Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne brinite, postoji mnogo načina pomoću kojih ćete ponovno oživjeti svoj seksualni život

PROBELM 1.Nakon porođaja se više ne osjećam privlačno

“Trbuh mi je prevelik, a grudi opuštene... Ne osjećam se privlačno ni poželjno!"

Halo! Nema li i on, možda poneku nesavršenost? Pivski trbuh možda? Stanite i razmislite o onome što je zaista bitno ako se volite...

Želite li uživati u seksu, sasvim je jasno da izgled vašeg tijela tu ima veliku ulogu. Smatrate li svoj trbuh velikim i ružnim, vaše će misli tijekom seksa cijelo vrijeme biti na njemu pa će i raspoloženje splasnuti. Možete birati: nastaviti s negativnim mislima ili probati sve sagledati s pozitivne strane. Pokušajte svoj mekani trbuh vidjeti kao nešto slatko ili pak kao jak i moćan dio vašeg tijela. To je trbuh u kojem je bilo vaše dijete! Usredotočite se na ono što je lijepo i zabavno, odnosno na ono što vam pričinjava zadovoljstvo.

PROBELM 2.Boli me!

“Otkako sam rodila, seks mi je strašno bolan. U grču sam već i pri samoj pomisli na seks.”

Mnogo toga se može promijeniti nakon porođaja. Pretpostavljate li da nešto zaista ne štima, posjetite svog ginekologa. Velika je vjerojatnost da vas boli jer niste dovoljno uzbuđeni, a jedan od razloga je i način porođaja. Bolan seks češće se javlja kod žena koje su imale vaginalni porođaj nego kod onih koje su rodile carskim rezom. Pogotovo ako je rađena epiziotomija ili ako je došlo do neke ozljede tijekom porođaja. U prvim mjesecima nakon porođaja vaši se seksualni organi još nisu sasvim oporavili i protok krvi je manji. Ako dojite, razina estrogena u krvi je niska, a to doista djeluje na sluzne žlijezde u rodnici - izlučuju manje sekreta. Ako niste dovoljno uzbuđeni, rodnica neće biti vlažna kao inače i zbog toga seks može biti bolan. Zbog hormona koji se izlučuju tijekom dojenja, vrlo je vjerojatno da će biti potrebno nešto više vremena ovlaživanje.

Nemojte odmah posezati za lubrikantima, dajte si malo vremena za zagrijavanje i opuštanje. Neke žene se boje prvog seksa nakon porođaja: one očekuju da će boljeti! Uslijed tog straha, nesvjesno stišću mišiće dna zdjelice, a to uzrokuje bol. U tom slučaju pomoći će vam položaj u kojem penetracija nije duboka, primjerice većina položaja s leđa te misionarski sa spuštenim nogama.

PROBELM 3. Moje tijelo sada pripada mom djetetu

“Dojim bebu i imam osjećaj da samo ona ima pravo na njega. Teško mi se tako seksati."

Ovaj je problem većim dijelom psihološki. Neke se žene jednostavno moraju naviknuti kombinirati ulogu majke s ulogom seksualne partnerice. Nemojte zaboraviti da ste još uvijek žena i partnerica te da je seks najnormalnija potreba.

Možda ćete, ako dojite, imati osjećaj da su vaše grudi prije svega namijenjene hranjenju bebe pa je ponekad to teško zaboraviti tijekom seksa. Uz to, tijekom seksa, iz vaših grudi može početi curiti mlijeko, što vama i partneru možda može smetati. To se događa zbog lučenja oksitocina, hormona koji se oslobađa i tijekom dojenja, a može izazvati i kontrakcije maternice. Nekim je ženama to iskustvo ugodno, dok ga neke opisuju kao bolno i čudno.

PROBELM 4. Jednostavno nemam volje

"Jako volim svog partnera, ali radije bih živjela bez seksa jer zaista nemam volje!"

Gubitak volje pojavljuje se postupno, a vi se sami morate potruditi da je opet osjetite. Ako ste i ranije osjećali neku vrstu otpora prema seksu, sigurno je da će vam sada trebati puno više vremena da osjetite uzbuđenje. Želja za seksom nikada ne prestaje odjednom. Potreban je seksualni stimulans koji tijelo drži “u pokretu”.

On može biti unutarnji, kao što su osjećaji, misli i fantazije, ali, također, i vanjski, kao što su: milovanje, masaža, napeta knjiga ili film. Vaše tijelo reagira na seksualne podražaje, a kako će ići dalje, ovisi o vašoj motivaciji, odnosno jeste li spremni na suradnju. Započnete li seks s tom spoznajom, ojačat ćete svoje osjećaje i brže se uzbuditi. Na kraju ćete kao rezultat dobiti jedan dobar seks koji vam može poslužiti kao inspiracija za sljedeći put.

PROBELM 5. Jaaaaako smo umorni...

"Čim uđem u krevet, zaspem. Imam grižnju savjesti, pa zbog toga katkad pokušavam i inicirati seks, ali kad se stisnem uz njega i krenemo se maziti, vrlo brzo me preuzme toplina i tromost pa tada opet zaspim...”

Sasvim je razumljivo da ste navečer umorni. Cijeli dan brinete se o djeci, poslu i/ili kućanstvu. Stoga, nemojte odgađati seks za trenutak kad legnete u krevet, nego još tijekom večeri pronađite vremena jedno za drugo. Naprimjer, čim spremite djecu na spavanje, ili iskoristite popodnevno spavanje svoje djece za jednu “porciju” seksa. Za vašu je seksualnu volju ubitačno gledate li na to kao na samo jedan u nizu poslova. Probajte to, dakle, sagledati kao jedan intiman trenutak s partnerom u kojem se međusobno zbližavate.

I to vam je gnjavaža? Onda se dogovorite s partnerom da ćete započeti laganim maženjem, a nakon toga ćete vidjeti. Ako si date prostora, imat ćete manji pritisak pa ćete možda i dobiti volju da nastavite.

Usporedite to s večerom, ako ste prethodno mislili na tri slijeda hrane, sigurno ćete odmah izgubiti apetit, ali ako prvo uzmete predjelo i u njemu uživate, tada ćete dobiti volju i za glavnim jelom. Uživajte u trenutku i ne razmišljajte o onome što slijedi nakon toga.

PROBELM 6. Nemamo vremena za seks

“Imamo vrlo užurban život, kombinirajući obitelj i posao. Po cijele dane trčimo i jurimo, nemamo vremena jedno za drugo, a kamoli još i za seks.”

Uvijek postoji mrvica slobodnog vremena u gustom dnevnom rasporedu, pogotovo ako malo odgodite neke sitne kućanske poslove. Radi se samo o prioritetima u životu. Pranje rublja može pričekati, bit će još dana da nazovete prijateljicu, a svoju omiljenu seriju možete i snimiti. Pronađite vremena jedno za drugo dok vaš potomak spava. Baš onako kako planirate ići u teretanu ili popiti kavu s prijateljicama, možete isplanirati i vrijeme za partnera. To može biti biti navečer, ali i za vrijeme popodnevnog odmora vaše bebe. Ako imate malo dijete ili bebu koju još dojite, malo je nezgodno izaći iz kuće, ali uz malo kreativnosti i kod kuće vam može biti lijepo. Upalite svijeće, neka svira lagana glazba... Sigurno vam to zvuči kao klišej, no ako ni to ne učinite, sigurno se ništa neće promijeniti.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia