Zdravlje grudi ovisi o našoj brizi. Ona počinje prije trudnoće, a posebice je važna tijekom trudnoće. Kako ih njegovati i pripremiti za uspješno dojenje?

Grudi kao i žena imaju više uloga koje ispunjavaju ovisno o trenutnim životnim potrebama. One, kao i žena, mogu biti privlačne i senzualne ili pak bujne i prepune mlijeka spremne za majčinstvo i hranjenje djeteta. Pored toga one imaju još jednu važnu sličnost sa svojim gazdaricama. Poprilično su osjetljive na sve promjene koje se zbivaju u tijelu i to na neki način uvijek reflektiraju. Primjerice reagiraju na promjene hormona tijekom ciklusa. Tako u vrijeme PMS-a znaju nabujati, postati osjetljive na dodir i bolne.

Odavno je jasno da i osjećaji utječu na naše zdravlje. Nalazi li se žena pod stresom, njezin živčani sustav potiče lučenje "hormona stresa". Dugotrajna izloženost ovom hormonu, može dovesti do bolesti grudi, mastopatije kao dobroćudnih promjena u tkivu ili pak ozbiljnijih bolesti.

Svi ovi razlozi govore u prilog tome da grudi treba redovito pregledavati kod ginekologa, raditi samopregled tijekom tuširanja i njegovati, a u svakodnevnom životu pobrinuti se da negativne životne stavove što češće pretvaramo u pozitivne i time dugoročno zaštitimo svoje zdravlje.

Ovi zahtjevi naših grudi posebice dolaze do izražaja u vrijeme trudnoće. One tada doživljavaju najveće promjene jer se spremaju za dojenje. Koje su to promjene, kako ih prepoznati, kako pravilno reagirati i kako u tih devet mjeseci njegovati i pripremiti grudi za dojenje?

Promjene na grudima u trudnoći

Prvo tromjesečje

Grudi su jedne od prvih na kojima će se uopće pokazati simptomi trudnoće. Jedan od razloga je i taj što se grudi odmah počinju pripremati za svoju novu, buduću funkciju - proizvodnju mlijeka i dojenje. Da bi ti procesi na vrijeme profunkcionirali, u tijelu se pokreće čitav niz hormona i uključuje više žlijezda koje tim procesom upravljaju od jajnika do štitne žlijezde, hipofize, nadbubrežne žlijezde i drugih. Utjecaj tih hormona postupno mijenja grudi. Obično vrlo brzo nakon izostanka mjesečnice grudi lagano nabubre, bradavice se povećaju i postaju osjetljive na dodir te poprimaju tamniju boju zajedno s areolama. Obojanost areola (na površinu kože izlazi pigment) jedan je od sigurnijih znakova trudnoće. Na areolama se u ovom razdoblju mogu vidjeti i povećane Montgomeryjeve žlijezde zadužene za lučenje zaštitnog sebuma (masnoće koja podmazuje i štiti areole i bradavice od isušivanja i infekcija). Mogli biste se zabrinuti, no sve su to normalne promjene na grudima na početku trudnoće. I još nešto! Budući da su vam grudi osjetljive možda će vam smetati grudnjak ili dodiri posebice tijekom seksualnog odnosa, no do drugog tromjesečja ta vrsta osjetljivosti bi se trebala povući.

