Kavica je užitak o kojem i uz koji se spredaju mnoge priče. Koja od ovih izjava je točna?

O svim ovim svojstvima kave se puno govori, no koliko su te informacije zaista točne?



Koja od ovih izjava je istinita?




A) Kava ima dijuretičko djelovanje i tijelu odnosi vodu.



B) Kava štiti od raka.



C) Kava nas čini ovisnima.






Na sljedećoj stranici pročitajte što je istina, a što laž!!!









A) Kava ima dijuretičko djelovanje i tijelu odnosi vodu


To nažalost nije istina. Već smo u tekstu Mit o vodi pisali da dnevno trebamo u tijelo unijeti 1,5 l vode u pićima u što se ubraja i čaj, i kava, i voda. Kava, nema dijuretičko djelovanje iako je takvo mišljenje široko rasprostranjeno. Doduše, u kafiću ćete uz naručenu šalicu kave uvijek dobiti čašu vode, no ona je tu da isperete usta nakon kave. Sama kava sadrži 98% vode i također se ubraja kao unesena količina tekućine. Kava, međutim ipak nešto potiče. Potiče probavu odnosno peristaltiku crijeva pa moramo na WC, ali zbog velike nužde.



B) Kava štiti od raka


Činjenica da kava štiti od raka još uvijek nije znanstveno dokazana. No, postoje u najmanju ruku pokazatelji da neki njezini sastojci smanjuju rizik za oboljevanjem od raka. Naime, pretpostavlja se da prilikom prženja kave nastaju neki antioksidansi koji bi mogli u tom smislu pomagati.



C) Kava nas čini ovisnima


Ta izjava nije do kraja netočna. U principu ljudi koji redovno piju kavu imaju posljedice ako odjednom prestanu. Dolazi do glavobolje, problema s koncentracijom ili osjaćaju unutarnji nemir. Ipak, ne radi se o klasičnoj ovisnosti jer na kofein ne reagira Centar za nagradu u mozgu što se događa s drogama, već samo centralni živčani sustav.



Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock



Mit o špinatu


Mit o vodi