Supernamirnice za superzdravlje

Za dobar imunitet ne trebaju vam skupi preparati: dovoljno vam je unijeti neke promjene u svoje prehrambene navike. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći.

Jedan od načina kako možemo ojačati tijelo i pripremiti ga za zimu jest svakako osnaživanje imuniteta što se posebice odnosi na naše malene koji su inače osjetljiviji.

Kao prvo, iskoristite preostale sunčane dane da biste što više boravili na zraku i na suncu (nakon 4 sata poslijepodne). Istraživanja govore da boravak na otvorenome i dovoljna količina sunca uvelike utječu na imunitet.

Potom je tu odabir namirnica. Još je Hipokrat govorio da je hrana lijek – a današnji su znanstvenici uspjeli dokazati da se hranom mogu suzbiti brojne bolesti. Evo popisa najzdravijih namirnica koje podižu imunitet, da biste spremni dočekali jesenske gripe i prehlade.

Kivi – to je voćka koja je krcata vitaminom C i s jako malo kalorija. Osim vitamina C, kivi sadrži i kalij i vlakna.

Naranče – kada govorimo o vitaminu C, najčešće prvo pomislimo na naranče. Jedna srednje velika naranča sadrži 130% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C za odrasle osobe. A uz to, krcate su kalijem.

Grejp – namirnica koja je prepuna vitaminom C, a ima i malo kalorija. Kao da sve to nije dovoljno, grejp pomaže i pri mršavljenju.

Dinja – odličan izvor vitamina A, a vitamin A daje snagu zdravoj koži koja je naša prva linija obrane protiv bolesti i infekcija.

Borovnice – one su prepune vitamina B još jednog osnaživača imunološkog sustava. Dobre su i smrznute pa u njima možete uživati cijele godine.

Špinat – kad pomislimo na špinat, sjetimo se Popaja i njegovih jakih mišića, no riječ je o pomagaču našem imunitetu, povrću krcatom antioksidansima.

Brokula – zeleno povrće sadrži vitamin C i vlakna koja su potrebna u prehrani.

Karfiol – možete ga jesti sirovog ili skuhanog, a sadrži velike količine vitamina i vlakana.

Batat – slatki krumpir je jedan od najmoćnijih izvora vitamina A.

Jabuke – ne kaže se uzalud da vam jedna jabuka dnevno čuva zdravlje – ova jednostavna i dostupna voćka čuda čini za probavu.

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…