Što pokloniti djetetu za Božić?

Ja vjerujem da igračka ima smisla samo ako služi roditelju kao medij igre – naravno, mora se i djeci dopasti, no njima se dopadamo mi i naša radost, tako da ono što se nama neodoljivo sviđa, sigurno će i njima biti barem dovoljno dobro

Roditelj mora voljeti igračku i vidjeti u njoj smisao - da bi se rado s njima igrao, družio i veselio sa svojim djetetom - barem dok ne pokaže djetetu i ne nauči ga kako se s tom igračkom igra. Ja volim tehnološke stvari, gadgete, volim da igračke nešto rade, stvaraju, ili da se sa njima nešto izrađuje, pa takve igračke i kupujem…

Volim da su quirky, da imaju twist, da zahtijevaju angažman i da su pametne. A kako znam da puno roditelja i djece želi obogatiti svoj Božić nečim takvim, evo mog izbora apsolutno najboljih tehnoloških i ne-tehnoloških – open-ended, enquiry based, hands on igračaka. Neke od njih i nisu igračke, ali igračke i nisu igračke, nego ono čime se igramo - ma kako ih drugi zvali.

WONDER WORKSHOP Dash i Dot robotići

Zarazno simpatični robotići s vama pričaju, igraju se, zijevaju, idu do vas i oko vas, a sa aplikacijama koje skinete besplatno s Interneta uče vašu djecu i vas programirati. Njihove mogućnosti su ogromne. Napravite psića kojih hoda za vama, iskreirajte predstavu u kojima robotići glume, igrajte nogomet… zavirite u lekcije koje se nalaze na njihovoj stranici i uživajte u pametnoj i izazovnoj igri modernog doba za moderne klince.

Digitalni USB mikroskop

Svoj prvi svjetlosni mikroskop dobila sam s osam godina. Koja je to sreća bila, neću nikada zaboraviti. Kupila sam ja svojoj djeci i svjetlosni, za dobra stara vremena, ali prava sreća je nastala kad smo kupili USB mikroskop. Uključite ga u računalo, prislonite na objekt - proziran, neproziran, kakav god bio i uronit ćete s djetetom u fantastični nadrealni mikroskopski svijet. Možete slikati ono što vidite, pa kasnije digitalno obraditi u neku lijepu sliku, iskoristiti za neki projekt… samo pokušajte naviti sat kad ga uzmete. Zaboravit ćete na vrijeme, i vi i dijete. Obećavam.


Nešto za malce!

Umjesto običnog stupca za slaganje došao je onaj na zavojnici. Koja radost, koji smijeh, koliko još više posla za male ruke, a terapeutski djeluje i na roditelje. Mogla bih se satima igrati s ovim. A vjerujem i vaše dijete. Ne bih išla tako daleko pa rekla da razvija ovo ili ono, ali svakako - razvija radost, a to je sasvim dovoljna preporuka.

slika-zaslona-2016-11-18-u-15-44-15

Puno kartona, papirnatih tanjura, kartona od jaja + MAKEDO = tone obiteljske zabave

Moji su klinci uvijek više nekako voljeli kartone i one čudne oblike ležaja u kojem dolaze igračke - od samih igračaka. Kad se pojavio MAKEDO, set čavlića kojima se kartoni, plasike, folije i sve-što-imate-u-kući može spojiti u svemirski brod, obični brod, robota, kuću, mačku, psa, policu, telefon, lutku… potpuno sam razumjela izumitelja. Tata koji je skužio u čemu je stvar.

Kupite Makedo. Isprobajte. Uživajte. Rastavite, napravite nešto novo. Samo jedan set može stvoriti kućicu za lutke, pa onda kućicu za dijete, avion, automobil, svemirski brod, robota, policu, slona, mačku… Eko i budget friendly, a kreativnoooo! Obožavam Makedo.

 

Akrilne boje koje svijetle u mraku

Meni su akrilne boje koje napuniš jakom lampicom (uperiš u svoju sliku neku lampicu) i onda one svijetle u mraku fenomenalna stvar. Kad su moji klinci pokazali isti entuzijazam, bilo mi je jako drago. Tako da ako bih imala neku matematičku formulu za uspješnost igračke, svjetleće bi boje sigurno imale visok rezultat - igrivost + dugotrajan interes + kreativnost + velika doza radosti.

