Zdrave noge bez proširenih vena

S njima ima problema svaka četvrta žena u dobi između 25. i 30. godine. Proširene vene ne smiju se zanemarivati, nego se svakako moraju liječiti

Proširene vene nisu samo estetski problem nego mogu ugroziti i vaše zdravlje. Ako netko u vašoj obitelji (vaši roditelji, djedovi ili bake) pati od proširenih vena, vrlo je vjerojatno da ste i vi skloni istim tegobama.

Kako prevenirati pojavu proširenih vena i zaustaviti napredak varikoznih promjena?

 • Izbjegavajte dugotrajno stajanje.
 • Držite noge na povišenom položaju kad ste u prilici. Tako ćete olakšati cirkulaciju. Dok sjedite u uredu, možete pod stol staviti mali stolčić na koji ćete nasloniti noge.
 • Ujutro i predvečer, kad još nije velika vrućina, hodajte bosi po plaži, travi i neravnom terenu. Važno je razgibavati mišiće i tetive te aktivnošću poticati cirkulaciju. Hodajte kroz plićak i plivajte i to će odlično djelovati na cirkulaciju u najkritičnijem području oko koljena i listova.
 • Ako ste skloni proširenim venama za vas su sauna ili topla kupka zabranjene. Toplina djeluje dodatno na proširenje vena i kapilara te one mogu popucati.
 • Nemojte nositi usku odjeću i obuću koja vas sputava, steže i otežava cirkulaciju.
 • Pripazite na težinu. Debljina povisuje krvni tlak, što negativno djeluje na krvožilni sustav.
 • Ujutro i na večer istuširajte noge hladnom vodom, i to od stopala prema koljenima. Tuširanjem naizmjence toplom i hladnom vodom povećavate elastičnost tkiva krvnih žila.
 • Specijalne čarape za vene smanjuju rizik nastanka proširenih vena. Te čarape podupiru rad vena koje krv moraju pumpati uprkos gravitaciji prema srcu. A koliko trebaju biti čvrste, odredit će liječnik. One se navlače ujutro prije nego što ustanete iz kreveta, dakle u ležećem položaju kada vene nisu posve napunjene krvlju i potrebno ih je nositi cijeli dan.
 • Pođite liječniku i posavjetujte se vezano za zdravlje vena. Liječnik će vam možda preporučiti manje operativne zahvate i preporučiti daljnji tijek liječenja.
 • Uporabom raznih preparata, gelova i krema za jačanje vena, možete usporiti ili odgoditi nastanak varikoznih promjena. Ti preparati obično sadrže ekstrakt divljeg kestena koji pruža osjećaj hlađenja.
 • Ne izlažite se pretjerano suncu i izbjegavajte solarij. Ultraljubičaste zrake i previsoka temeperatura smanjuju elastičnost stijenki vena.

Pročitajte i:

Postala sam majka usprkos reumatoidnom artritisu

Uspješno iznesena trudnoća žene oboljele od upalne reumatske bolesti, koja je tijekom cijele trudnoće bila…

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…