HPV se dovodi u usku vezu s rakom vrata maternice pa se osim brisom može otkriti i PAPA testom

Dijagnostika infekcije HPV-om najuže je povezana s dijagnostikom raka vrata maternice i njegovih predstadija (prije spomenutih CIN-ova) te nam danas na raspolaganju stoji čitav niz metoda. Dijagnostički su postupci jednostavni, bezopasni, pouzdani i razmjerno jeftini.

Sve je ujednačeniji stav da uz citološku dijagnostiku (PAPA test) HPV dijagnostika treba biti uključena u preventivan probir navedenih stanja. Dokazivanje HPV-a cervikalnim brisevima trebalo bi pridonijeti postavljanju točnije dijagnoze i pomoći u odabiru tipa i intenzitetu terapijske skrbi za pacijentice. Uz potvrdan nalaz o HPV infekciji, važno je utvrditi genotip virusa (visoki, srednji ili niski rizik). Neizostavna karika u dijagnostičkom lancu je i kolposkopija, metoda kojom pod povećanjem i jakim svjetlom promatramo sluznicu vrata maternice te sa sumnjivih mjesta uzimamo biopsijske uzorke za patohistološku dijagnozu.

Posljednjih godina u svijetu raste učestalost CIN-a

HPV infekciju nalazimo uglavnom u žena generativne dobi. Na rezultate različite učestalosti utječu ekonomska razvijenost zemlje i o tome ovisna masovnost preventivnih ginekoloških pregleda, različite spolne navike, utjecaj religije na način života. Posljednjih godina u svijetu raste učestalost CIN-a. To je osobito izraženo među adolescenticama i ženama do 30. godine života, a ova se dijagnoza nalazi i u osoba mlađih od 15 godina.

Porast učestalosti HPV infekcije bilježi se i u Republici Hrvatskoj. Učestalost nenormalnih PAPA nalaza naročito je izražena među mladim ženama uz nagli porast od 20. do 24. godine, neposredno nakon početka spolne aktivnosti. Najveća je učestalost u dobi od 30. do 34. godine. Rak vrata maternice danas je drugi najčešći zloćudni tumor ženske populacije u gotovo svim dijelovima svijeta, a po učestalosti ga nadmašuje samo rak dojke.

Rezultati HPV testiranja i PAPA testa

Svaki dijagnostički postupak ima određenu stopu lažno negativnih nalaza, što je ta stopa manja, i dijagnostički postupak je pouzdaniji. U rijetkim slučajevima moguće je da je rezultat testa na HPV lažno negativan, iako je virus prisutan u oragnizmu. PAPA test također u određenom broju infekcija ne mora pokazivati znakove infekcije HPV virusom, dakle, i on može biti lažno negativan. Potrebno je naglasiti da dijagnostičke testove ne smijemo uvijek uzimati zdravo za gotovo i da samo redovitost ginekoloških pregleda, makar oni bili potpuno uredni, omogućuje sigurno praćenje zdravlja žene.

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, preuzeto iz časopisa Moje dijete

Foto: Thinkstock