Drugo tromjesečje

Sada je vrijeme kad se mliječno tkivo pojačano razvija i broj mliječnih kanalića raste. Već oko polovice drugog tromjesečja grudi narastu na veličinu potrebnu za proizvodnju mlijeka. Grudi se obično povećaju za dva broja pa žene koje su nosile jedinicu sada uskaču u trojku. Do kraja trudnoće dojka se može povećati u prosjeku za 0,7 kg. Kako rastu dojke tako rastu i bradavice. Na vrhu se katkad može naći malo iscjetka žućkaste boje. On je u početku masniji i gušći, a kako se bliži termin porođaja postaje sve rjeđi i manje žućkast. Radi se o prvim kapljicama kolostruma koji je već tada počeo nastajati u prsima. Kolostrum je prvo mlijeko vrlo vrijednog sastava. Ono je prepuno hranjivih tvari i obrambenih tjelešaca za izgradnju imuniteta novorođenčeta. Dijete će ga posisati u prvim obrocima na prsima. Imate li puno iscjetka možete si pomoći jastučićima koje ćete nositi u grudnjaku. Kolostrum može izlaziti iz prsa u bilo koje vrijeme trudnoće, a posebice tijekom masaže ili seksualne stimulacije grudi. Ne treba se zabrinjavati ako iscjetka ima puno ili ga uopće nema. Neovisno o tome majke nakon porođaja imaju dovoljno mlijeka za svoje mališane i uspješno doje.

Treće tromjesečje

Mnoge žene u zadnjem tromjesečju osjećaju težinu u grudima jer su one sada nabujale, teške i prošarane krvnim žilicama zbog veće prokrvljenosti mliječnog tkiva. Sada su mliječni kanalići već ispunjeni kolostrumom i grudi su spremne za dojenje. U ovom razdoblju se mogu pojaviti male strije, no to ne treba promatrati kao propust u brizi za grudi ili nedovoljno korištenje losiona ili ulja. Nerijetko su strije genetski uvjetovane i teško ih je izbjeći ako imate predispozicije za smanjenu elastičnost kože. Naravno, trbuh i grudi možete mazati primjerice bademovim uljem radi prevencije strija i pomoći koži, no ne činite to zadnjih tjedana pred dojenje. Dopustite koži dojki da se sama pripremi za dojenje odnosno zaštiti vlastitim masnoćama.

Grudi u vrijeme trudnoće

  • rastu i povećava im se obujam

  • pojačano su osjetljive

  • pojavljuje se iscjedak (žućkasti kolostrum)

  • bradavice i areole su tamnije obojene

  • kroz kožu dojki postaju vidljive krvne žile koje se šire po čitavoj dojci

  • bradavice dodatno rastu kao i područje areole

Nakon porođaja

Kad ste rodili za grudi je važno da dijete što prije počne sisati. Sisanjem će potaknuti proizvodnju prvog mlijeka kod majke kod koje se taj proces još nije pokrenuo ili donijeti olakšanje majci čija prsa su već prepuna. Kako biste zaštitili osjetljive bradavice pokušajte što bolje postaviti dijete na prsa kako bi ih ono moglo uhvatiti punim ustima (treba zahvatiti cijelu bradavicu i gotovo cijelu areolu) čime ćete smanjiti pritisak na same bradavice. Tako neće doći do jačeg oštećenja bradavica (ragada), a početna nadraženost, koja je normalna pojava, brže će proći te se grudi brže naviknuti.

U prvim danima dojenja, a i kasnije, može doći do začepljenja mliječnih kanalića. tu se nakuplja mlijeko i dužim stajanjem može dovesti do crvenila, boli i na kraju upale odnosno mastitisa. Kako biste to spriječili na vrijeme oslobađajte nakupine mlijeka u dojkama tako što ćete mijenjati položaj djeteta na prsima i time omogućiti da se mlijeko ravnomjerno isprazni iz svih dijelova dojki. Kvržice odnosno nakupine mlijeka nježno masirajte, tuširajte toplom vodom ili položite dijete na prsa tako da vam bradicom i pokretima sisanja masira taj dio dojke dok sisa.

Još je jedan važan savjet za uspješno dojenje i zdrave grudi za vrijeme dojenja. Uklonite stres iz vaše okoline. To je izrazito važno za refleks otpuštanja i nadolaženja mlijeka. Zato se opustite, nađite svoj kutak za dojenje gdje ćete daleko od svakodnevnih problema i u miru moći podojiti svoje dijete. Time ne samo da ćete iskoristiti sve pozitivne strane dojenja, već i zaštititi prsa od nepotrebnih problema i poteškoća sa zdravljem.

