Dobar savjet zlata vrijedi

Kako se postaviti kad bližnji, primjerice majka i svekrva, žele voditi glavnu riječ oko vaše trudnoće ili odgoja djeteta?

Buduće majke nisu uvijek sretne zbog pažnje koju dobivaju od bližnjih. Jedan ima potrebu davati savjete o prehrani, o porođaju, o dojenju, drugi nudi pomoć ili pak rješava vaše “probleme”, a vi znate da je beba u vašem trbuhu isključivo vaša odgovornost i ne tražite savjete.

I u pravu ste, vi i vaš partner ste jedini koji imate pravo odlučivati o sebi i djetetu. No, znajte i da su ljudi skloni dijeliti savjete, a posebice ako procijene da nedovoljno jasno izražavate vlastite stavove o majčinstvu i samostalnosti. Možda ste po prirodi tiši i mirniji, a vjerojatno, ako ste prvorotkinja, ni sami niste još načisto oko vaše nove uloge majke.

Obično se tako osjećaju vrlo mlade majke koje roditelji često tretiraju kao djevojčice, a ne kao odrasle žene i majke. Bake primjerice, znaju pretjerati pa vam dogovaraju najboljeg liječnika iako ih to niste tražili ili kupuju hranu za dijete, a da se nisu s vama dogovorile. Neke trudnice tada oštro odbijaju takvu pomoć ili je pak prihvaćaju, ali s lošim osjećajem.

Kako se postaviti i kako reći što vas tišti?

  • Nemojte potiskivati negativne osjećaje. Ako osjećate nervozu oko neke situacije, slobodno to recite. Vaši su osjećaji normalni. Potisnete li osjećaj agresije ili krivnje, to šteti svima, i vama i vašim bližnjima.
  • Osvijestite da vlastiti osjećaj vrijednosti ne ovisi o vašoj okolini. To što vas vaša mama ili svekrva možda obasipaju pažnjom i ne odnose se prema vama kao prema zreloj ženi, to može tako ostati i do vaše šezdesete. Važno je da vi znate da imate pravo na svoj život po svojim pravilima i da odluke o djetetu donosite vi zajedno sa ocem djeteta. Naravno, to ne znači da ćete bližnje držati na distanci ili nećete komunicirati s njima. Izbjegavajte krajnosti i potrebu da zbog većeg osjećaja samostalnosti na sebe preuzmete sve poslove – takav potez je također nije dobar i nema nikakve veze sa zrelošću. Odrastao čovjek je spreman prihvatiti pomoć ako je neophodna i pružena od srca. Zato razmislite gdje vam je zaista potrebna pomoć i prihvatite je.
  • Napravite podjelu obaveza, razmislite gdje ste slabiji i gdje bi vam pomoć dobro došla. Za neke je to nabavka namirnica, a za druge razgovor s liječnicima ili sređivanje papira. Molite takvu vrstu pomoći do trenutka dok bližnji pokazuju inicijativu da vam pomognu. Tako ćete vi biti ti koji određuju što će se i kako napraviti odnosno imat ćete bolju kontrolu nad vašim životom.
  • Budite taktični i pozitivni u razgovoru. Ako vam predlažu nešto što vama nije potrebno, nemojte odmah strogo to odbiti i razgovor usmjerite prema onom što želite. Primjerice, želite sami odabrati odjeću za dijete, a teško vam je kuhati. Ako vama majka kaže kako je ona vidjela “to što je nužno potrebno djetetu”, recite: “Hvala, obavezno ću pogledati, još ima vremena. No, sad mi je teško ići u kupovinu i kupovati povrće. Bi li mogla s mnom do tržnice?”

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…