Kruh u dječjoj prehrani

Kruh je važan za dječju prehranu zbog zdravih žitarica, ali i žvakanja koje učvršćuje zube i čeljust

Kruh je zdrav u svakodnevnoj prehrani zbog žitarica od kojih je napravljen. Žitarice sadrže celulozu, vrlo korisno vlakno koje olakšava rad crijeva jer sprečava začepljenje i održava crijevnu floru. Ovo svojstvo celuloze osobito je važno za djecu u prvim godinama života jer probavni sustav upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahtjeva. No, postoji još jedna prednost kruha. Ako dijete jede kruh, razvit će naviku dobrog žvakanja što će pripomoći učvršćivanju desni i naviknuti sluznicu usne šupljine na kruću hranu.

Koliko kruha dnevno?

  • U dobi do godine i pol djetetu je dovoljno da dnevno pojede 40 – 60 g bijelog kruha, iako je bolje ako mu katkad ponudite komadić raženog ili crnog kruha.
  • Od druge godine života djetetu možete davati kruh od krupno mljevenog brašna primjerice kukuruzni kruh ili kruh s mekinjama. Kriška kruha s maslacem bit će odličan doručak, a osušene kockice crnog kruha upotrijebite primjerice u juhi umjesto rezanaca.
  • U trećoj godini dijete već može pojesti do 100 g crnog ili bijelog kruha dnevno. To se odnosi i na domaći kruh i pecivo.

Mirisni kruh i peciva

U pekarnicama se danas mogu naći razne vrste kruha, od onog koji je pripremljen na tradicionalan način (lički, kalnički, raženi) do onog koji je obogaćen sjemenkama (primjerice suncokretovim ili bučinim). Te vrste kruha vrlo su ukusne i bogatije su hranjivim tvarima nego običan bijeli kruh.

Ipak, budite pažljiviji pri kupnji kruha jer se mnogo pekarskih proizvoda danas deklarira kao raženi ili cjeloviti kruh, a to u stvarnosti nisu. Takvi proizvodi često sadrže samo sjemenke, a osnova im je bijelo brašno koje je obojeno aditivima ne bi li izgledalo tamno ili cjelovito. Dobar kriterij kako ćete prepoznati cjelovit odnosno raženi kruh je bogatsvo i punina okusa koji podsjeća na kolač, zatim zrnatost te lagana kiselost. Takav kruh će vas i prije zasititi. Svaki kruh koji ima lagan okus poput bijelog kruha, previše je spužvast, ispunjen zrakom i lagan, makar bio crn i posut sjemenkama vjerojatno nije cjelovit ni raženi ili te sastojke sadrži u vrlo malom postotku.

Danas i za to postoji alternativa. Mnoge obitelji imaju pekače kruha koji omogućuju laku i relativno brzu pripremu kruha. U vaš domaći kruh možete stavljati razne vrste brašna, sjemenki i suhog voća te na taj način točno znati što nudite djetetu i obitelji.

Ne pretjerujte s pecivima i kruhom

Dozirajte peciva i kruh između obroka jer dijete se može lako udebljati. Ako je gladno, bolje je ponuditi mu jabuku ili drugo ne odveć slatko voće. Voće će privremeno stvoriti osjećaj sitosti, a nema puno kalorija.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…