Mi smo slikali nebo, zviježđa, galaksije, Mjesec… i klinci su zaključili kako je to isto kao one plastične zvjezdice koje lijepih po dječjoj sobi, ali bolje, jer sami su ih naslikali. Tako da je ova investicija našla svoju primjenu i u dizajnu interijera. Komad papira nalijepljen na strop iznad dječjih kreveta. Koji noću svijetli. A meni se i to sviđa. Možda kad dođete kod mene to ne izgleda ne znam kako - ali ja ne gledam očima. Jer bitno je očima nevidljivo :)
Kad gledate srcem, u tom komadu papira vidite nebo, beskraj, ljubav, Svemir, čudo…

Eto, ovo je par igračaka / darova koje vam mogu preporučiti i imaju ono nešto "bezveremensko" – mogla bih ih poklanjati i kupovati opet i opet. Obilježile su godine i godine našeg života i upisale se kao medij igre, radosti i obiteljskog druženja, a potpuno bez loših popratnih posljedica.

Zato mislim da vrijede! Sretno vam s kupovinom poklona!

Tekst: Željka Babić, mama, mompreneur, bloggerica;
Foto i video: youtube.com

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , ,

darovi za božić

Što pokloniti djetetu za Božić?

Promatrate gomilu igračaka u vašem domu i pitate se je li doista toliko toga potrebno vašem djetetu. Naravno da ne. Zato budite skromniji ovaj Božić...

JEDNOGODIŠNJACIMA je i sam pogled na božićno drvce te dosezanje svjetlucavih kuglica na njemu golema radost. A odmotavati pakete, razvezivati vrpce i trgati svjetlucave papire to je vrhunska zabava! Što je unutar paketa, to nije bitno. Važno je da paket izgleda zanimljivo za otvaranje i igranje.

Zato ne kupujte malom djetetu gomile igračaka jer tako malo dijete ne razumije pojam puno, a velika količina igračaka ga može samo uznemiriti.

DVOGODIŠNJACIMA je već pomalo jasno da je Badnja večer poseban trenutak pa su radosni i uzbuđeni kad pod borom ugledaju svjetlucave darove. No, više od dva ili tri dara nije potrebno kupovati. Ako, ipak ne možete spriječiti navalu darova od baka, djedova ili rodbine, tada njihovo otvaranje rasporedite na više sljedećih dana.

TROGODIŠNJACI znaju što slijedi nakon ponoći ili na božićno jutro pa su čitav dan izrazito uzbuđeni i napeti. Vjerojatno su i sami napisali poruku Isusu ili Djedu Božićnjaku i poželjeli točno određen dar! Međutim, ne znači da proporcionalno s djetetovom zrelošću i uzbuđenjem treba porasti i broj darova pod borom. Najbolje je uz jedan do dva veća dara pripremiti još pokoji manji paketić koji neće omesti otvaranje glavnoga dara.

Savjet roditeljima
Uz jedan dar Djeda Božićnjaka dijete može dobiti i jedan dar od roditelja. Tako će učiti da darove ne dobivamo samo čarolijom, već se, da bismo darivali druge, trebamo malo i potruditi.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

jednostavne igračke

Djeci trebaju jednostavne igračke

Pomislila sam to jedan od prošlih vikenda kad…

stvari koje crtaju inteligentna djeca

Ovih 30 stvari crtaju iznimno inteligentna djeca

Postoji 30 stvari koje crtaju samo inteligentni sedmogodišnjaci…

Djeci trebaju roditelji i edukatori koji će im omogućiti 'vjetar u leđa'

Donosimo vam vrlo zanimljiv intervju s psihologinjom Ksenijom…

Pročitajte i:

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Skrivene opasnosti korištenja dodataka za autosjedalice

Ako naiđete na društvenim mrežema ili internetu općenito na različite predmete koji pomažu djetetu da…

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za roditelje moramo pisati osvrt i za film…