Veganopolis – imaginarni grad održive prehrane

Odlučite li doći u Veganopolis, tu ćete naći sve što vam je potrebno - školu, trgovinu i restoran, ljekarnu, park i lunapark. U trgovini možete kupiti veganske proizvode iz vege vodiča, u ljekarni dobiti savjet stručnjaka, u školu otići na radionicu kuhanja. U parku se možete naći s vegan buddyjem, prijateljem veganom i zajedno provesti vrijeme u smijehu i podršci, a nakon toga zajedno otići u restoran na veganski obrok. Na kraju dana, u lunaparku, čeka vas uzbudljiv vege izazov. Tko ne bi poželio ostati u tako zgodnom gradu?

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava u cijelome svijetu 22. travnja i tako je od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Katastrofalno stanje u kojem se Zemlja danas nalazi daleko je od održivog – mora i oceani približavaju se točki ekološkog kolapsa zbog ribarstva, uzgoj životinja za hranu odgovoran je za ispuštanje stakleničkih plinova više od cjelokupnog prometa, a proizvodnja mesa, mlijeka i jaja troši i do deset puta više vode nego biljna hrana. I to je samo malen dio velikog problema u koji smo gurnuli ovaj naš planet.

Svjesne kako je prijeko potrebno zaustaviti uništenje jedinoga planeta koji imamo, mnoge zemlje odlučile su informirati svoje građana kako je najučinkovitije rješenje za zaštitu okoliša – promjena prehrane. Upravo je zato Dan planeta Zemlje i u Hrvatskoj obilježen na sasvim jedinstven način – novim projektom pod nazivom Veganopolis koji je na glavnom zagrebačkom trgu 22. travnja 2015. godine predstavila udruga Prijatelji životinja.

Pod motom “zelenom prehranom za spas planeta” članovi Udruge građanima su prenijeli poruku o direktnoj povezanosti prehrane i očuvanja okoliša – promjenom vlastitih navika pridonosimo smanjenju globalnog zatopljenja, sječe prašuma, uporabe pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje te potrošnje prirodnih resursa, a time smanjujemo i glad i pothranjenost u svijetu.

Više od 160 tisuća građana Hrvatske već se hrani vegetarijanski ili veganski. Taj broj svakim danom raste i kod nas i u svijetu. Projekt Veganopolis pokrenut je upravo s tom namjerom da se na jednome mjestu objedine usluge koje mogu pomoći svima koji razmišljaju o tome da promjenom svojih prehrambenih navika pridonesu očuvanju planeta. Nakon mjeseci rada, truda i ljubavi uloženih u projekt, rezultat je web-stranica projekta: www.veganopolis.net koja na zanimljiv način predstavlja mogućnosti koje mogu promijeniti ne samo naše vlastito nego i zdravlje Planeta.

Veganopolis_promocija

Zašto baš Veganopolis?

Veganopolis je zamišljen kao imaginarni grad održive prehrane u kojem posjetitelj, kao turist u stranom gradu, šeta njegovim ulicama i posjećuje najvažnije lokalitete. Kao u svakom novom mjestu koje smo posjetili, ostajemo oduševljeni drugačijom arhitekturom, zelenijim parkovima ili srdačnim ljudima. Neki gradovi toliko nas obilježe i promijene da u njima odlučimo i ostati – prenijeti sve svoje stvari u novi prostor, preseliti svoje živote u novo i biti opet na početku. Veganopolis je jedan takav grad. Ako odlučite ostati, imat ćete sve što je potrebno – školu, trgovinu i restoran, ljekarnu, park i lunapark. I tu se otvara sva ljepota ovog imaginarnog grada – u trgovini kupujete veganske proizvode iz vege vodiča, u ljekarni tražite savjet stručnjaka, u školu odlazite na radionicu kuhanja. U parku se nalazite s vegan buddyjem, prijateljem veganom i zajedno provodite vrijeme u smijehu i podršci, a nakon toga zajedno odlazite u restoran na veganski obrok. Na kraju dana, u lunaparku, čeka vas uzbudljiv vege izazov. Tko ne bi poželio ostati?

Upravo to ideja je Veganopolisa – pozvati Vas da provedete vrijeme u ovom jedinstvenom održivom gradu i putem pet glavnih usluga (Vege vodič, Vege izazov, Vegan Buddy, Nutricionistički savjeti i Radionice kuhanja) pokazati svima da je rješenje jednostavno i dostupno. Na web-stranici: www.veganopolis.net dostupan je i popis veg(etarij)anskih restorana i kafića u Hrvatskoj te Blog i Info.

