Uspješni odnosi u obitelji

U vrijeme trudnoće sve su oči uperene u mlade roditelje. Bližnji, bake i djedovi, nude savjete i pomoć, a katkad i bez pitanja rješavaju vaše probleme. Kako se postaviti?

Kako ćete na to reagirati, ovisi o vašoj zrelosti i koliko jasno izražavate svoje stavove. Ako ste prvorotkinja, vjerojatno će vas malo podcijeniti jer ste: još mladi, nemate iskustva i malo znate i jer su bake to prošle i sve znaju o životu s djecom. Krenete li u tu bitku sa obrambenim stavom, mnogi bi se mogli uvrijediti. Prihvatite li igru koja vam je nametnuta, imat ćete loš osjećaj pritiska. Budite pametniji od toga.

Koja pravila ponašanja biste trebali usvojiti?

1. Prije svega nemojte potiskivati negativne osjećaje. Ako osjećate nervozu oko neke situacije vezano za dijete i bližnje, izrecite to. Imate pravo reci što mislite. Potisnuti osjećaji, osjećaji krivnje ili bilo koji drugi loši osjećaji mogu vama i svima drugima samo naštetiti.

2. Osvijestite da vlastiti osjećaj vrijednosti ne ovisi o tome što drugi govore. Imate pravo na svoj život po svojim pravilima i odluke o djetetu donosite zajedno s njegovim ocem ili majkom. Naravno, to ne znači da s bližnjima nećete komunicirati.

3. Izbjegavajte krajnosti i potrebu da zbog većeg osjećaja samostalnosti na sebe preuzmete sve poslove – takav potez nema nikakve veze sa zrelošću. Budite razumni i spremni prihvatiti pomoć ako je neophodna i pružena od srca. Razmislite gdje vam je zaista potrebna pomoć.

4. Napravite podjelu u zadacima ili obavezama gdje bi vam pomoć dobro došla. Možda će vam trebati netko da vam nabavi namirnice, sredi neke papire ili naruči vas kod liječnika. Molite pomoć od onih koji pokazuju da vam na neki način žele pomoći. Tako ćete vi kontrolirati što će se raditi i organizirati vaš život.

5. Budite taktični i pozitivni u razgovoru. Ako vam predlažu nešto što vama nije potrebno, nemojte odmah strogo to odbiti. Razgovor usmjerite prema onom što želite. Primjerice, želite sami odabrati odjeću za dijete, a primjerice teško vam je ići na tržnicu i nositi namirnice. Ako vam majka kaže kako je ona vidjela “cipelice koje su nužno potrebne djetetu”, recite: “Hvala, obavezno ću ih pogledati, još ima vremena. No, sad mi je teško ići u kupovinu i nositi vrećice. Bi li mogla s mnom do tržnice?”

6. Nemojte kriviti sebe i truditi se biti mudri i strpljivi u slučaju da zamjerate svojim roditeljima na nekim postupcima kako su vas odgajali. Pokušajte se radije ograditi od svojih osjećaja i priznajte da nekada možda i loši majka i otac mogu biti dobri baka i djed. Ako su povrijedili vas, to ne znači da će istu bol prirediti i vašem djetetu. Često se dogodi baš suprotno.

Tijekom godina roditelji znaju uvidjeti svoje pogreške koje su učinili i možda se sada trude ponovno uspostaviti bolje nove odnose i izgraditi ih ispočetka. Ne radi se o bahatosti, pohlepi ili sebičnosti, već o procesu učenja kroz godine života. Što smo stariji, najčešće smo i mudriji i jasnije sagledavamo pogreške.

7. Zapamtite, imate pravo regulirati sve odnose vašeg djeteta s drugim ljudima dok je dijete još maleno. Imate potpuno pravo ograničiti njegove kontakte s ljudima, no rukovodite se interesom djeteta, a ne vlastitim lošim iskustvima.

8. Razgovarajte s bližnjima o svojim dvojbama, izrazite osjećaje i objasnite kako nemate ništa protiv njihove želje da se druže s djetetom, ali da o dobrobiti djeteta odlučujete vi i druženje će se odvijati pod vašim uvjetima.

9. Jasno izrecite pravila od kojih nećete odustati. Primjerice smatrate da je zabranjeno djetetu kupovati brdo igračaka – to znači ne kupujte igračke!; ne uplitati se u pitanja dojenja – to znači ne miješajte se!

10. Pokušajte oprostiti prijašnje svađe i neugodnosti i radujte se ponovnom sjedinjenju obitelji. Na kraju će to biti najvažnije za dijete.

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…