Mit o špinatu

Ovaj članak će jednom za svagda razbiti mit o špinatu. Koja od ovih izjava o špinatu je istinita?

Kad pomislimo na špinat vjerojatno se mnogi od nas sjete i hrabrog Mornara Popaja. On je otvarao koznerve špinata golim mišićima i time lansirao špinat u vrh zdravih namirnica koje mogu učiniti čuda za naše zdravlje. Usprkos tim scenama i čudesnoj moći špinata koji je pun željeza, još uvijek nismo sigurni što je istina oko njegovog sastava, koliko je zdrav i smije li se primjerice zagrijavati.

Što mislite koja je izjava o špinatu točna?

A) Svježi špinat je zdrav i sadržava puno željeza. No, kad se jednom termički obradi, ne smije se ponovno zagrijavati jer tada postaje otrovan.

B) Svježi špinat je zdrav jer sadrži puno vitamina E. Kad se jednom skuha može ga se slobodno više puta zagrijavati.

C) Svježi špinat je jednako zdrav kao i brokula. No, kad se jednom termički obradi, ne smije se ponovno zagrijavati jer tada postaje otrovan.

Na sljedećoj stranici pročitajte što je istina, a što laž!!!

A Svježi špinat je zdrav i sadržava puno željeza. No, kad se jednom termički obradi, ne smije se ponovno zagrijavati jer tada postaje otrovan.

To nažalost i nije baš istina! Navodno je jedan kemičar koji se oko 1890 godine bavio analizom špinata, na krivo mjesto u brojci stavio zarez i odtada se legenda samo širi da špinat obiluje željezom. Točno je međutim da se svježi špinat nakon što se jednom termički obradi više ne smije ponovno zagrijavati. Posebice se ne smije zagrijavati ako u međuvremenu nije bio u hladnjaku. Tada postoji opasnost da bakterije nitrat u špinatu pretvore u otrovni nitrit. U najgorem slučaju može doći do gušenja kod male djece.

B Svježi špinat je zdrav jer sadrži puno vitamina E. Kad se jednom skuha može ga se slobodno više puta zagrijavati.

Svježi špinat je, uzgred budi rečeno, bogatiji vitaminom A i C kao i beta-karotenom. Osim toga špinat ne bi trebalo ponovno zagrijavati kad se jednom termički obradi. Tada postoji opasnost da bakterije nitrat u špinatu pretvore u otrovni nitrit. U najgorem slučaju može doći do gušenja kod male djece.

C Svježi špinat je jednako zdrav kao i brokula. No, kad se jednom termički obradi, ne smije se ponovno zagrijavati jer tada postaje otrovan.

Istina! Špinat je bogat vitaminom A i C kao i beta-karotenom te je otprilike jednako zdrav kao i brokula. Da je špinat osobito bogat željezom je legenda. Točno je također da špinat zagrijavanjem postaje otrovan, posebice ako se kuhan ne drži u hladnjaku.

Za one nostalgične, evo i jedan crtić o Mornaru Popaju koji je sredio čak i Supermana!

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…