image: 253352288, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Svaka majka ima svoju priču

Ne propustite druženje s Rodama na besplatnim projekcijama…

vij_dojenje_td2015

Javno dojenje u Zagrebu

Javno dojenje koje će se održati u subotu,…

Pročitajte i:

, Image: 70599864, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Juice Images

Imam jedno dijete. Jesam li sebična?

Ispovijest jedne majke o odluci da ima samo jedno dijete i kritikama okoline zbog takvog…

, Image: 193002287, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in France., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Koliko bi djeca smjela gledati televiziju

Čak 50 posto vremena djeca provode pred TV-om a da njihovi roditelji i ne znaju…

Thoughtful blonde lying on her bed in bedroom at home, Image: 167677032, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Policistični jajnici (PCOS)

Policistični jajnici predstavljaju stanje jajnika koje je karakterizirano izostankom menstruacije (amenoreja) ili neredovitim menstruacijskim ciklusima, neplodnošću…

, Image: 247116793, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Kako prepoznati razliku između alergije i prehlade?

Gotovo svaka osoba tijekom života ima neku vrstu alergijske reakcije. Pretpostavlja se da od alergijskih…