Što učiniti ako vas djeca uhvate na djelu?

Pametne strategije psihologa - i onih koji su već uhvaćeni na djelu

Prije nego su moj prijatelj Shawn i njegova žena uspjeli reagirati na taj stravičan zvuk, bilo je prekasno. Njihov 9-godišnji sin je već stajao pored kreveta.
Shawn se osjećao povrijeđeno i jedino na što je mogao pomisliti je bilo da viče na sina. Njegovo vikanje je bilo toliko glasno da je žena iskočila iz kreveta kako bi zaštitila dijete.

"To vjerojatno nije bio najbolji način rješavanja situacije", priznaje Shawn. No Shawn nije jedini kojem se to dogodilo.

Jednom je moja mala kći ušla u sobu dok smo se žena i ja seksali. Smirili smo situaciju tako što smo rekli da se hrvamo, ali bilo je toliko ponižavajuće da od tada zabarikadiram vrata svaki puta kad se planiramo seksati. (Srećom, to se događa samo četiri puta godišnje zbog moje ozljede leđa.)

Kako biste trebali postupiti ako se nađete u takvoj situaciji? Evo šest pametnih načina kako da reagirate.

1. Ostanite smireni

Čujete škripu vrata? Brzo se pokrijte ali nemojte paničariti. "Ako paničarite, dijete će to povezati s nečime što se ne bi trebalo događati - a ne želite da to misli o seksu", kaže psihologinja dr. Judy Rosenberg iz Los Angelesa, autorica knjige Be the Cause: Healing Human Disconnect.

Ostanite smireni, strateški pokrijte intimne dijelove tijela i široko se osmijehnite. Što bolje pokažete djetetu da je seks prirodna stvar, to će ono imati zdraviji pogled na njega, kaže Rosenberg.

2. Čekajte reakciju

Naravno, postoji velika vjerojatnost da vaše dijete neće uopće znati što radite. Prije nego smislite ispriku, pričekajte reakciju, kaže Rosenberg.

"Roditelji se toliko trude obraniti da zaboravljaju kako bi njihovo dijete moglo pomisliti 'To je stvarno smiješno' ili 'Mama i tata jašu jedno drugo", kaže Rosenberg.

A možda je dijete samo gladno i želi da mu napravite sendvič. "Ušutite i čekajte da prvo čujete što treba", kaže Rosenberg.

3. Izmislite nešto

Seks izgleda i zvuči agresivno nekome tko se nikada nije s njime susreo, kaže dječji psiholog Hal Pickett iz Minnesote. Trebate djetetu reći da se zabavljate, kaže Pickett.

Odaberite bilo koju zabavnu aktivnost i držite se toga. Škakljali ste mamu. Igrali ste neku novu igru. Tražili ste čarobno blago koje je skriveno na njenom tijelu.

Nastavak teksta potražite na www.menshealth.hr

Tekst:
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kratka opuštajuća meditacija za vas i dijete

Dijete može primjenjivati ovu vježbu svjesnog disanja kad…

Šaljete li skrivene poruke svojoj djeci?

U svojim nastojanjima da budu dobri učitelji, mnogi…

15 važnih pitanja o kojima treba porazgovarati s djetetom

Kao roditelj sigurno znate koliko je s djecom…

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne…

Pročitajte i:

Alba - riba koja živi 100 godina

Važno je da djeca od malih nogu budu upoznata s ekološkim stanjem mora i kopna…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…