Supernamirnice za superzdravlje

Za dobar imunitet ne trebaju vam skupi preparati: dovoljno vam je unijeti neke promjene u svoje prehrambene navike. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći.

Jedan od načina kako možemo ojačati tijelo i pripremiti ga za zimu jest svakako osnaživanje imuniteta što se posebice odnosi na naše malene koji su inače osjetljiviji.

Kao prvo, iskoristite preostale sunčane dane da biste što više boravili na zraku i na suncu (nakon 4 sata poslijepodne). Istraživanja govore da boravak na otvorenome i dovoljna količina sunca uvelike utječu na imunitet.

Potom je tu odabir namirnica. Još je Hipokrat govorio da je hrana lijek – a današnji su znanstvenici uspjeli dokazati da se hranom mogu suzbiti brojne bolesti. Evo popisa najzdravijih namirnica koje podižu imunitet, da biste spremni dočekali jesenske gripe i prehlade.

Kivi – to je voćka koja je krcata vitaminom C i s jako malo kalorija. Osim vitamina C, kivi sadrži i kalij i vlakna.

Naranče – kada govorimo o vitaminu C, najčešće prvo pomislimo na naranče. Jedna srednje velika naranča sadrži 130% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C za odrasle osobe. A uz to, krcate su kalijem.

Grejp – namirnica koja je prepuna vitaminom C, a ima i malo kalorija. Kao da sve to nije dovoljno, grejp pomaže i pri mršavljenju.

Dinja – odličan izvor vitamina A, a vitamin A daje snagu zdravoj koži koja je naša prva linija obrane protiv bolesti i infekcija.

Borovnice – one su prepune vitamina B još jednog osnaživača imunološkog sustava. Dobre su i smrznute pa u njima možete uživati cijele godine.

Špinat – kad pomislimo na špinat, sjetimo se Popaja i njegovih jakih mišića, no riječ je o pomagaču našem imunitetu, povrću krcatom antioksidansima.

Brokula – zeleno povrće sadrži vitamin C i vlakna koja su potrebna u prehrani.

Karfiol – možete ga jesti sirovog ili skuhanog, a sadrži velike količine vitamina i vlakana.

Batat – slatki krumpir je jedan od najmoćnijih izvora vitamina A.

Jabuke – ne kaže se uzalud da vam jedna jabuka dnevno čuva zdravlje – ova jednostavna i dostupna voćka čuda čini za probavu.

Preporučujemo

Pročitajte i:

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…

pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina…

alergija ili prehlada

Zajednički simptomi prehlade i alergije te kako znati o kojoj je dijagnozi riječ?

Sumnjive su vam te vaše ili djetetove prehlade u posljednje vrijeme i razmišljate da možda…

Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj…