Bilo bi izvrsno kad bi postojao prekidač kojim bismo u sekundi mogli uključiti mehanizam za dobro raspoloženje i smijeh. Budući da je to za sad još uvijek nemoguće, moramo naučiti na koji način ponovno u sebi pobuditi smisao za humor. Ako ste zaboravili na šalu, to znači da su rutina i obaveze preuzele kontrolu nad vašim životom i da je krajnje vrijeme da nešto poduzmete.

Djeca su velika inspiracija

Pogled na dijete i njegov smiješak puno puta će nam dati snage za dalje. Ali to što radimo svaki dan treba samo malo produbiti. Jednostavno zadržite pogled malo dulje na djetetu i promatrajte ga. Vjerojatno primjećujete koliko je radosti i veselja u neopterećenosti vašeg djeteta, koliko radosti može biti u napuštanju strogih svakodnevnih uloga, pravila i briga kojima svakodnevno robujemo. Neka vas dijete zarazi svojim smijehom i maštom. Pridružite se djetetu u igri jer nakon takve igre i dijete će lakše prihvaćati vaša pravila, a i vi se puno lakše vratiti "rutini" života.

Možda vam iz te perspektive i ponašanje vašeg djeteta odjednom postane puno bliže i prihvatljivije.

KAKO kod djeteta poticati smisao za šalu?

* Smijte se djetetovim dosjetkama

* Što češće prepričavajte duhovite zgode

* Nikad ne ismijavajte dijete zato što nije razumjelo šalu

* Ako dijete ne razumije šalu, ponovno je ispričajte ili mu je objasnite

* Humorom ublažite manje probleme

* Čitajte djetetu ili sami izmišljajte vesele priče s duhovitim završetkom

Smijeh s dobrim namjerama

Djeca obožavaju duhovite dosjetke i instinktivno reagiraju na sve što je smiješno. Roditelji bi to trebali imati na umu kada im zatreba recept kako lakše doprijeti do djeteta, osobito kada mu žele ukazati na neke pogreške i granice. Potičite smijeh, njegujte pozitivnu atmosferu, ali njegujte i povjerenje i poštovanje među članovima obitelji. Smijati se, ne znači ismijavati drugoga. U tom smislu bi se dijete trebalo osjećati sigurno i znati da se njegovi roditelji nikad neće smijati na njegov račun ako u nečemu pogriješi. Naravno, ni ono se ne smije rugati svojim članovima obitelji. Humor u obitelji mora biti dobronamjeran i konstruktivan.

Na koji način se smijemo šaliti?

  • Smijeh roditelja ima veliku moć jer može umanjiti negativnost neke situacije. Ako ste spremni smijati se pokazat ćete djetetu da je sve u redu, da njegova pogreška nije ništa strašno i da ga i dalje volite.
  • Nemojte zadirkivati dijete ili mu se smijati zbog neke njegove mane jer mu to može narušiti samopouzdanje. Tako ga i učite gdje je granica dobrog ukusa.
  • Svaka obitelj ima neke specifične teme kojima se možda smije, no katkad način na koji se šalimo kod kuće nije dobrodošao u javnosti. Zato upozorite dijete na to da neke riječi koje koristite kod kuće nije poželjno spominjati i na drugim mjestima.
  • Objasnite djetetu da se nije lijepo smijati tuđoj nesreći te da nikad ne smije ismijavati osobu koja pati zbog boli, tuge ili nekog tjelesnog nedostatka. Objasnite mu razliku između dobronamjerne šale i crnog humora. Neka proba zamisliti kako bi se osjećalo da se njemu drugi rugaju. Tako će shvatiti kako šalom na tuđi račun može povrijediti drugu osobu.
  • Pripazite s psovkama! One su nam smiješne kad dolaze iz usta djeteta, ali trebali bi se u tom slučaju suzdržati od smijeha i zadržati ozbiljnost. Zaključi li dijete da vas psovke nasmijavaju, ponavljat će ih još češće. Želite li to spriječiti, mirno i jasno recite djetetu kako te riječi nisu poželjne, a zatim ih ignorirajte.
  • Vjerojatno će vam ovaj savjet biti najteže ostvariti, ali pokušajte katkad biti mudriji i osmijehom odgovorite na djetetovu provokaciju. Problem ćete najčešće tako vrlo brzo riješiti!

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia