Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak u toplini doma s najmilijima. Miris cimeta i klinčića koji se opojno šire iz kuhinje, kićenje bora jedinstvenim ukrasima i ukrašavanje poklona po mjeri svakoga, neizostavni su dijelovi čarobnih blagdanskih trenutaka. Najmlađim članovima obitelji i tijekom blagdana igra ostaje omiljena zabava.

Premda zatvoreni prostor ograničava mogućnosti igara u pokretu, postoje niz igara koje će potaknuti dječje kretanje i u kućnim uvjetima, bez ometanja drugih ukućana i mogućih lomova u stanu. Neke od tih igara otkrila nam je Mirela Kunješić, kvalificirana odgajateljica u IKEA igraonici Småland, malom carstvu dječje zabave. Mirela ondje radi od otvorenja ove robne kuće, a tijekom godina saznala je sve o najdražim dječjim igrama i aktivnostima koje potiču njihov razvoj.

1. Dodavanje mekanim loptama

Bebe i mala djeca uživat će u dodavanju mekanim loptama. Lagane, mekane, mogu se lako stiskati i uhvatiti i pogodne su za razvoj motoričkih vještina – ove će lopte razveseliti male i nešto veće bebe, potaknuti ih na pokret, a pritom neće oštetiti predmete koje držite u stanu. Djecu će posebno razveseliti ako su mama i tata njihovi suigrači. Dobra je vijest što ih je moguće prati u perilici kako bi uvijek bile spremne za korištenje.

2. Pretvori pospremanje u igru i zaigraj košarku

Zahvaljujući jednostavnim pravilima, i mali i veliki mogu zaigrati igre iz LUSTIGT serije, najnovije kolekcije IKEA igračaka. Među njima je i koš i lopta koji može poslužiti za igranje kućne košarke, ali i kao košara za odjeću. Tako će pospremanje prljave odjeće s poda biti puno zabavnije.


3. Zaigrajte pikado - bez oštrih strjelica

Kao i u pravom, cilj je ovog djeci prilagođenog pikada pogoditi u ploču okruglog oblika. Svaki natjecatelj ima pravo na tri strjelice, a pobjednik je onaj tko osvoji najviše bodova. I ova će igra djeci pomoći u razvoju motoričkih vještina, a budući da se djeca vole igrati na različite načine, možda tijekom igre izmisle i neka svoja pravila. Dječja mašta može svašta!


4. Igranje podnih igara može biti prava zabava

Pretvorite podne površine u mali svijet podnih igara za djecu, a uz ovu IKEA igru i u skakaonicu. Doći od početka do kraja što je brže moguće, cilj je ove podne igre u kojoj su mogućnosti bezbrojne, a mališani će se naučiti i strpljenju dok čekaju red, ali i porazu i pobjedi jer samo jedan može prvi stići do cilja. Saznajte više o ovoj zanimljivoj igri na linku.


5. Danas se igramo kazališta, a glavni je lik čarobni konjić

I za kraj, jedna od najdražih igara, ako ne i najdraža igra mališana, je pretvaranje da su netko ili nešto drugo. Igre pretvaranja omogućuju djeci spoznavanje svijeta oko sebe. Pomoću njih, mališani uče kako funkcioniraju odnosi među ljudima i uživljavaju se u neke druge uloge, pa tako često vole glumiti svoje roditelje. Zato je uživljavanje u neke druge uloge važno za emocionalni, ali i kognitivni razvoj djeteta. U tome će najmlađima pomoći lutkice za kućno kazalište. Mališani će imati samo jednu dvojbu: u koji će se lik danas prerušiti? Na koju god se od ovih igara odlučili ili možda, u suradnji sa svojim mališanima, osmislili neku svoju s drugačijim pravilima, jedno je sigurno. Svaka od ovih kućnih igara u pokretu doprinijet će poboljšanju spretnosti djeteta. Od gađanja u koš do hvatanja lopte, skakutanja po stanu - u svakoj od ovih igara dječjeg smijeha i veselja neće nedostajati, a usmjerena tjelesna aktivnost pomoći će njihovoj koordinaciji pokreta, zaključila je Mirela Kunješić iz robne kuće IKEA Zagreb.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

igra s djecom

7 razloga zašto je roditeljima teško igrati se

Djeci je igra sve, a vama baš i…

Dođite na 'Dan za obitelj' na Bundeku

Hrabri telefon uz „Dan za obitelj“ poziva djecu…

Maštovite igre na zatvorenom 2

Donosimo vam još dvije zanimljive igre uz koje…

Maštovite igre na zatvorenom 1

Ni sve igračke na svijetu ili najzanimljiviji park…

Pročitajte i:

Pronađi svoj IKIGAI

Vrijeme u kojem dišemo često nam nije ispunjeno opuštajućim trenucima. Zašto je tome tako? Ima…

Kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja u školi?

Ako znate da neko dijete proživljava vršnjačko nasilje, obavezni ste reagirati, a ne okrenuti leđa.…

opasnosti dvoraca na napuhavanje

Roditelji oprez! Jeste li svjesni svih opasnosti koje prijete vašoj djeci na dvorcima na napuhavanje?

Nerijetko se na njima nađe previše djece što ih može učiniti nestabilnima, nerijetko istovremeno skaču…

recept za losos u zaciskom bilju pecen u masnom papiru

3 recepta za sočnu i mekanu ribu, meso i povrće umotane u paketiće od papira

Prilikom pečenja u smotuljku iliti škartocu sve meso, riba i povrće ostaju osobito sočni i…