Dobar savjet zlata vrijedi

Kako se postaviti kad bližnji, primjerice majka i svekrva, žele voditi glavnu riječ oko vaše trudnoće ili odgoja djeteta?

Buduće majke nisu uvijek sretne zbog pažnje koju dobivaju od bližnjih. Jedan ima potrebu davati savjete o prehrani, o porođaju, o dojenju, drugi nudi pomoć ili pak rješava vaše “probleme”, a vi znate da je beba u vašem trbuhu isključivo vaša odgovornost i ne tražite savjete.

I u pravu ste, vi i vaš partner ste jedini koji imate pravo odlučivati o sebi i djetetu. No, znajte i da su ljudi skloni dijeliti savjete, a posebice ako procijene da nedovoljno jasno izražavate vlastite stavove o majčinstvu i samostalnosti. Možda ste po prirodi tiši i mirniji, a vjerojatno, ako ste prvorotkinja, ni sami niste još načisto oko vaše nove uloge majke.

Obično se tako osjećaju vrlo mlade majke koje roditelji često tretiraju kao djevojčice, a ne kao odrasle žene i majke. Bake primjerice, znaju pretjerati pa vam dogovaraju najboljeg liječnika iako ih to niste tražili ili kupuju hranu za dijete, a da se nisu s vama dogovorile. Neke trudnice tada oštro odbijaju takvu pomoć ili je pak prihvaćaju, ali s lošim osjećajem.

Kako se postaviti i kako reći što vas tišti?

  • Nemojte potiskivati negativne osjećaje. Ako osjećate nervozu oko neke situacije, slobodno to recite. Vaši su osjećaji normalni. Potisnete li osjećaj agresije ili krivnje, to šteti svima, i vama i vašim bližnjima.
  • Osvijestite da vlastiti osjećaj vrijednosti ne ovisi o vašoj okolini. To što vas vaša mama ili svekrva možda obasipaju pažnjom i ne odnose se prema vama kao prema zreloj ženi, to može tako ostati i do vaše šezdesete. Važno je da vi znate da imate pravo na svoj život po svojim pravilima i da odluke o djetetu donosite vi zajedno sa ocem djeteta. Naravno, to ne znači da ćete bližnje držati na distanci ili nećete komunicirati s njima. Izbjegavajte krajnosti i potrebu da zbog većeg osjećaja samostalnosti na sebe preuzmete sve poslove – takav potez je također nije dobar i nema nikakve veze sa zrelošću. Odrastao čovjek je spreman prihvatiti pomoć ako je neophodna i pružena od srca. Zato razmislite gdje vam je zaista potrebna pomoć i prihvatite je.
  • Napravite podjelu obaveza, razmislite gdje ste slabiji i gdje bi vam pomoć dobro došla. Za neke je to nabavka namirnica, a za druge razgovor s liječnicima ili sređivanje papira. Molite takvu vrstu pomoći do trenutka dok bližnji pokazuju inicijativu da vam pomognu. Tako ćete vi biti ti koji određuju što će se i kako napraviti odnosno imat ćete bolju kontrolu nad vašim životom.
  • Budite taktični i pozitivni u razgovoru. Ako vam predlažu nešto što vama nije potrebno, nemojte odmah strogo to odbiti i razgovor usmjerite prema onom što želite. Primjerice, želite sami odabrati odjeću za dijete, a teško vam je kuhati. Ako vama majka kaže kako je ona vidjela “to što je nužno potrebno djetetu”, recite: “Hvala, obavezno ću pogledati, još ima vremena. No, sad mi je teško ići u kupovinu i kupovati povrće. Bi li mogla s mnom do tržnice?”

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…

promjene u predmenopauzi

Ovako se mijenja ciklus kad prijeđete 40.

Nakon 40. mnoge se tjelesne i reproduktivne funkcije žene počinju s većim ili manjim intenzitetom…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

sto majke potajno ne vole

5 stvari koje gotovo sve majke potajno mrze

Možda se nećete složiti s našim izborom, ali ovih 5 stvari iako zvuče idilično, ustvari…