Koliko puta u životu su vas pitali, što nije u redu s vama?

Najblaže rečeno, ovo pitanje može samo razoružati. U najgorem slučaju, tjera vas da se usredotočite na sve stvari koje već ionako mrzite kod samoga sebe. Bljak!



Iako priznajemo negativne učinke sličnih pitanja, milijuni ljudi širom svijeta troše isto tako milijune raznih valuta kako bi popravili sami sebe. Kupuju knjige za samopomoć, odlaze u toplice, drže dijete i rade štošta. Kao rasa i društvo, žudimo za time da budemo bolji.



No možemo li popraviti slabosti kako bismo postali bolji?


Prihvatimo li ovakvo razmišljanje temeljeno na deficitima, ograničavamo svoj potencijal za aktiviranje naših jakih strana, jer toliko vremena i energije trošimo na popravljanje slabosti, umjesto da poboljšamo svoje jake strane.



Zamislite kako bi bilo kad bi Vas zapravo upitali: "Što je kod tebe dobro?"


Umjesto da izbacite popis svojih grešaka, sada se usredotočujete na svoje darove, vještine i dobre strane. Dok odgovarate, primijećujete kako sjedite uspravno, pričate malo brže pa čak se i smijete, dok vaša prirodna energija jača.



Prije dvadeset godina, Martin Seligman, jedan od vodećih psihologa, kao i tadašnji predsjednik Američkog udruženja psihologa APA, došao je do sličnog zaključka. Primijetio je da je većina psiholoških intervencija usredotočena na probleme i bavi se depresijom, anksioznošću, zloporabom i zlostavljanjem. Seligman je počeo razmišljati kako bi se jačanje ljudskog potencijala uklopilo u psihologiju.


I tako je nastala nova grana znanosti, pozitivna psihologija, koja proučava ljudski procvat i primijenjene pristupe optimalnom funkcioniranju. Umjesto bavljenja problemima, pozitivna psihologija predlaže da bi bilo bolje proučiti mogućnosti, uspjeh i dobre strane.

Kada se usredotočimo na pozitivno, vidimo novi način pristupa i mogućnosti, koje zbog ranijeg negativnog razmišljanja nismo vidjeli.


Šire nam se pogledi dok razvijamo naše jake strane i stvaramo više prostora za ono što nam se može dogoditi u životu.



Sudbina nije stvar sreće, nego stvar izbora. Ne trebamo je čekati,


trebamo je dostići. William Jennings Bryan



Gordana Grgurić, Radionice o pozitivnom roditeljstvu i radionice optimizma, Udruga Dar Rijeka


http://dar-rijeka.blogspot.com/