Escherichia coli pod kontrolom

Escherichia coli normalan je stanovnik probavnog sustava, no kad poprimi patološka svojstva postaje uzročnik infekcija

Escherichia coli u bakteriološkoj klasifikaciji ubraja se u Gramm-negativne bacile − enterobakterije – koje nastanjuju probavni trakt.

Ona nije jedinstvena bakterija, nego ima više tipova s različitim antigenima (slično kao više tipova virusa gripe), no svi su oni Escherichia coli.

Gdje se normalno nastanjuje E-coli?

E-coli normalan je stanovnik probavnog sustava, no kad poprimi patološka svojstva (mutacijom antigena), postaje važan uzročnik infekcija istog tog sustava i mnogih drugih dijelova tijela. Može uzrokovati težak vodenasto-krvav proljev, a ako su oštećene zaštitne anatomske barijere, može se proširiti na ostale strukture i ući u krvotok. U tom slučaju nastaje sepsa.

Osim u crijevima, najčešće se nađe u mokraćnome sustavu, no i na drugim mjestima − u žučnim putovima, plućima, na koži i potrbušnici. Također često izaziva opće infekcije, posebice kod bolesnika narušena imuniteta kao kod onih koji boluju od malignih bolesti, dijabetesa, ciroze jetara ili onih pod imunosupresivnom terapijom (koji primaju citostatike ili kortikosteroide), kod novorođenčadi i nedonoščadi kod kojih može izazvati bakterijemiju i meningitis (neonatalni meningitis i neonatalna sepsa).

Neki tipovi E-coli su “enterotoksični i enteropatogeni”, to jest izazivaju teške, često krvave proljeve, često i s oštećenjem bubrega pa i težim po život opasnim posljedicama. Ti se tipovi nalaze u nedovoljno kuhanom goveđem mesu.

Blaži tipovi e-coli

Neki su tipovi “malo blaži” pa izazivaju dugotrajan proljev djece tropskih područja i u bolesnika s AIDS-om. Također, vrlo važno područje vezano uz E-coli jest “dijareja putnika ili turista”, teški proljev koji se javlja kod putovanja u tropska područja. Uzrok treba tražiti u nehigijenskoj vodi i namirnicama pa se prema tomu nameće i mogućnost sprečavanja ako se pridržava strogih higijenskih postupaka.

Vrlo su važno područje urinoinfekcije kod djece, kod čega je E-coli uzročnik u gotovo 80% oboljelih. E-coli često je vezana uz vezikoureteralni refluks odnosno vraćanje mokraće iz mokraćnog mjehura u ureter i kanalni sustav bubrega.

Kako se dijagnosticira i liječi Escherichia coli?

Tekst: mr. sc. Zvonimir Zima, dr. med. spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti ‘Helena’, Zagreb

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

kakva treba biti cistoca bazenske vode za djecu

Kako znati je li čist bazen u kojem se kupate?

Miris klora, bakterije i nečistoće... Čistoća javnih bazena naše malene uopće ne zabrinjava jer oni…

greske koje radimo za ljetnih vrucina

7 grešaka koje ne biste trebali raditi kad termometar prijeđe 30 stupnjeva

Već znamo da se za visokih temperatura treba držati hlada i piti dovoljno tekućine. No,…

burne reakcije na ubod komarca

Zašto sve burnije reagiramo na ubod komarca i kako ublažiti simptome?

Posljednjih godina ubodi komaraca više nisu samo bezazlena nelagoda. Mjesto uboda sve češće postaje jako…

Ima li vaše dijete alergiju na ubod komarca?

Tko je podložniji ubodima komaraca? Kako razlikovati normalnu reakciju na ubod od alergijske? Kako možete…