Kako se na prirodan način boriti protiv prehlade i viroze

Kada se pojave prvi znakovi prehlade, za početak je potrebno pomoći imunosnom sustavu kako bi se brže i učinkovitije zaustavila infekcija. Obično je riječ o bakterijskoj ili virusnoj infekciji dišnog sustava, a simptomi koji prate prehladu jesu opći umor, kašalj i kihanje te začepljenost i curenje nosa. Zna se javiti i lagano povišena temperatura, najčešće kod mlađe djece.


Prehlade su vrlo učestale, prema nekim istraživanjima javljaju se čak do jednom na mjesec, a osobito pogađaju djecu koja pohađaju kolektiv (vrtići, igraonice), jer se prenose kapljičnim putem.



Blagodat čajeva


U fitoaromaterapiji liječenju prehlade pristupamo iznutra i izvana. Iznutra djelujemo čajevima kako bismo potaknuli znojenje i smirili upaljenu sluznicu nosa i ždrijela. Zbog ugodna i blaga okusa, najpogodniji čajevi za djecu jesu crni sljez (cvijet), bazga (cvijet) i lipa. Dovoljno je dvije jušne žlice jednog čaja ili koju kombinaciju navedenih čajeva preliti s 2,5 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta.



1488-priroda-pomaze-kod-prehlade-i-viroze



Procijediti i piti toplo, uz dodatak meda, tri puta na dan, svaki put svježe kako bi se iskoristili svi ljekoviti sastojci iz biljke. Med dodati u mlak čaj, nikada u vruć jer se tada teško probavlja i proizvodi toksine. Ovi čajevi, osim što potiču znojenje i smiruju sluznicu, imaju i antibakterijska i protuupalna svojstva te se tradicionalno piju kod prehlada i drugih dišnih infekcija.


Još su se dva čaja pokazala izvrsnima u liječenju dišnih tegoba kod djece: komorač i korijen bijelog sljeza. Komorač se najviše rabi kod upale gornjih dišnih putova, antibakterijskog je djelovanja i olakšava iskašljavanje sluzi.



Čaj od korijena bijelog sljeza


Korijen bijelog sljeza prepun je sluzi koja ublažava upalu sluznice i vrlo brzo djeluje kod suhog i dugotrajnog kašlja. Mnogi ljudi kuhaju ovaj čaj, no na taj se način izgubi svaka ljekovitost! Pravilan je način pripreme ovog čaja sljedeći:


Dvije žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti tako barem jedan sat, idealno dva sata, kako bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo zagrijati (kako čaj ne bi bio hladan), dodati malo meda i piti tri puta na dan.


Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. S čajem od korijena bijelog sljeza možete također ispirati nos kapaljkom ili sprejalicom, 1-2 kapi tri puta na dan. Ovaj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na bebama.



Eterična ulja


Uz čajeve koristimo se i eteričnim uljima. Njih najčešće primjenjujemo preko kože, a starija ih djeca mogu i inhalirati te uzimati oleokapsule kao dodatnu terapiju. Sve tri varijante mogu se kombinirati.


Kod bakterijskih i virusnih infekcija najčešće se koristimo eteričnim uljima ravensare (Cinnamomum camphora), eukaliptusa radiate (Eucalyptus radiata) te čajevca (Melaleuca alternifolia). Sva tri ulja pomiješamo u 30 ml bademova (Prunus amygdalus) ili nevenova (Calendula officinalis) ulja i to na način:


2 kapi ravensare
2 kapi eukaliptusa radiate
2 kapi čajevca



Jednopostotnu mješavinu biljnog i eteričnih ulja mažite u tankom sloju na područje prsa (izbjegavati područje oko bradavica) i gornjeg dijela leđa, dva puta dnevno. Kod tegoba s gornjim dišnim putovima, ista se mješavina lagano utrljava na područje čela i stražnjeg dijela vrata. Ako je riječ o vrlo malom djetetu, mažite područje čela kada dijete spava ili izbjegavajte mazanje tog dijela u potpunosti i mažite samo stražnji dio vrata.


Ako imate difuzer, možete ga iskoristiti kako biste prostor u kojem boravi dijete ispunili ljekovitim svojstvima spomenutih eteričnih ulja, ali nikako ako dijete ili netko od ukućana boluje od astme.



Kod prehlada za koje se čine kao da se stalno vraćaju, dodatnu, snažnu pomoć može pružiti SIPF ehinaceje. Prednost SIPF-a (integralne suspenzije ljekovitog bilja) jest što je posebnom tehnologijom očuvana sva ljekovitost svježe ehinaceje. Namijenjen je intenzivnoj i kratkoj terapiji i to od 7 do 10 dana.


Jednu čajnu žličicu (djeca do 3 godine uzimaju pola čajne žličice) razmutite u 1 dl mlake vode i uzimajte do pet puta dnevno (svaka tri sata). Dobro je u prehranu uvrstiti korijen i lišće celera i peršina, najbolje u juhama kao stari dobar recept kod prehlada. Svakako uzimajte limun kao izvor vitamina C te cimet i med, osobito kod kašlja.



Evo jednog općenitog i jednostavnog recepta kod prehlade (praćene kašljem ili grloboljom):jednu žlicu meda pomiješajte s pola žličice cimeta i jednom žličicom limunova soka te pojedite. Možete ga umiješati u čaj, ali treba paziti da čaj nije vruć kako bi ljekovita svojstva meda mogla biti maksimalno iskorištena.



Gordana Vučić, fitoaromaterapeut


www.magoleum.com