kako potjerati krpelje iz dvorista ili vrta

Uz ovih 5 savjeta potjerajte krpelje iz vaših dvorišta i vrtova

Krpelji su svake godine u proljeće tema naših tekstova i vaših briga. To je zato što te male životinjice mogu biti opasne i svakako ih ne želite nikada sresti, a kamoli naći na svom ili djetetovom tijelu. Ako imate dvorište ili vrt, poduzmite sljedeće mjere opreza kako biste krpelje držali podalje od vas i djece

Krpelji nažalost ne vrebaju samo u šumi ili na otvorenim livadama. Te malene bubice mogu također boraviti i u vašem dvorištu ili vrtu. U najgorem slučaju, ugriz krpelja može uzrokovati više vrsta bolesti koje mogu izazvati teže i ozbiljne simptome poput meningoencefalitisa ili blaže nalik gripi. Više o tome kako pravilno i uspješno ukloniti krpelja! To su dovoljni razlozi da učinite sve što je u vašoj moći da se krpelji i sami drže podalje od vašeg dvorišta.

  • Uklonite hrpe trave, lišća, drva i grana

Gomile lišća, složena drva i druge nakupine prirodnih materijala idealna su skloništa krpelja. Na tim mjestima žive i mali glodavci koji služe krpeljima kao domaćini tako da uklanjanjem takvih skloništa automatski uklanjate cijelo nepoželjno društvo.

  • Pokošena trava

Krpelji preferiraju visoke trave i grmlje kao zaklon. Držite li svoj travnjak urednim i redovito kosite travu, uništit ćete dom ovih malih krvopija.

  • Zaštita malčem i šljunkom

Travnjak najbolje okružite širom stazom od malča ili šljunka. Krpelji se ne vole kretati po takvim podlogama pa ćete ih spriječiti da uđu na vaš teritorij.

  • Izbjegavajte biljke koje pokrivaju zemlju

Biljke koje pokrivaju zemlju su lijepe za gledanje, ali su i pravi magnet za krpelje. Izbjegavajte takve biljke na mjestima gdje se vaša djeca igraju, a ako ih baš želite imati, posadite ih tamo gdje se baš ne krećete i ne zadržavate.

  • Odrežite grane

Osim visokih trava, krpelji također vole vlažna i sjenovita mjesta. Podrežite grane na drveću i grmlju jer će tako više sunčeve svjetlosti ući u vaš vrt. Krpelji će se tada preseliti na bolju, vlažniju lokaciju.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

glacanje rublja u susilici

Odličan trik za glačanje rublja: Ubacite par kockica leda u sušilicu!

Jeste li i vi ljubitelj sušilice u koju ulazi mokro rublje, a izlazi suho i…

trik za brzo hladenje stana

Uz ovaj trik ohladite vaš stan bez potrošnje struje

Kad krenu vrućine svima nam je glavno pitanje kako brzo rashladiti stan odnosno spriječiti da…

odrzavanje perilice rublja

3 pogreške koje nesvjesno radimo s perilicom rublja

Perilica rublja pere sama i to je veliki blagoslov. Mi je samo napunimo i stisnemo…

biljke procicivaci zraka

Znate li koje su biljke pročišćivači zraka i u kojoj ih prostoriji obavezno trebate imati?

Možda ste pomislili da je ta prostorija kupaonica ili wc? Naravno, ako imate prozor u…