Svjetski dan posvojenja

U srijedu, 9. studenoga obilježava se Svjetski dan posvojenja, no već sutra kreću aktivnosti vezane uz ovu temu i nastavit će se cijeli mjesec

Uoči Svjetskog dana posvojenja u utorak, 8. studenog, u 16.30 sati u dvorani Adopte (Nova cesta 4, Zagreb), premijerno će biti prikazan kratak film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka.

Dora, Lucija i Margareta hrabro su stale pred kameru i pričale, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Na prikazivanje filma mogu doći svi zainteresirani građani, a obratit će im se:

Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte.

Predstavit će se i nova tiskana izdanja Adopte - priručnik Kako pripremiti dijete za posvojenje koji sagledava potrebe djeteta i posvojitelja iz profesionalne, ali i iskustvene perspektive, te brošura Moja posvojiteljska obitelj koja donosi savjete kako razgovarati o posvojenju u različitim razdobljima djetetova odrastanja.

Dan kasnije, u srijedu, 9. studenog, na Svjetski dan posvojenja Adopta poziva građane da se priključe svjetskoj akciji kojom se ističe važnost posvajanja. Svi koji podržavaju posvojenje i obitelji nastale posvojenjem, na društvenim mrežama mogu objaviti fotografiju dlana s nacrtanim smješkom uz ključne riječi #Adopta i #Svjetskidanposvojenja.

U četvrtak, 10. studenog, u 17 h će se sati u Adopti prikazati film Usvajanje odobreno, autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga kojeg je kao petogodišnjaka usvojila jedna belgijska obitelj.

Budući da se studeni naziva i Mjesecom posvojenja zanimljivi su sadržaji pripremljeni i za drugi dio mjeseca. Tu su predavanja za stručnu zajednicu o pripremi djeteta za posvojenje, ali i druženja s građanima.

U utorak, 22. studenog, u 19.30 svi se zainteresirani u Adopti mogu uključiti u knjižni klub gdje će se govoriti o knjizi 7 navika uspješnih obitelji Stephena R. Coveyja.

U knjižnici Prečko (Slavenskoga 12, Zagreb) u četvrtak, 24. studenog, u 17.30 sati održat će se predstavljanje slikovnice Mama za Koka autorice Keiko Kasza. Riječ je o hrvatskoj promociji slikovnice koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti. Priča je to o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu.

slika-zaslona-2016-11-07-u-16-09-09

Tekst i foto: www.adopta.hr

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Trenutačno u Hrvatskoj 413 djece ima uvjete za posvojenje, ali...

U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno se nalazi 1316…

Bivša pravobraniteljica za djecu podupire Adoptinu inicijativu za dopunu Zakona o OIB-u

Za razliku od aktualne pravobraniteljice za djecu, bivša…

Pročitajte i:

Vodič za radost jednog jogija

Čovjek mora shvatiti da je on ptica u otvorenom kavezu. Život vam je sve opcije…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom Liptonom, američkim molekularnim biologom koji uskoro gostuje…

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…