Briga o grudima

  • Svakodnevna njega grudi nije komplicirana. Perite ih blagim sapunom kojim perete čitavo tijelo, a pred termin porođaja koristite manje sapuna kako biste dopustili prirodnoj masnoći da zaštiti osjetljive bradavice prvih dana dojenja. Kad nakon porođaja započnete s dojenjem, prsa ne trebate posebno ispirati sapunom jer su ona zaštićena vlastitom masnoćom i zaštitnim tvarima iz samog mlijeka koje ih čuvaju od infekcija.

  • Tijekom trudnoće povremeno njegujte grudi hidratantnim losionom ili uljem. To će nahraniti kožu i očuvati njezinu elastičnost.

  • Tijekom tuširanja grudi masirajte laganim mlazom tuša. Za čvrstoću grudi koristite i naizmjenice toplu i hladnu vodu jer ćete time potaknuti cirkulaciju. To međutim, nemojte činiti u trećem tromjesečju. Tada dopustite grudima da same obave svoju pripremu.

  • Tijekom trudnoće možda ćete promijeniti nekoliko brojeva grudnjaka. To je važno jer grudi rastu, a ne bi smjele biti pritisnute uskim grudnjakom. Kod velikih grudi važno je da grudnjak bude toliko čvrst da ih uspijeva pridržavati jer su one otežale i osjetljive na pokret. Ne kupujte jeftino rublje i radije odaberite manje komada, ali od kvalitetnijih materijala, primjerice pamuka. Pokušajte tijekom dana skinuti grudnjak i dopustite koži da diše. Iako neke žene spavaju s grudnjakom, po noći radije spavajte bez grudnjaka jer je to jedino vrijeme kad su grudi slobodne i mogu se odmoriti.

  • Povremeno nakon tuširanja napravite samokontrolu grudi. Polagano opipajte područje ispod pazuha, područje dojke i oko nje. Napipate li neobičnu kvržicu ili otok, konzlutirajte se s liječnikom.

  • Redovito posjećujte ginekologa odnosno po potrebi pođite i na pregled dojki kod specijalista. Pregledom se mogu na vrijeme otkriti i liječiti bolesti grudi koje, ako se pojave u trudnoći, mogu omesti tijek trudnoće, ugroziti dojenje ili izazvati druge probleme nakon porođaja.

Za čvršće grudi prije i poslije dojenja

Možda do trudnoće niste nosili grudnjak, no to bi sada bilo korisno. Grudi će se za početak povećati pa bi im trebalo dati potporu. Ne podupremo li ih grudnjakom koža i vezivno tkivo bi se mogli zbog težine i naglijeg rasta rastegnuti i na taj način se nikad više ne vratiti u početnu formu. Nepodržane grudi se poslije dojenja obično opuste. Valja znati i da se za čvrstoću grudi treba pobrinuti poticanjem cirkulacije tuširanjem toplo-hladnom vodom, uljima i dobrim grudnjakom. Jedini mišići koji vam u tom efektu zadržavanja oblika mogu pomoći su oni iznad grudi. Njih ojačajte. Evo nekoliko jednostavnih vježbi za ljepše grudi:

  • položite dlanove jedan prema drugome u razini grudi i pritišćite jedan o drugi. Pritom ćete osjetiti kako vam se prsni mišići naprežu.

  • uzmite ručnik te ga "ožimajte" u rukama prvo na jednu pa na drugu stranu u razini prsa

  • ako ste u prilici pođite na plivanje. Plivanje izvrsno djeluje na mišiće čitavog tijela, opušta osjećaj težine i pritiska koje trudnica zbog trbuha može osjećati te izvrsno djeluje na jačanje prsnih mišića.