Do danas je poznato više od 120 tipova HPV-a, od kojih njih 30-tak prvenstveno inficiraju spolni sustav žena i muškaraca

Papiloma virusi dijele se na grupe niskog, srednjeg i visokog onkogenog rizika (mogućnost razvoja tumora). HPV tipovi niskog rizika su 6 i 11 te su česti kod dobroćudnih šiljastih kondiloma (spolnih bradavica), dok su visokorizični tipovi 16 i 18 česti kod predstadija raka vrata maternice ili dobro znanih CIN-ova na PAPI (skraćenica od termina Cervikalna Intraepitelna Neoplazija) te invazivnog raka vrata maternice.

Infekcija bez simptoma

Vrlo često su virusom istodobno zahvaćeni stidnica, rodnica i vrat maternice. Sama infekcija je u potpunosti bez simptoma, zahvaćena žena nema nikakvih poteškoća ili smetnji. Humani papiloma virus izrazito je povezan s rakom vrata maternice.

Veza raka vrata maternice i HPV-a Danas je dokazano da više od 99,7% karcinoma sadrži HPV te da postoji uzročno-posljedična veza između infekcije određenim tipovima HPV-a i nastanka karcinoma vrata maternice, odnosno promjena koje mu prethode (CIN). No, samo mali broj inficiranih žena obolijeva od raka vrata maternice zato što se u većine spolno aktivnih žena izloženih virusu razvije prolazna infekcija HPV-om.

Infekcija je relativno kratkog vijeka i oko 91% tih žena postaju negativne u periodu do dvije godine. Stalnu zarazu razvit će mali dio žena koje imaju oko 30 puta veći rizik za nastanak i postojanost patoloških nalaza u PAPA obrisku te oko 200 puta veći rizik za razvoj raka vrata maternice u odnosu na žene koje su negativne na HPV.

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, preuzeto iz časopisa Moje dijete

Foto: Thinkstock