Ispadanje kose je vrlo neugodna pojava za sve, neosivno o spolu i dobi, posebice ako je količina izgubljenih vlasi velika

Sezonsko ispadanje kose (u proljeće ili jesen) potpuno je prirodna pojava. Iako nas zna uhvatiti panika kada nakon češljanja na četki pronađemo na desetke ispalih vlasi, trebamo imati na umu da je ispadanje i do 100 vlasi na dan normalna pojava.



Pojačano ispadanje kose može se pojaviti i nakon trudnoće, 3 do 9 mjeseci nakon porođaja (ovisno o trajanju dojenja). Prestaje 15 mjeseci nakon porođaja. Nastaje zbog hormonalnih promjena. Naime, hormoni trudnoće održavaju folikul u anagenoj fazi, ali nakon trudnoće folikuli ulaze u katagenu i telogenu fazu uzrokujući tako sinkronizirani parcijalni gubitak kose.



Zdravstveni razlozi gubitka kose


Ispadanje kose može biti žarišno i difuzno.



Žarišno ispadanje kose


Žašrino ispadanje kose (alopecia areata) može nastati kao posljedica upale u području uha, grla, nosa; upalnog procesa u zubima ili nastaje kao posljedica stresa ili autoimunog poremećaja. Manifestira se kao jedno ili više oštro ograničenih, okruglih žarišta bez kose. Liječi se sanacijom upalnog procesa, a na žarište se nanose losioni koji potiču rast kose.



Difuzno ispadanje kose


Najčešći uzroci difuznog gubitka vlasi jesu: naslijeđe, nedostatak željeza, poremećaj lučenja hormona štitnjače, nadbubrežnih i spolnih žlijezda, autoimune bolesti, slaba uhranjenost (gladovanje), stres i teška, iscrpljujuća maligna bolest. Također i neki lijekovi kao što su vitamin A, kontraceptivi, citostatici i pripravci protiv zgrušavanja krvi mogu biti uzrok difuznog ispadanja kose. Ulaskom u menopauzu može se pojaviti difuzna prorijeđenost vlasišta uz pojavu tanke, lomljive vlasi. Kod difuznog ispadanja kose važno je učiniti osnovne laboratorijske i biokemijske pretrage, te pretrage hormone štitnjače. No, često se ispitujući osobu i imajući uvid u opsežne laboratorijske nalaze, ne nađe nikakav uzrok opadanja kose.



Spolni hormoni, točnije višak muških spolnih hormona, uzrokuju kod muškaraca tipičnu sliku androgenetske alopecije s “visokim zaliscima”. Kod žena se taj oblik alopecije manifestira prorjeđenjem u parijetalnom dijelu uz očuvani rub vlasišta. Liječenje tog tipa alopecije provodi se kombinacijom lokalne primjene minoksidila i preparata s estrogenima. Kod težih oblika preporučuju se antiandrogene tablete. U uznapredovalim stadijima radi se transplantacija kose.




Ispadanje kose kao posljedica povlačenja


Kod osoba koje često nose svezanu kosu uslijed trakcije događa se postupan gubitak kose. Zato u njih, posebice u starijoj životnoj dobi, nalazimo upalne promjene u okolini vlasi te definitivni gubitak kose na rubovima vlasišta, poglavito sa strane čela.



Životni stil


Prehrana siromašna vitaminima i mineralima zbog brza načina života i dijeta može za posljedicu imati prorijeđenost vlasišta. Iako su vitamini skupine B poznati kao veliki saveznici lijepe kose, za njezinu obnovu itekako su važni i vitamini A i C. Ako je prehrana duže vrijeme lišena tih važnih vitamina, kao i minerala željeza, cinka, bakra i silicija, može nastati pojačani gubitak kose.



Stres je sljedeći čimbenik rizika za čvrstu i zdravu kosu. Istraživanja pokazuju da se visok postotak žena suočava s problemom ispadanja i lomljenja kose, a posljedica je tog procesa sve manji volumen kose.



Za žene sa srednje dugom i dugom kosom dodatni je problem koji utječe na volumen i kvalitetu kose i njezino lomljenje. Da bismo djelovali na sve čimbenike koji utječu na ispadanje kose i smanjenje njezine gustoće, moramo pravilno njegovati kosu izvana i iznutra, pravilnom prehranom i životom sa što manje stresa.



Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, www.poliklinika-manola.hr


Foto: Thinkstock