Prva mjesečnica nakon porođaja

Svaku majku nakon porođaja zanima kada će ponovno doći do uspostavljanja mjesečnog ciklusa? Kad očekivati prvu menstruaciju i hoće li dojenje usporiti njezino pojavljivanje?

Dugo vremena je vrijedila teorija kako se mjesečnica nakon porođaja neće pojaviti sve dok majka doji. Životna praksa današnjih majki svakako ne govori u prilog toj teoriji, iako je nekada davno možda i bilo malo drukčije.

Povratak mjesečnog ciklusa snažno je povezan s razinom hormona prolaktina u krvi koji osigurava proizvodnju mlijeka i pritom sprečava ovulaciju. Majke su nekada češće isključivo dojile što je održavalo razinu prolaktina visokom i suzbijalo menstruaciju.

Danas žene uporabom raznih hormonalnih preparata, induciranim porođajem, češćim kombiniranjem dojenja i bočice ili ranijim odbijanjem od prsa utječu na proces laktacije. Zato se danas mjesečnice u prosijeku javljaju nešto ranije. Naravno, razdoblje bez mjesečnice potrajat će kod svake žene drukčije ovisno o individualnim osobitostima organizma, prehrani bebe te kontracepciji nakon porođaja.

Odmah u pravilnim razmacima ili…?

Dolazak prve mjesečnice nakon najmanje 10 mjeseci bit će uvijek iznenađenje za ženu. Ritam njezinog mjesečnog dolaska, međutim, vjerojatno se neće odmah uspostaviti. Najčešće je razmak između dvije mjesečnice u početku dulji (40- 45 dana) ili pak nešto kraći (14-21 dan). Takva kolebanja su normalna za prve mjesece, a pravilni razmaci bi se trebali uspostaviti najkasnije za 6 ciklusa.

Zadrže li se nepravilnosti posavjetujte se s ginekologom. Moguće je da ih uzrokuju bolesti kao što su endometrioza ili miom maternice.

Kod nekih žena se nakon porođaja povuku bolne mjesečnice koje često znaju biti uzrokovane nepravilniim položajem maternice. Ako je maternica pomaknuta unazad, bol može javiti zbog otežanog izlaženja krvi tijekom mjesečnice. Položaji organa i maternice se tijekom trudnoće promijene pa se nakon porođaja maternica može vratiti na bolje mjesto zbog čega bolovi nestanu.

Oprez problem!

Ponekad se povratak mjesečnog ciklusa ne dogodi kako očekujemo. Možda ste prestali dojiti, a mjesečnica se uopće nije pojavila ili je vrlo oskudna. Najčešće je takav razvoj događaja povezan s hiperprolaktinemijom – povišenom proizvodnjom prolaktina. Do tog poremećaja može doći kod pojačane funkcije hipofize, smanjene aktivnosti štitnjače ili dobroćudnog tumora hipofize (prolaktinom).

Suvremena medicina može uspješno liječiti sve uzroke ovih poremećaja. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize krvi u kojoj se mjere vrijednosti prolaktina i hormona štitnjače te pregleda tomografijom hipofize.

Hipopituitarizam je još jedan uzrok poremećaja mjesečnog ciklusa koji se također javlja kao poremećaj u radu hipofize, no on je vrlo rijedak (0,1% slučajeva).

Liječiti se ili pričekati?

Poslije porođaja rad svih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao i drugih organa i sustava postupno se vraća u normalu. To se počinje događati čim porodite posteljicu pa sve do 6. najkasnije 8. mjeseca. Izuzetak od toga su prsa koja luče mlijeko odnosno hormoni koji reguliraju dojenje, ovulaciju, mjesečnicu. Za njih će biti potrebno više vremena.

Upravo zbog toga ginekolozi odgađaju liječenje eventualnih poteškoća i bolesti do potpune uspostave ciklusa. Dok se hormoni ne ustale, neće se moći postaviti prava dijagnoza. Kad jajnici ponovno počnu raditi na uobičajenom programu i spolni hormoni se vrate u ravnotežu, maternica će početi obnavljati svoj epitel i potpuno će ozdraviti. To će često biti rješenje za poteškoće koje su nakon porođaja možda bile prisutne.

Preporučujemo

Pročitajte i:

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…

pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina…

alergija ili prehlada

Zajednički simptomi prehlade i alergije te kako znati o kojoj je dijagnozi riječ?

Sumnjive su vam te vaše ili djetetove prehlade u posljednje vrijeme i razmišljate da možda…

Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj…