Već ste vjerojatno čuli za neke od mogućih opasnosti koje prijete zdravlju sprematozoida i zdravoj muškoj plodnosti

Vaše svakodnevno ponašanje može uvelike utjecati na pokretljivost, vitalnost i kvalitetu malih "plivača", kako ih često od milja nazivamo. Što sve može smanjiti kvalitetu sperme?

TOPLINA

Ovo je jedan od većih neprijatelja zdravlju spreme. Naime, testisi se nalaze izvan tijela upravo zbog niže temperature i lakšeg hlađenja čime osiguravaju idealne uvjete za proizvodnju i opstanak spermija. Stoga, ako želite postati tata, pripazite na sljedeće: Jeste li znali... KONTRACEPCIJA U PIJESKU

Iako nisu znali razlog zašto to pomaže kao kontracepcija, muškarci afričkog plemena su namjerno sjedili u vrućem pijesku jer su na taj način njihove žene rjeđe ostajale trudne.
  • ne nosite uzak donji veš niti uske hlače koje ne dozvoljavaju hlađenje i ventilaciju. Prednost dajte boksericama.

  • ne kupajte se u vrijeme ženine ovulacije u vrućim kupkama jer one mogu "skuhati" spermije

  • krećite se jer dugotrajno sjedenje također ne djeluje povoljno na hlađenje i provjetravanje. U uredu se svakih sat vremena dignite kratko od stola, ako ste vozač, iskoristite vrijeme pauze i protegnite se.

ZAGAĐENJE, PESTICIDI, OTROVI

Treba biti oprezan ako ste izloženi većoj količini pesticida i otrova, rukujete s njima ili na neki drugi način dolazite s njima u kontakt. Zanimljivo je da muškarci koji su bili u ratu također imaju veće mogućnosti patiti od neplodnosti upravo zbog otrova, toksičnih tvari i zračenja koji se nalaze u municiji te se oslobađaju u eksplozijama.

Slično vrijedi i za rentgensko snimanje ili terapiju zračenjem. Znajte da jedno i drugo mogu oštetiti spermatozoide i smanjiti njihov broj. Stoga apstinirajte nekoliko mjeseci nakon rentgenskog snimanja, a ako prolazite zračenje, a želite potomke, apstinencija se preporuča čak i do 2 godine. U tom slučaju porazgovarajte s liječnikom o mogućnostima zamrzavanja u banci sperme.

PREHRANA

Hranite se raznoliko i jedite svaki dan barem komad svježeg voća i povrća (salatu za ručak, voće za užinu). Izbjegavajte fast food i grickalice, posebice čips, jer su istraživanja pokazala da takva hrana može negativno utjecati na plodnost. Naime, jedno istraživanje u kojem su sudjelovali mladići od 18 do 22 godine, pokazalo je kako prehrana u fast food restoranima i vrlo masna hrana oslabljuje kvalitetu sperme te time smanjuje plodnost.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock