Uvidi jedne suvremene mame o Pokemon GO igrici

Kako pronaći ravnotežu između digitalnog i stvarnog svijeta, koliko vremena je u redu provoditi uz ekrane, što je dobro, što loše za djecu... Koje aplikacije mogu pomoći u ograničavanju sadržaja i vremena vašeg djeteta na ekranu… kako razgovarati, dogovarati i uvažiti svoje “digitalno” dijete – a pri tom postići i da uvaži “analognu” mudrost vas kao roditelja - o tome na svom blogu piše Željka Babić, a mi prenosimo njezino iskustvo igranja Pokemon Go igrice sa svojim klincima i razloge zašto je to odlučila iskušati

Željka Babić na svom nedavno pokrenutom blogu motheringdigitally daje svoj osobni doživljaj digitalnog koje je, prema njenim riječima, alat poput plastelina, lopate ili radia i samo po sebi nema nikakvo značenje, odnosno onakvo je kakvim ga učinimo i kako ga koristimo. Ona se hrabro (i mudro!) uputila u istraživanje svijeta koji našu djecu sve više privlači pa pročitajte kakve spoznaje je dobila igrajući trenutno vrlo popularnu igricu.

Moji dosadašnji uvidi o igrici Pokemon Go

Ne volim igrice. Ne razumijem ih. Znam da su neke pametne i teoretski vidim potencijal, recimo u Minecraftu. Ali, nikad nisam osjetila gejmersku strast u prsima. A trudila sam se. Da, htjela sam postati mama-gejmerica da mogu dobro odgajati svoje gejmere. Nisam uspjela. Iako sam igrala igrala igrala - nije se dogodilo.

Jedva čekam da vaša djeca budu imala neke holograme, a vi to nikako ne možete skužiti, a-ha - zrelo sam reagirala kad smo konačno morali priznati sebi da igrice, možda, nikada neće biti moja strast.

Ali, eto, i ja takva, slaba i nepasionirana gejmerica igrat ću se s vama. Jer igrice ne volim, ali volim vas. Kao što vas ne mogu pustiti da sami idete npr. u Madrid, koji ne poznajete, ne možete sami niti kročiti u razne digitalne svjetove.

Ima ta situacija kad sam željela djecu nagraditi za određeno postignuće.

Sad mogu raditi s vama sve što želite! - veselo sam predložila

Igraj s nama igrice - hoćeš li u multiplayer modu ili single player modu?

Duboko sam udahnula i izdahnula i pomislila - svejedno. A onda opet, bolje da igramo zajedno. Pa smo hodali pustopoljinom onog kockastog Minecrafta i razbijali blokove, gradili nešto i opet rušili, malo letjeli, vidjeli par kokoši…

I tako sam provela sunčano popodne uz računalo, ali dobro, sa svojom djecom.

NOTE TO SELF: Ponudi im izbor - npr. hoćemo li na sladoled ili u šetnju? - u protivnom ćeš opet morati ostati doma i igrati se gejmerice :p

Uglavnom, kad je krenula Pokemon Go histerija, odlučila sam pridružiti se. Moram znati što igraju, kako igraju, razumiju li sva pravila i jesu li u opasnosti. Dakle, pola sata dnevno lovit ćemo pokemone. Bolje sa mnom - nego da upadnu u nevolje zvrkasti kakva djeca jesu.

(Zato nam treba usisavač robot - da oslobodi vrijeme za lov na pokemone. (?!))

I tako lovimo pokemone. I šetamo se i bivamo vani. Hvala, tvorci igrice.

Evo mojih majčinskih uvida:

  1. Igrice su manje cool ako ih igra mama, što je dobro. Ulovimo pokojeg, dogovorimo se oko lova, ali to je to. Dozvola i aktivno sudjelovanje nekako… ne znam objasniti… ublažavaju adiktivni moment. Pretpostavljam da im je bitnije biti s roditeljem, nego uređajem ili pokemonom - pa kad se pokemoni i roditelji nađu na istom mjestu prevagne stvarna, ljudska komunikacija, ovo je čista dopuna normalnom životu.
  2. Fora je. Dok čekate nešto, dok se šetate, možete izvaditi uređaj i pogledati ima li ih. Poučiti djecu primjerom da se igrica prilagođava stvarnosti, ne obratno. Lovimo ih kad nam je zgodno, a onda je to simpatično. Da hodamo kao zombiji ulicom u potrazi za pokemonima bez svijesti o svijetu oko sebe, to bih smatrala lošim.
  3. Imate još jednu zajedničku temu za bondanje. Smijete se, ćaskate, ugodno je. Na primjer, ulovili smo pokemona štakora u restoranu, a mačku lutalicu na kolodvoru. Pa nas je to nasmijalo - jer eto, ima smisla.
  4. Kad sam ulovila pokemona (sama) i poslala sliku, djeca su me pohvalila i napisala - bravo, mama. Eto. Ne znam da li me patroniziraju i stvarno uživaju u mom sporom, ali upornom napretku, ili su me pohvalili jer su sretni, ali eto. Mene je situacija od srca nasmijala.

ZAKLJUČAK

Vjerujem da će pokemon histerija trajati neko vrijeme, a onda se stišati, kao i sve druge histerije.

Ima, doduše, puno elemenata koji su zabavni, puno elemenata koji su poučni. Možete naučiti djecu o virtualnoj stvarnosti, augumented reality (ojačanoj stvarnosti), o sigurnosti (u prometu, ali i o ne-odavanju svoje lokacije putem društvenih mreža). U prijevodu - pokemon go koristi tehnologiju koja će uskoro postati dio svakodnevice u svim segmentima života.

Neka je djeca upoznaju, neka im postane obična, samo još jedan alat s kojim činimo ono što se uklapa u naše vrijednosti i prioritete.

Drugo, u redu je koristiti takve tehnologije. Sve dok sjediš, ili hodaš po sigurnom terenu, npr. po trgu, limitirano vrijeme i poviriš u igricu i pozabaviš se kad je zgodno.

Treće - geolociranje osoba znači da te netko može naći - nemoj slikati pokemona i tog trena ga postati sa svim svojim podacima. Ali, to je već dio pitanja opće sigurnosti na Internetu - nikada nemoj odavati detalje o sebi na mrežama, osobito gdje si i gdje te se može naći.

Nismo još došli do nekih poodmaklih stadija igrice - a tempom kojim idemo - možda i nećemo. Meni, naravno, ne smeta. A ne smeta niti djeci.

Moja preporuka svakoj obitelji bi bila - uključite se. Dodat ćete malo zaigranosti u svoj život, a igrici oduzeti adiktivnu moć. Sila je uvijek na roditeljevoj strani.

zeljkaDio naslovnice bloga motheringdigitally

Tekst: Željka Babić, mama, profesorica, poduzetnica, copywriterica, blogerica, kreatorica dječjih programa, autorica…, ostale korisne roditeljsko-digitalne teme potražite na motheringdigitally

Foto:
Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Šaljete li skrivene poruke svojoj djeci?

U svojim nastojanjima da budu dobri učitelji, mnogi…

Pročitajte i:

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine, kredit, i sl., razvod braka nije jednostavan.…

Ne objavljujte na društvenim mrežama obavijesti o rođenju bez odobrenja bebinih roditelja

One su danas glavni izvor informacija, ali je li korektno na društvenim mrežama podijeliti tuđu…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…