Kako razgovarati s pedijatrom?

Pedijatar je najbolji izvor odgovora na sva pitanja, nedoumice, nejasnoće. Stoga vrijedi potruditi se oko odnosa s njime i izgladiti nejasnoće u komunikaciji.

Kada je riječ o vašem djetetu, njegov će pedijatar sasvim sigurno biti osoba koju ćete poželjeti "izrešetati" pitanjima. I to svakako morate učiniti, samo je pitanje kako i kada. Naime, davno su prošla vremena kad su liječnici rutinski svraćali u kućne posjete, danas ste osuđeni na čekanje u čekaonici i na par minuta s djetetovim liječnikom stoga je pametno dobro ih iskoristiti.

Razgovor s liječnikom

Ključ dobrog odnosa s liječnikom, vašim ili djetetovim, su otvorena komunikacija i razumna očekivanja.

Što možete očekivati od svojeg liječnika? On ili ona bi trebali:

  • pomoći vam u praćenju djetetova zdravlja
  • objasniti vam važne prekretnice u djetetovu rastu i razvoju te vas uputiti na ono što biste mogli i trebali očekivati
  • dijagnosticirati i liječiti manje ili srednje opasne bolesti vašeg djeteta
  • objasniti vam bolest i način liječenja
  • uputiti vas stručnjaku u slučaju da bolest zahtijeva stručno mišljenje

Vaš pedijatar može biti od pomoći i kada je riječ o drugim zdravstvenim problemima djeteta, kao što su vježbanje, prehrana i problemi s tjelesnom težinom; problemi s ponašanjem i emocijama; problemi s učenjem i slično. Vaš je pedijatar također prva osoba koja će pratiti normalan rast i razvoj vašeg novorođenčeta.

Kada dolazite liječniku, budite konkretni. Ako je dijete bolesno, točno navedite simptome, primjerice visoka temperatura do 39 stupnjeva Celzijusa, povraćao je tri puta… Budite konkretni i kada je riječ o onome što se poduzeli – recite što je točno djelovalo, a što nije djelovalo. Time ćete liječniku olakšati procjenu. Ako dolazite na kontrolni ili redovni pregled, zapišite pitanja. Tako ćete dobiti sve potrebne informacije.

Savjeti za izgradnju boljeg odnosa

Budite informirani, ali s mjerom. Internet je sjajno sredstvo za informiranje, ali budite realni – vaš liječnik vjerojatno ne može ocijeniti baš svako novo medicinsko ili znanstveno dostignuće. Ako imate problem koji zahtijeva specijalistički pregled, zamolite svojeg liječnika za reference, on će vam vjerojatno moći dati mjesta na kojima ćete se moći informirati.

Usredotočite se. Imajte na umu razlog svojeg posjeta i držite se pitanja vezanih uz konkretan slučaj. Ako je nužno, zapišite pitanja.

Slijedite upute. Prije nego odete iz ordinacije, provjerite jeste li dobro shvatili koja laboratorijska ispitivanja, koje krvne nalaze i koje lijekove vaše dijete treba. Ako vaše dijete razvije dodatne simptome ili ako mu se stanje pogorša, javite se ponovno liječniku.

Procijenite sami. Dijete ima nižu temperaturu? Dvaput je povraćalo, ali je opće stanje dobro? Nije svako bolesno stanje razlog za odlazak liječniku – procijenite sami. Ako temperatura nije visoka i ako je dijete općenito dobro, sačekajte malo prije jurnjave liječniku.

Preporučujemo

Pročitajte i:

preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim…

Ako želite smršavjeti, pripazite u kojem dijelu dana vježbate

Pravo vrijeme za vježbanje je ono kad se masne stanice spremaju započeti proces oslobađanja masti.

meteoropati

U našoj kući nema meteoropata!

Učestalost reakcija na vrijeme ovisi o djetetovoj dobi. Poteškoće s vremenom imaju većinom djeca između…

Kate Hudson s djecom

Kako je Kate Hudson brutalnim vježbama otopila trudničke kilograme?

Glumica Kate Hudson je u rujnu prošle godine po treći puta postala majka. Od tada…