Proljeće budi libido

Proljetne temperature i lijepi sunčani dani bude naše tijelo i pobuđuju naš libido

Iako proljetni polet nitko ne može osporiti, znanstvenici tvrde da su za njega samo djelomično odgovorni hormoni. Naime, sve više sunca smanjuje lučenje melatonina, hormona koji nas zimi uspavljuje, i potiče proizvodnju dopamina i serotonina koji nam donose dobro raspoloženje i potrebu za aktivnošću.

Ipak, hormoni izgleda ne poznaju proljeće jer statistika ne govori tome u prilog. Primjerice zanimljiv podatak jest da se u godini najviše djece rađa krajem rujna, a to znači da su začeta u prosincu i siječnju. Zimski mjeseci nas očito potiču da se više i češće zajedno ušuškamo.

Zanimljivo je također da su sljedeći mjeseci u godini kada se rađa najviše djece lipanj i srpanj. Za ovo razdoblje znanstvenici imaju dokazano objašnjenje. Krajem ljeta razina testosterona u tijelu muškaraca je visoka, a vjerojatno činjenica da su tada ljudi na godišnjim odmorima također doprinosi češćim odnosima.

S druge strane na žensko tijelo promjena godišnjih doba čini se da nema utjecaja tim više što mnogo žena danas uzima kontracepcijske pilule koje reguliraju bioritam hormona i neutraliziraju prirodne oscilacije.

Koliko god znanstvenici to negirali, činjenica ipak stoji da u proljeće više flertamo. Čini se da su za to odgovorni vizualni i mirisni poticaji, a manje hormoni. Duboki dekoltei, kratke suknje, goli gležnjevi i ruke bude maštu. To je sasvim dovoljno da nam nam libido poraste, zar ne?

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…

promjene u predmenopauzi

Ovako se mijenja ciklus kad prijeđete 40.

Nakon 40. mnoge se tjelesne i reproduktivne funkcije žene počinju s većim ili manjim intenzitetom…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

sto majke potajno ne vole

5 stvari koje gotovo sve majke potajno mrze

Možda se nećete složiti s našim izborom, ali ovih 5 stvari iako zvuče idilično, ustvari…