Dijagnoza HPV-a

HPV se dovodi u usku vezu s rakom vrata maternice pa se osim brisom može otkriti i PAPA testom

Dijagnostika infekcije HPV-om najuže je povezana s dijagnostikom raka vrata maternice i njegovih predstadija (prije spomenutih CIN-ova) te nam danas na raspolaganju stoji čitav niz metoda. Dijagnostički su postupci jednostavni, bezopasni, pouzdani i razmjerno jeftini.

 

Sve je ujednačeniji stav da uz citološku dijagnostiku (PAPA test) HPV dijagnostika treba biti uključena u preventivan probir navedenih stanja. Dokazivanje HPV-a cervikalnim brisevima trebalo bi pridonijeti postavljanju točnije dijagnoze i pomoći u odabiru tipa i intenzitetu terapijske skrbi za pacijentice. Uz potvrdan nalaz o HPV infekciji, važno je utvrditi genotip virusa (visoki, srednji ili niski rizik). Neizostavna karika u dijagnostičkom lancu je i kolposkopija, metoda kojom pod povećanjem i jakim svjetlom promatramo sluznicu vrata maternice te sa sumnjivih mjesta uzimamo biopsijske uzorke za patohistološku dijagnozu.

 

 

Posljednjih godina u svijetu raste učestalost CIN-a

 

HPV infekciju nalazimo uglavnom u žena generativne dobi. Na rezultate različite učestalosti utječu ekonomska razvijenost zemlje i o tome ovisna masovnost preventivnih ginekoloških pregleda, različite spolne navike, utjecaj religije na način života. Posljednjih godina u svijetu raste učestalost CIN-a. To je osobito izraženo među adolescenticama i ženama do 30. godine života, a ova se dijagnoza nalazi i u osoba mlađih od 15 godina.

 

 

Porast učestalosti HPV infekcije bilježi se i u Republici Hrvatskoj. Učestalost nenormalnih PAPA nalaza naročito je izražena među mladim ženama uz nagli porast od 20. do 24. godine, neposredno nakon početka spolne aktivnosti. Najveća je učestalost u dobi od 30. do 34. godine. Rak vrata maternice danas je drugi najčešći zloćudni tumor ženske populacije u gotovo svim dijelovima svijeta, a po učestalosti ga nadmašuje samo rak dojke.

 

 

Rezultati HPV testiranja i PAPA testa

 

Svaki dijagnostički postupak ima određenu stopu lažno negativnih nalaza, što je ta stopa manja, i dijagnostički postupak je pouzdaniji. U rijetkim slučajevima moguće je da je rezultat testa na HPV lažno negativan, iako je virus prisutan u oragnizmu. PAPA test također u određenom broju infekcija ne mora pokazivati znakove infekcije HPV virusom, dakle, i on može biti lažno negativan. Potrebno je naglasiti da dijagnostičke testove ne smijemo uvijek uzimati zdravo za gotovo i da samo redovitost ginekoloških pregleda, makar oni bili potpuno uredni, omogućuje sigurno praćenje zdravlja žene.

 

 

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, preuzeto iz časopisa Moje dijete

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ove je godine svim srednjoškolcima dostupna besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, građani će…

8. hrvatski dan mimoza

Na vrijeme se educirajte o prevenciji raka maternice…

Zumbathon - muškarci plešu za žene

Humanitarna javnozdravstvena akcija „Zumbathon – Muškarci plešu za…

HPV 16 i CIN 2 - što to znači?

Pozdrav, imam HPV 16 i na PAPA testu…

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…