0156e412e8aaa405e342f8016c414d56uniqueidcmcimage1

Spriječite mastitis

Infektivnu upalu dojki moguće se izbjeći pravilnim i redovitim dojenjem iako je to ponekad nemoguća misija za novopečene majke. U tom slučaju donosimo savjete za ublažavanje boli od mastitisa

Imate poteškoća s dojenjem? Zastoj mlijeka? Dojke su vam crvene, bolne i tvrde na dodir? Oprez! Ovo su simptomi koji mogu biti neugodni, a koji vas upozoravaju da mlijeko zaostaje u dojci i zgušnjava se dok novo mlijeko nadolazi i stvara sve veći pritisak i bol. Ako se uz navedene simptome osjećate loše, temperatura vam raste do 39 stupnjeva, imate groznicu i iscrpljeni ste, vrlo vjerojatno imate upalu dojki ili mastitis.

Sve zapravo počinje od tzv. zastojne dojke – blokade u izvodnim kanalima dojke i zastoja mlijeka. Zbog zastoja mlijeka dojka postaje napeta, teška, topla i bolna, a katkad je prati i povišena temperatura. Ako zastoj potraje, može se razviti mastitis i apsces. Kod zastojne dojke zahvaćena je cijela ili čak obje dojke, a kod mastitisa zahvaćen je samo dio dojke i često je samo na jednoj dojci:

Što uzrokuje mastitis?

  • prerijetko dojenje djeteta
  • nedovoljno pražnjenje dojke
  • pritisak na dio dojke

Kako si pomoći?

Pazite na osobnu higijenu

Dobro operite ruke prije svakog podoja, dok je grudi dovoljno oprati sapunom tijekom svakog tuširanja i pri tom pripaziti da bradavice ne dođu u doticaj sa sapunom.

Pripazite da dijete ispravno prihvaća dojku

Dijete mora obuhvatiti bradavicu cijelom areolom kako bi spriječili povrede bradavice. Djetetu ponudite dojku u različitim položajima kako bi ravnomjerno izvuklo mlijeko. Ako je pri zadnjem dojenju dijete više posisalo mlijeka iz jedne dojke, pri sljedećem dojenju mu najprije ponudite onu dojku iz koje posisalo manje mlijeka.

Pravilno odaberite odjeću

Odjeća koju nosite uvijek treba biti dovoljno udobna u široka. Kad god možete, najbolje je uopće ne nositi grudnjak te omogućiti grudima da se zrače.

Potaknite otpuštanje mlijeka

Otpuštanje mlijeka potiče topli tuš ili kupka, masaža leđa i vrata te drugi oblici opuštanja. Nakon dojenja možete staviti hladni oblog i ublažite prepunjenost dojki između dvaju podoja. Izbjegavajte stres i nepotrebne aktivnosti.

Često dojite

Unatoč upali nastavite dojiti na obje dojke, a započnite s upaljenom. Pri svakom podoju dijete bi trebalo sisati iz obje dojke.

Ublažite upalu listovima kupusa

U mnogim kulturama žene upotrebljavaju obloge od listova kupusa kako bi ublažile upalu i bolne dojke. Mijenjaju ih svaka 2 do 4 sata, a poboljšanje bi se trebalo osjetiti za 6 do 8 sati.

 

Tagovi: , ,

Komentari

Vezano uz temu

Sumnje oko dojenja

Poštovani! Rodila sam 25.5 .i dojim. Do sada…

, Image: 3049176, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Peter Bánoš - ČIF

Pomoć kod bolnih i ispucalih bradavica kod dojenja

Najčešći uzrok bolnih i ispucanih bradavica jest bebino…

Novorođenče odbija hranu

Poštovani, Beba je stara 3 dana i ne…

, Image: 158327876, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Rodina Mala škola dojenja u Zagrebu

U četvrtak, 13. kolovoza u Rodinu gnijezdu, Čanićeva…

Pročitajte i:

Close-up of young woman drinking herbal tea standing next to flowers, Image: 35603745, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Eyecandy images

Biljke koje uravnotežuju hormone

Žene su od pamtivijeka za svoje probleme pronalazile pomoć u ljekovitom bilju od kojeg su…

, Image: 77177576, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

10 znakova da nemate dovoljno željeza

Oko 9 posto žena pati od nedostatka željeza, no prema najnovijim istraživanjima taj je broj…

, Image: 107513549, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis Ivy

Vitamin D – jedini potpuno besplatan vitamin

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D sprječava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utječe na dijabetes…

, Image: 246611612, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Umirem od žeđi!

Koliko je voda važna za vaše zdravlje? Znate li u kojim sve funkcijama tijela voda…