Kod lakših slučajeva pacijentice se prvenstveno prate učestalim kontrolnim pregledima te određivanjem tipa HPV-a

U liječenju promjena uzrokovanih HPV-om prevladava stav o što poštednijem, a opet dostatnom obliku liječenja, koje će ukloniti CIN, ali neće ostaviti trajne posljedice na reproduktivnim organima žene.

To je od presudnog značenja kada se zna da je ovom patologijom zahvaćena pretežno populacija generativne dobi i adolescentica. S obzirom na znatnu mogućnost spontanog izliječenja HPV infekcije, kod lakših slučajeva pacijentice se prvenstveno prate učestalim kontrolnim pregledima te određivanjem tipa HPV-a.

Liječenje kiruškim metodama i kemokirurgijom

Ukoliko se dijagnosticira promjena visokog stupnja, daljnja terapija provodi se uglavnom kirurškim metodama koje se provode ambulantno ili u bolnici, bilo u lokalnoj ili u kratkotrajnoj općoj anesteziji. Zahvat nije bolan i ne ostavlja trajnije posljedice na buduću plodnost žene.

Medikamentno liječenje za sada nije dalo zadovoljavajuće rezultate jer nema učinkovitog lijeka protiv HPV-a. Pod pojmom kemokirurgije podrazumijeva se lokalna primjena različitih sredstava premazivanjem zahvaćenog područja, a prikladna je za lakše slučajeve infekcije.

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, preuzeto iz časopisa Moje dijete

Foto: Thinkstock