Letak2

Svaka od usluga putokaz je prema odluci za promjenom:

Vege vodič je on-line popis veganskih proizvoda na hrvatskome tržištu s navedenim sastojcima, okvirnom cijenom te trgovinom u kojoj je proizvod dostupan. Proizvodi poput biljnih mlijeka, jogurta, sireva, salama, pašteta, vrhnja, čokolada i mnogih drugih mogu se pretraživati po kategorijama i nazivu. Jeste li znali da su Bajadere veganske?

Vege izazov je tridesetodnevni izazov koji prijavljenima omogućava besplatno dobivanje veganskih recepata i zanimljivih informacija kroz mjesec dana, a izvrstan je poticaj za promjenu. Izazovu se do sad odazvalo preko stotinu građana, a prijave stižu svakodnevno. Želite li i vi trideset dana dobivati recepte za ukusna veganska jela, svakako se prijavite!

Vegan buddy usluga je koja omogućava kontaktiranje “prijatelja vegana” koji pruža potporu te daje savjete i podršku vezane za kupnju, kuhanje i mnoge druge nove životne situacije svima koji su odlučili biti vegani ili su u Vege izazovu.

Nutricionistički savjeti usluga je koja omogućava građanima da postave pitanje ili zatraže savjet o prehrani biljnog podrijetla te da u najkraćem roku od stručnjaka nutricionista dobiju detaljan odgovor. Mnoga su pitanja već postavljena i zajedno s odgovorima mogu se vidjeti na stranici Veganopolis.net. Ne nađete li među njima odgovor na svoje pitanje, pošaljite ga putem obrasca koji se nalazi na stranici.

Radionice kuhanja izvrstan su poticaj za naučiti kako je jednostavno pripremiti zdrave i ukusne veganske obroke. Zajedničko kuhanje ujedno je i prilika za druženje, a sigurni smo da ćete se i vi u mirisnom ozračju veganske kuhinje osjećati više nego dobrodošlo.

Letak1

Saznajte više na www.veganopolis.net.

Posjetite i druge web stranice namijenjene informacijama o veganstvu i održivoj prehrani:

www.spremi-klopu.com koja je namijenjena djeci i potiče pripremanje zanimljivih veganskih obroka s najmlađima
www.prijatelji-zivotinja.hr
www.vegan.hr te Facebook stranicu Prijatelji-zivotinja.hr.

Putem e-maila prijatelji.zivotinja@inet.hr mogu se naručiti besplatni materijali kao što su stripovi Život jedne kokoši i Život jedne krave, plakat prehrambene piramide Biljnom prehranom do zdravlja i ostali besplatni letci, brošure i video materijali.

‘Dan planeta Zemlje ne bi trebalo slaviti samo 22. travnja. Neka vaš poklon Zemlji bude odluka da ćete svojom prehranom pridonijeti njezinu očuvanju’, poručila je Vanda Petanjek, voditeljica projekta Veganopolis.

Veganstvo nije odricanje od nečega ili gubitak nečega; veganstvo je dobivanje unutarnjeg mira koji proizlazi iz prihvaćanja nenasilja i odbijanja sudjelovanja u iskorištavanju onih koji su ranjivi. (Gary L. Francione)

Veganopolis promocija 2

 

Tekst i foto: Prijatelji životinja

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je…

Marijana Mikulic

Marijana Mikulić: 'Život s troje djece čisti je ringišpil'

Svi znamo koliko su zdrava prehrana i tjelesna…

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

prehrana kao uzrok bolesti

Nezdrava prehrana ubije više ljudi nego pušenje

Ugledni znanstveni medicinski časopis Lancet objavio je opsežnu…

Pročitajte i:

Gimanstika za svačiji mozak

Što origami ima s novom tehnološkom revolucijom te kako ova tradicionalna japanska vještina utječe na…

Za one najmanje i one malo veće: Što pokloniti djeci za Božić?

Božiću se svakako najviše vesele djeca i uz to vežu i dobivanje poklona. No kako…

japanska metoda zamatanja poklona

Darove možete zamotati i na ovaj zanimljiv način bez dodatnog pribora

Ova zanimljiva metoda zamatanja darova bez ikakvog pribora dolazi iz Japana. Ne čudi ako znamo…

Dijete se čeliči ljubavlju, a ne strahom: 4 savjeta ako se vaše dijete plaši Djeda Božićnjaka

Još nas malo vremena dijeli od kićenja jelke, podjele darova za Božić... Ako vaše dijete…