Humani papiloma virus – HPV

Do danas je poznato više od 120 tipova HPV-a, od kojih njih 30-tak prvenstveno inficiraju spolni sustav žena i muškaraca

Papiloma virusi dijele se na grupe niskog, srednjeg i visokog onkogenog rizika (mogućnost razvoja tumora). HPV tipovi niskog rizika su 6 i 11 te su česti kod dobroćudnih šiljastih kondiloma (spolnih bradavica), dok su visokorizični tipovi 16 i 18 česti kod predstadija raka vrata maternice ili dobro znanih CIN-ova na PAPI (skraćenica od termina Cervikalna Intraepitelna Neoplazija) te invazivnog raka vrata maternice.

 

Infekcija bez simptoma

Vrlo često su virusom istodobno zahvaćeni stidnica, rodnica i vrat maternice. Sama infekcija je u potpunosti bez simptoma, zahvaćena žena nema nikakvih poteškoća ili smetnji. Humani papiloma virus izrazito je povezan s rakom vrata maternice.

 

Veza raka vrata maternice i HPV-a
Danas je dokazano da više od 99,7% karcinoma sadrži HPV te da postoji uzročno-posljedična veza između infekcije određenim tipovima HPV-a i nastanka karcinoma vrata maternice, odnosno promjena koje mu prethode (CIN). No, samo mali broj inficiranih žena obolijeva od raka vrata maternice zato što se u većine spolno aktivnih žena izloženih virusu razvije prolazna infekcija HPV-om.

 

Infekcija je relativno kratkog vijeka i oko 91% tih žena postaju negativne u periodu do dvije godine. Stalnu zarazu razvit će mali dio žena koje imaju oko 30 puta veći rizik za nastanak i postojanost patoloških nalaza u PAPA obrisku te oko 200 puta veći rizik za razvoj raka vrata maternice u odnosu na žene koje su negativne na HPV.

 

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, preuzeto iz časopisa Moje dijete

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

'Slatke kraste' - nimalo 'slatka' zarazna bolest

Impetigo ili u narodu bolest poznata kao 'slatke kraste', zarazna je infekcija kože koja ponajviše…

kako izblijediti strije na trbuhu

Ova majka eksperimentom potvrdila da majčino mlijeko pomaže izblijediti strije na trbuhu!

Jeste li već čuli za ovakav pokušaj – izbljeđivanje strija majčinim mlijekom? Zvuči pomalo smiješno,…

Podsjećamo: lak za nokte jedan je od najotrovnijih kozmetičkih preparata

Iako znamo da sve žene, od petogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim…

Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju…