Sezona je kivija i zašto ne bismo uživali u ovom ukusnom plodu bogatom vitaminima. Osim što je zdrav, njegova popularnost raste i stoga što je vrlo ukusan, a uspijeva u našim krajevima pa je i lako dostupan. Okusom pomalo podsjeća na već poznato voće: jagode, banane, dinju ili čak ananas.

Sadržava važne vitamine i minerale:

Vitamin C - vrlo važan vitamin zimi kad treba podrška našem imunitetu. Dva kivija na dan zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom koji će zajedno s vitaminom E učvrstiti naš imunitet. Dobro ga je kombinirati s mesom jer vitamin C pospješuje apsorpciju željeza iz mesa.

Vitamin E - jedan od moćnih antioksidansa koji blokira djelovanje radikala i usporava starenje stanica. Budućim majkama ovaj vitamin pomaže u održavanju uredne trudnoće do termina porođaja.

Vitamini B skupine - jedan od važnijih vitamina ove skupine je i vitamin B9 odnosno folna kiselina, važna za trudnice, ali i za neurološki razvoj mališana. Zajedno s vitaminom B6, folna kiselina podupre dobar san i smanjuje osjećaj mučnine kod trudnice. Također regulira rad štitne žlijezde, probavu i podržava radnu sposobnost.

Kalij - blagotvorno djeluje kod alergija, podupire rad srca i opskrbu mozga kisikom.

Željezo - pomaže u borbi sa stresom, opskrbljuje tijelo kisikom.

Savjet više

  • Zreli plod kivija prepoznat ćete ako ga lagano pritisnete i plod lagano popusti. Kivi nije zreo ako je potpuno tvrd.

  • Djeca od dvije i tri godine smiju jesti kivi, no ponudite ima pola ploda u jednom obroku. Možete ga oguliti nožićem i narezati ili prepoloviti i dubiti plod žličicom.

2222-kivi-zimska-riznica-vitamina
, Image: 355955794, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Recepti za malene iznad jedne godine starosti:

Koktel

Pomiješajte na komadiće narezan kivi, bananu, slatku krušku te sve izmiksajte. Dodajte jogurt i ukrasite voćem.

2222-kivi-zimska-riznica-vitamina
, Image: 215778646, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Krema

Izmiksajte 4 kivija, dodajte 250 g svježeg kravljeg sira i miksajte uz postupno dodavanje meda (ukupno 3 do 4 žličice). Ukrasite po želji kivijem ili nekim drugim voćem.

Tekst: S. K.

Foto: Profimedia