Svako dijete prije ili kasnije poželi da mu roditelji nabave malo slatko štene. O čemu treba voditi računa prije nabavke psića?

Ako su vašem djetetu više od četiri godine, zasigurno je već nekoliko puta odlučilo kako bi bilo najbolje da mu kupite ili nabavite psa. Vi dobro znate kako djeca često brzo zaborave neke svoje želje. Zato djetetova molba ne može (i ne treba!) biti zadovoljena odmah nakon prvog zahtjeva. Budući da će dolazak psa u kuću utjecati na način života svakog člana obitelji, s nabavom kućnog ljubimca moraju biti suglasni svi u kućanstvu. Štene nije plišana igračka koja će mirno ležati na kauču. To je živo biće koje ima svoje potrebe i želje. Malo se dijete nije uvijek u stanju prilagoditi tim potrebama.



Psihološka istraživanja govore da 90 posto roditelja koji odluče nabaviti psa, kućnog ljubimca doživljavaju kao pomoćnika uz kojeg će dijete lakše shvatiti što je odgovornost, povjerenje i prijateljstvo. Nekim je roditeljima pas samo još jedna briga više u obitelji, jer osim djeteta, trebaju "odgajati"i štene. No takav "dvojni" odgoj vrlo je ugodan: naime, i ljubavi dobivate dvostruko više.



Još je jedan argument na strani onih koji žele psa: rezultati mnogih istraživanja pokazali su da se djeca koja imaju psa češće bave sportom, rijetko pate od osamljenosti, depresije ili društvene izolacije.



Koju pasminu odabrati?


Kad se svi u obitelji suglase s nabavom psa, još se "samo" treba odlučiti koje će on biti pasmine (naravno, ako se obitelj nije odlučila udomiti psa iz prihvatilišta za životinje).


Jedinstvenog mišljenja o tom pitanju nema, iako europski kinolozi obiteljima s djecom preporučuju pasmine kao što su airdale terijer, tibetski terijer, newfoundlander, zlatni retriver, collie. Djeci će dobro društvo biti i psi pasmina beagle, šnaucer i bokser.


Naravno, ne ovisi sve samo o psećoj prirodi. U većini slučajeva za stvaranje dobrog odnosa s djetetom i ostalim ukućanima odlučujući je odgoj psa. Osim toga, odlučite li nabaviti rasnog psa, imajte na umu da ćete za to morati izdvojiti poveću svotu.





Potrepštine za psića


Psu ćete svakako morati nabaviti vodilicu, zdjelice za hranu i za vodu, četku i razne druge korisne sitnice. Ne zaboravimo i troškove pregleda kod veterinara i obveznih cijepljenja. Baš kao i djeca, štenad je često boležljiva. Psu moramo kupovati i odgovarajuću hranu, najbolje provjerenih proizvođača.


Iako je popis troškova poprilično dug, na psića je potrebno utrošiti puno više svog slobodnog vremena nego novca. Treba ih voditi u redovite šetnje, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Nemaju li starije dijete, roditelji moraju biti svjesni da će to biti njihova obveza. Osim toga, kad planirate odlazak s obitelji na odmor, a ne možete sa sobom povesti psa, očekuju vas novi problemi: kome ostaviti psa na čuvanje?



Zdravlje štenaca


Veoma je važno paziti na zdravlje štenaca jer tako svoju obitelj štitite od zaraznih bolesti. Na žalost, većina pasa tijekom šetnje voli zabiti njuškicu svagdje pa im, među ostalim, prijeti i zaraza glistama. Prvi tretman protiv glista štene treba proći kad su mu dva tjedna. No s obzirom na to da većina lijekova ubija samo odrasle gliste, liječenje treba ponoviti za dva tjedna. Drugi preventivni tretman protiv crijevnih glista obavlja se kad štene ima deset do jedanaest tjedana. Također se ponavlja za dva tjedna. Nakon čišćenja od crijevnih glista, u dobi od šest do sedam tjedana, možemo cijepiti štene.


Najčešća su cijepljenja protiv štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i hepatitisa.



Dodatna cijepljenja


Zakonski je obvezno cijepljenje protiv bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca. Cijepljenje se obavlja jednom godišnje, i to tijekom siječnja, veljače ili ožujka. Ako je pas prvi put cijepljen sredinom godine jer je tada navršio 3 mjeseca, iduće ga godine treba cijepiti u siječnju, veljači ili ožujku, bez obzira na to što je prošlo manje od godinu dana od prvog cijepljenja. Uz to cjepivo pas će dobiti još jednu injekciju ili tabletu protiv trakavica, od kojih je jedna opasna za čovjekovo zdravlje, posebno za malu djecu koja su u bliskom kontaktu sa životinjom.



Podrobnije upute vezane uz cijepljenje i njegu psa dat će vam vaš veterinar. On će vas uputiti kako psa možete zaštititi od buha i krpelja te što učiniti ako ih vaš ljubimac ipak dobije. Iako buhe nisu opasne za čovjeka, psa svakako valja zaštititi od njih kako bismo ga poštedjeli neugodna svrbeža. Tek nakon što navrši tri mjeseca, štenetu možete staviti ogrlicu protiv buha ili mu na krzno nanijeti ampulu koja će ga od krpelja i buha štititi nekoliko mjeseci. Prašak i šampon protiv buha trebat će vam ako su psa buhe već napale. Tada ne zaboravite temeljito očistiti mjesta u kući na kojima je pas boravio.