Zdrave noge bez proširenih vena

S njima ima problema svaka četvrta žena u dobi između 25. i 30. godine. Proširene vene ne smiju se zanemarivati, nego se svakako moraju liječiti

Proširene vene nisu samo estetski problem nego mogu ugroziti i vaše zdravlje. Ako netko u vašoj obitelji (vaši roditelji, djedovi ili bake) pati od proširenih vena, vrlo je vjerojatno da ste i vi skloni istim tegobama.

Kako prevenirati pojavu proširenih vena i zaustaviti napredak varikoznih promjena?

 • Izbjegavajte dugotrajno stajanje.
 • Držite noge na povišenom položaju kad ste u prilici. Tako ćete olakšati cirkulaciju. Dok sjedite u uredu, možete pod stol staviti mali stolčić na koji ćete nasloniti noge.
 • Ujutro i predvečer, kad još nije velika vrućina, hodajte bosi po plaži, travi i neravnom terenu. Važno je razgibavati mišiće i tetive te aktivnošću poticati cirkulaciju. Hodajte kroz plićak i plivajte i to će odlično djelovati na cirkulaciju u najkritičnijem području oko koljena i listova.
 • Ako ste skloni proširenim venama za vas su sauna ili topla kupka zabranjene. Toplina djeluje dodatno na proširenje vena i kapilara te one mogu popucati.
 • Nemojte nositi usku odjeću i obuću koja vas sputava, steže i otežava cirkulaciju.
 • Pripazite na težinu. Debljina povisuje krvni tlak, što negativno djeluje na krvožilni sustav.
 • Ujutro i na večer istuširajte noge hladnom vodom, i to od stopala prema koljenima. Tuširanjem naizmjence toplom i hladnom vodom povećavate elastičnost tkiva krvnih žila.
 • Specijalne čarape za vene smanjuju rizik nastanka proširenih vena. Te čarape podupiru rad vena koje krv moraju pumpati uprkos gravitaciji prema srcu. A koliko trebaju biti čvrste, odredit će liječnik. One se navlače ujutro prije nego što ustanete iz kreveta, dakle u ležećem položaju kada vene nisu posve napunjene krvlju i potrebno ih je nositi cijeli dan.
 • Pođite liječniku i posavjetujte se vezano za zdravlje vena. Liječnik će vam možda preporučiti manje operativne zahvate i preporučiti daljnji tijek liječenja.
 • Uporabom raznih preparata, gelova i krema za jačanje vena, možete usporiti ili odgoditi nastanak varikoznih promjena. Ti preparati obično sadrže ekstrakt divljeg kestena koji pruža osjećaj hlađenja.
 • Ne izlažite se pretjerano suncu i izbjegavajte solarij. Ultraljubičaste zrake i previsoka temeperatura smanjuju elastičnost stijenki vena.

Preporučujemo

Pročitajte i:

'Slatke kraste' - nimalo 'slatka' zarazna bolest

Impetigo ili u narodu bolest poznata kao 'slatke kraste', zarazna je infekcija kože koja ponajviše…

kako izblijediti strije na trbuhu

Ova majka eksperimentom potvrdila da majčino mlijeko pomaže izblijediti strije na trbuhu!

Jeste li već čuli za ovakav pokušaj – izbljeđivanje strija majčinim mlijekom? Zvuči pomalo smiješno,…

Podsjećamo: lak za nokte jedan je od najotrovnijih kozmetičkih preparata

Iako znamo da sve žene, od petogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim…

Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju…