Zaigrajte s djecom dobre stare igre

Ne postoji bolji način od povezivanja i druženja s djecom od igre. Stoga, ako vam se ne daju igrati samo one igre koje predlaže dijete, podsjetite vi njega na neke druge

Bijeg od morskih pasa

Po sobi, a može i vani, rasporedite papirnate tanjure. Oni predstavljaju kamenje po kojemu se hoda, a okolo je more prepuno moorskih pasa. Cilj je doći s jednoga kraja prostorije na drugi, a ne ugaziti u more. Možete postaviti i dva seta papirnatih tanjura u dvije različite boje pa napraviti natjecanje s djetetom.


Care, care, gospodare, koliko je sati?

Igru može igrati jedan ili oba roditelja s djetetom ili skupina djece. Jedno je dijete car i okrenuto je leđima ostalim sudionicima na otprilike 10 metara (ili koliko već imate prostora). Prvi od sudionika pita: “Care, care, gospodare, koliko je sati?”
Car odgovara u koracima: “2 mišja/3 mravlja/4 klokanska/2 slonovska” i sl. što znači da se ta osoba koja je pitala primiče za korake koje mu je Car rekao. Car to govori u skladu s tim koga bi volio pustiti da pobijedi jer tko prvi stigne do cara, postaje novi car.
A može se i dogoditi da kad mu se netko približi, kaže: “Pao sat u bunar, ne znam koliko je sati.” pa se u nekim varijantama igre igrač samo spusti u čučanj ili pak vrati na početak igre.

Ja sam vjetar

Jedno je dijete vjetar i govori: “Ja sam vjetar, dižem prah, zar vas djeco nije strah?” Dok to govori, maše rukama oponašajući vjetar. Može se kao rekvizit uzeti i neki materijal kao plašt. Djeca i roditelji mogu odgovoriti: “Nije nas strah”, a vjetar onda kaže: “Ako ja puhnem, sve ću vas uloviti/otpuhati…” Onda djeca i roditelji bježe, a vjetar ih lovi. Koga ulovi, taj je novi vjetar.

 

Baloni i igla

Jedno je dijete igla, a drugi su baloni. Svi stoje s rukama visoko iznad glave tako da im se jagodice prstiju dodiruju. Tako čine krug balona. Igla kaže: “Ja volim bušiti balone!” Djeca/baloni počnu bježbati, a igla ide i prstom buši balone. Baloni se moraju ispuhati i čučnuti. Tko ostane zadnji, postaje nova igla.

Koja boja nedostaje

Na početku svako dijete i roditelj donese nešto žuto, nešto plavo, nešto crveno… I tako dok ne skupite puno boja. Bilo bi dobro da su to neki sitniji predmeti. Svi se poredaju u neki krug ili na stol. Zatim se zamoli djecu da se okrenu ili zatvore oči dok vi maknete jedan od predmeta i zatim pitate: “Koja boja nedostaje?”
Ovo se može igrati i sa sitnim premetima, ne nužno klasificiranim po boji (mogu biti oblici, veličine predmeta i sl.). Varijacija je još i da dva predmeta samo zamijene mjesto pa pitate: “Tko je s kim zamijenio mjesto?”

Kuglana

Plastične boce od soka ili mlijeka oboje se u različite boje. Uzme se manja lopta i gađaju se boce. Može se prije toga dogovoriti koja boja nosi više bodova. Svatko ima pravo na dva bacanja u nizu (ako iz prve ne sruši sve boce). I tako deset krugova i zbrajaju se bodovi. Dobro će doći i za vježbanje zbrajanja.

 

Tekst: M.D.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Na koje se sve načine roditelji mogu igrati s djecom?

Tri su načina na koja se možemo igrati…

Bogat program igara za djecu i roditelje na 5. Festivalu igračaka u Ivanić Gradu

Već petu godinu zaredom Ivanić-Grad je domaćin najzaigranijeg…

VIDEO: Kad dođe s posla ovaj je tata raspoložen samo za jedno!

Tko ne bi bio umoran nakon osmosatnog ili…

Zašto je roditeljima teško igrati se sa svojom djecom?

Dolaskom ljeta većina zaposlenih ljudi počinje koristiti godišnje…

Pročitajte i:

Dijete muče noćni strahovi, kako roditelji mogu pomoći?

Nažalost, neka djeca sklonija su nemirnom spavanju noću i učestalijim buđenjima. Savjetnica Hrabrog telefona savjetuje…

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša: Tate ne „čuvaju djecu“ jer nisu bejbisiteri. Mi smo roditelji i mi odgajamo djecu!

Za sebe kaže da je istinski sretan čovjek. Tu sreću, ali prije svega životnu mudrost…

trikovi kako prepoznati zrelu lubenicu

Kupite najslađu i najzreliju lubenicu uz ova tri trika

Kad kupujete lubenicu, uvijek tražite najbolju, najslađu, najsočniju? Naravno, ali kako je prepoznati, posebice ako…

kakva treba biti cistoca bazenske vode za djecu

Kako znati je li čist bazen u kojem se kupate?

Miris klora, bakterije i nečistoće... Čistoća javnih bazena naše malene uopće ne zabrinjava jer oni…