Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak u toplini doma s najmilijima. Miris cimeta i klinčića koji se opojno šire iz kuhinje, kićenje bora jedinstvenim ukrasima i ukrašavanje poklona po mjeri svakoga, neizostavni su dijelovi čarobnih blagdanskih trenutaka. Najmlađim članovima obitelji i tijekom blagdana igra ostaje omiljena zabava.

Premda zatvoreni prostor ograničava mogućnosti igara u pokretu, postoje niz igara koje će potaknuti dječje kretanje i u kućnim uvjetima, bez ometanja drugih ukućana i mogućih lomova u stanu. Neke od tih igara otkrila nam je Mirela Kunješić, kvalificirana odgajateljica u IKEA igraonici Småland, malom carstvu dječje zabave. Mirela ondje radi od otvorenja ove robne kuće, a tijekom godina saznala je sve o najdražim dječjim igrama i aktivnostima koje potiču njihov razvoj.

1. Dodavanje mekanim loptama

Bebe i mala djeca uživat će u dodavanju mekanim loptama. Lagane, mekane, mogu se lako stiskati i uhvatiti i pogodne su za razvoj motoričkih vještina – ove će lopte razveseliti male i nešto veće bebe, potaknuti ih na pokret, a pritom neće oštetiti predmete koje držite u stanu. Djecu će posebno razveseliti ako su mama i tata njihovi suigrači. Dobra je vijest što ih je moguće prati u perilici kako bi uvijek bile spremne za korištenje.

2. Pretvori pospremanje u igru i zaigraj košarku

Zahvaljujući jednostavnim pravilima, i mali i veliki mogu zaigrati igre iz LUSTIGT serije, najnovije kolekcije IKEA igračaka. Među njima je i koš i lopta koji može poslužiti za igranje kućne košarke, ali i kao košara za odjeću. Tako će pospremanje prljave odjeće s poda biti puno zabavnije.


3. Zaigrajte pikado - bez oštrih strjelica

Kao i u pravom, cilj je ovog djeci prilagođenog pikada pogoditi u ploču okruglog oblika. Svaki natjecatelj ima pravo na tri strjelice, a pobjednik je onaj tko osvoji najviše bodova. I ova će igra djeci pomoći u razvoju motoričkih vještina, a budući da se djeca vole igrati na različite načine, možda tijekom igre izmisle i neka svoja pravila. Dječja mašta može svašta!


4. Igranje podnih igara može biti prava zabava

Pretvorite podne površine u mali svijet podnih igara za djecu, a uz ovu IKEA igru i u skakaonicu. Doći od početka do kraja što je brže moguće, cilj je ove podne igre u kojoj su mogućnosti bezbrojne, a mališani će se naučiti i strpljenju dok čekaju red, ali i porazu i pobjedi jer samo jedan može prvi stići do cilja. Saznajte više o ovoj zanimljivoj igri na linku.


5. Danas se igramo kazališta, a glavni je lik čarobni konjić

I za kraj, jedna od najdražih igara, ako ne i najdraža igra mališana, je pretvaranje da su netko ili nešto drugo. Igre pretvaranja omogućuju djeci spoznavanje svijeta oko sebe. Pomoću njih, mališani uče kako funkcioniraju odnosi među ljudima i uživljavaju se u neke druge uloge, pa tako često vole glumiti svoje roditelje. Zato je uživljavanje u neke druge uloge važno za emocionalni, ali i kognitivni razvoj djeteta. U tome će najmlađima pomoći lutkice za kućno kazalište. Mališani će imati samo jednu dvojbu: u koji će se lik danas prerušiti? Na koju god se od ovih igara odlučili ili možda, u suradnji sa svojim mališanima, osmislili neku svoju s drugačijim pravilima, jedno je sigurno. Svaka od ovih kućnih igara u pokretu doprinijet će poboljšanju spretnosti djeteta. Od gađanja u koš do hvatanja lopte, skakutanja po stanu - u svakoj od ovih igara dječjeg smijeha i veselja neće nedostajati, a usmjerena tjelesna aktivnost pomoći će njihovoj koordinaciji pokreta, zaključila je Mirela Kunješić iz robne kuće IKEA Zagreb.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

igra s djecom

7 razloga zašto je roditeljima teško igrati se

Djeci je igra sve, a vama baš i…

Dođite na 'Dan za obitelj' na Bundeku

Hrabri telefon uz „Dan za obitelj“ poziva djecu…

Maštovite igre na zatvorenom 2

Donosimo vam još dvije zanimljive igre uz koje…

Maštovite igre na zatvorenom 1

Ni sve igračke na svijetu ili najzanimljiviji park…

Pročitajte i:

ponavljajuca grlobolja

Ponavljajuća grlobolja i temperatura. Je li problem streptokok?

Porazgovarali smo s našom pedijatricom dr. Armano o problemu ponavljajuće grlobolje koju prati temperatura. Treba…

Podržite integraciju djece sa sindromom Down u vrtiće, škole i društvo općenito

U četvrtak 21. 3. obilježava se Svjetski dan sindroma Down i 20. rođendan Udruge za…

recept za kolač od čokolade, banana i malina

Sočni kolač s čokoladom, bananama i malinama

Ostalo vam je par prezrelih banana? To je taman ono što vam treba za ovaj…

Dijagnosticiranje autizma pomoću ADOS-a

Prenosimo intervju s mag. logopedom i mag. rehabilitatorom Asjom Dubravčić o jednom od načina dijagnosticiranja…