kako potjerati krpelje iz dvorista ili vrta

Uz ovih 5 savjeta potjerajte krpelje iz vaših dvorišta i vrtova

Krpelji su svake godine u proljeće tema naših tekstova i vaših briga. To je zato što te male životinjice mogu biti opasne i svakako ih ne želite nikada sresti, a kamoli naći na svom ili djetetovom tijelu. Ako imate dvorište ili vrt, poduzmite sljedeće mjere opreza kako biste krpelje držali podalje od vas i djece

Krpelji nažalost ne vrebaju samo u šumi ili na otvorenim livadama. Te malene bubice mogu također boraviti i u vašem dvorištu ili vrtu. U najgorem slučaju, ugriz krpelja može uzrokovati više vrsta bolesti koje mogu izazvati teže i ozbiljne simptome poput meningoencefalitisa ili blaže nalik gripi. Više o tome kako pravilno i uspješno ukloniti krpelja! To su dovoljni razlozi da učinite sve što je u vašoj moći da se krpelji i sami drže podalje od vašeg dvorišta.

  • Uklonite hrpe trave, lišća, drva i grana

Gomile lišća, složena drva i druge nakupine prirodnih materijala idealna su skloništa krpelja. Na tim mjestima žive i mali glodavci koji služe krpeljima kao domaćini tako da uklanjanjem takvih skloništa automatski uklanjate cijelo nepoželjno društvo.

  • Pokošena trava

Krpelji preferiraju visoke trave i grmlje kao zaklon. Držite li svoj travnjak urednim i redovito kosite travu, uništit ćete dom ovih malih krvopija.

  • Zaštita malčem i šljunkom

Travnjak najbolje okružite širom stazom od malča ili šljunka. Krpelji se ne vole kretati po takvim podlogama pa ćete ih spriječiti da uđu na vaš teritorij.

  • Izbjegavajte biljke koje pokrivaju zemlju

Biljke koje pokrivaju zemlju su lijepe za gledanje, ali su i pravi magnet za krpelje. Izbjegavajte takve biljke na mjestima gdje se vaša djeca igraju, a ako ih baš želite imati, posadite ih tamo gdje se baš ne krećete i ne zadržavate.

  • Odrežite grane

Osim visokih trava, krpelji također vole vlažna i sjenovita mjesta. Podrežite grane na drveću i grmlju jer će tako više sunčeve svjetlosti ući u vaš vrt. Krpelji će se tada preseliti na bolju, vlažniju lokaciju.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

cisti dom

Čišća kuća kroz tjedan uz ova čarobna pravila čišćenja

Čini se da je jedino rješenje za stalnu prašinu u stanu hodati vječno s krpom…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…

Sigurno ćete se iznenaditi što se sve može oprati u perilici rublja

U perilici rublja peremo rublje, neki operu tenisice, a mnoge majke redovito peru i plišance.…

glacanje rublja u susilici

Odličan trik za glačanje rublja: Ubacite par kockica leda u sušilicu!

Jeste li i vi ljubitelj sušilice u koju ulazi mokro rublje, a izlazi suho i…