opterecene majke

Svaka treća žena u Njemačkoj osjeća se kao samohrana majka unatoč suprugu

Ženama je danas poprilično teško obavljati sve obaveze koje su im svakodnevno na leđima. Čak i ako je majka zaposlena, većina posla kod kuće i oko djece opet najčešće pada na ženu. Za mnoge od njih to je pravi test izdržljivosti. Reinhold Institut za istraživanje tržišta u Njemačkoj želio je istražiti kako majke balansiraju između obaveza u obitelji i obaveza karijere. Rezultati su zanimljivi: Veliki dio majki osjeća se kao da su samohrane majke, pored fizički prisutnog partnera.

Ova studija otvorila je nekoliko zanimljivih socijalnih tema o kojima žene često govore među sobom. Na osnovu odgovora 1000 žena između 20 i 50 godina stručnjaci iz instituta zaključili su da majkama nije nimalo lako.

Devet od deset žena osjećaju se glavnim šefom u svojoj obitelji. Nakon posla malo njih kod kuće odmara jer novi posao tek počinje ulaskom u kuću. Bilo da se radi o brizi oko djece i oko domaće zadaće ili kućanskih poslova kao što je kuhanje, pranje rublja, peglanje… žene ne staju. Iznenađujuće pritom jest to da svaka druga ima grižnju savjesti i nameće si pritisak da nije dovoljno dobra jer zapostavlja svoju obitelj, djecu, supruga i prijatelje.

One su samohrani roditelj, a on samo još jedno dijete o kojem treba brinuti

Svaka druga majka (51 posto) radije će sama obaviti neki zadatak, nego da se o tome mora raspravljati sa suprugom. Dvije trećine ispitanica (69%) osjećaju se prisiljeno djeci biti i otac i majka. A jedna trećina (32%) osjećaju se kao da su samohrani roditelj unatoč partnerima ili ga čak smatraju još jednim djetetom o kojem treba brinuti (33%).

opterecene majke

Da ženama u Njemačkoj nije lako pokazuje i činjenica da više od dvije trećine (68%) ispitanica tvrdi kako uvijek daju 120 posto od sebe. Čak 46% ispitanica priznaju da zbog obaveza u danu za njih ostaje gotovo nimalo vremena. Samo 4% žena mogu se smiriti kod kuće i ništa ne raditi. No, svjesne su istovremeno (86%) da bi i obitelji dobro došlo kad bi one učinile nešto samo za sebe i da bi si žene mogle i same malo olakšati život. No želje i stvaran život ne idu zajedno.

Izvor: Presseportal.de
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

napori majčinstva

Pismo jedne majke suprugu:"Trebam više tvoje pomoći!"

„Dosta je više!“ U sebi je rekla Celeste…

Kako odgojiti djevojčicu bez kompleksa?

Je li u današnjem svijetu, u kojem su…

Slabi li (ili jača) uloga oca u životu djece?

Dok stasa moderna generacija očeva koji aktivno sudjeluju,…

Što je to svjesna trudnoća?

Sacred Pregnancy sve je veće društvo žena (i…

Pročitajte i:

Izebel Kovačić i sestra Ivana za Story ispričale priču o malenoj Nikol, Ivanonoj kćerkici rođenoj sa sindromom Down

Ljubav dolazi u različitim oblicima, a sestrinska je posebna - ističe na samom početku razgovora…

Dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke, tvrde istraživači

Ako pripadate onoj grupi roditelja koja se trudi zaustaviti gomilanje igračaka u svom domu, imamo…

slatkisi u djetetovoj prehrani

Slatkiši - vječni rat između roditelja i djece

Kako djetetu ograničiti želju za slatkišima? Nije lako, ali potrebno je malo roditeljske mudrosti roditelja...

Bojanka i vježbenica za upoznavanje Hrvatske

Rješavanjem igara, labirinata, zagonetki i matematičkih pitalica, s lakoćom upoznajemo svoju domovinu i njezine gradove,…