opterecene majke

Svaka treća žena u Njemačkoj osjeća se kao samohrana majka unatoč suprugu

Ženama je danas poprilično teško obavljati sve obaveze koje su im svakodnevno na leđima. Čak i ako je majka zaposlena, većina posla kod kuće i oko djece opet najčešće pada na ženu. Za mnoge od njih to je pravi test izdržljivosti. Reinhold Institut za istraživanje tržišta u Njemačkoj želio je istražiti kako majke balansiraju između obaveza u obitelji i obaveza karijere. Rezultati su zanimljivi: Veliki dio majki osjeća se kao da su samohrane majke, pored fizički prisutnog partnera.

Ova studija otvorila je nekoliko zanimljivih socijalnih tema o kojima žene često govore među sobom. Na osnovu odgovora 1000 žena između 20 i 50 godina stručnjaci iz instituta zaključili su da majkama nije nimalo lako.

Devet od deset žena osjećaju se glavnim šefom u svojoj obitelji. Nakon posla malo njih kod kuće odmara jer novi posao tek počinje ulaskom u kuću. Bilo da se radi o brizi oko djece i oko domaće zadaće ili kućanskih poslova kao što je kuhanje, pranje rublja, peglanje… žene ne staju. Iznenađujuće pritom jest to da svaka druga ima grižnju savjesti i nameće si pritisak da nije dovoljno dobra jer zapostavlja svoju obitelj, djecu, supruga i prijatelje.

One su samohrani roditelj, a on samo još jedno dijete o kojem treba brinuti

Svaka druga majka (51 posto) radije će sama obaviti neki zadatak, nego da se o tome mora raspravljati sa suprugom. Dvije trećine ispitanica (69%) osjećaju se prisiljeno djeci biti i otac i majka. A jedna trećina (32%) osjećaju se kao da su samohrani roditelj unatoč partnerima ili ga čak smatraju još jednim djetetom o kojem treba brinuti (33%).

opterecene majke

Da ženama u Njemačkoj nije lako pokazuje i činjenica da više od dvije trećine (68%) ispitanica tvrdi kako uvijek daju 120 posto od sebe. Čak 46% ispitanica priznaju da zbog obaveza u danu za njih ostaje gotovo nimalo vremena. Samo 4% žena mogu se smiriti kod kuće i ništa ne raditi. No, svjesne su istovremeno (86%) da bi i obitelji dobro došlo kad bi one učinile nešto samo za sebe i da bi si žene mogle i same malo olakšati život. No želje i stvaran život ne idu zajedno.

Izvor: Presseportal.de
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

napori majčinstva

Pismo jedne majke suprugu:"Trebam više tvoje pomoći!"

„Dosta je više!“ U sebi je rekla Celeste…

Kako odgojiti djevojčicu bez kompleksa?

Je li u današnjem svijetu, u kojem su…

Slabi li (ili jača) uloga oca u životu djece?

Dok stasa moderna generacija očeva koji aktivno sudjeluju,…

Što je to svjesna trudnoća?

Sacred Pregnancy sve je veće društvo žena (i…

Pročitajte i:

japanska metoda zamatanja poklona

Darove možete zamotati i na ovaj zanimljiv način bez dodatnog pribora

Ova zanimljiva metoda zamatanja darova bez ikakvog pribora dolazi iz Japana. Ne čudi ako znamo…

Dijete se čeliči ljubavlju, a ne strahom: 4 savjeta ako se vaše dijete plaši Djeda Božićnjaka

Još nas malo vremena dijeli od kićenja jelke, podjele darova za Božić... Ako vaše dijete…

Kad djetetu ponestane samokontrole, pomaže slikovnica Mirko Bjesomirko

Predstavljamo i četvrtu slikovnicu iz serijala o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece. Namijenjena je djeci…

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…