Kako od sastojaka koje imate kod kuće napraviti prirodna sredstva za čišćenje?

Ako se ikad zapitate kako su ljudi nekad davno uopće održavali čistoću doma ili odjeće, a da nisu imali svu silu sredstava za čišćenje na izbor kao što ih mi danas imamo, onda sigurno shvatite da su morali imati neka prirodna sredstva koja su funkcionirala. Danas se ponovno vraćamo takvim starim sredstvima koje možemo napraviti sami od namirnica koje imamo u kući

Teško da ćete pronaći nekoga tko ne voli da mu je stan prozračen, mirisan i čist. Da bismo postigli sve te miomirise i čistoću danas koristimo sve jače deterdžente i sredstva. Jaka koncentracija određenih kemikalija naravno da će dati i bolje rezultate, ali i s druge strane, donijet će sa sobom i ono što ne treba. Primjerice, boje i mirisi ne doprinose čišćenju ni dezinficiranju, nego su tu radi dojma, ali i ugode koju stvara esencija nekog mirisa.

No, mirisi i boje mogu se postići i eteričnim uljima, koja su posve prirodna i ne štete kada ih udišemo, što se za mirise iz kupljenih deterdženata ne bi moglo reći. Drugi sastojci u njima mogu naštetiti koži i općenito našem zdravlju, a usto nisu razgradivi te su štetni i za okoliš. Stoga je pravo vrijeme, ako želite biti odgovorni prema sebi i okolišu, da počnete s izradom prirodnih sredstava za čišćenje.

Univerzalni sprej za čišćenje

Što vam je potrebno: 2 žlice alkoholnog octa, 1 žlica sode bikarbone, 2 šalice vruće vode, 1 žlica tekućeg biljnog sapuna, 10 do 15 kapi eteričnog ulja po želji (lavandin, limun, eukaliptus, čajevac…)

Izrada: Pomiješajte ocat i sodu te dodajte vodu. Izlijte u bočicu i tresite dok se soda ne otopi, tek tada dodajte sapun i eterična ulja. Zatvorite i odmah možete upotrijebiti.

S ovim sredstvom možete čistiti gotovo sve - pošpricajte, po potrebi istrljajte i prebrišite čistom, vlažnom krpom.

Sprej za staklene površine

1,5 šalica alkoholnog octa, 1/2 šalica vode, 5 do 10 kapi eteričnog ulja (limun, naranča, grejp…)

Ulijte u špricu vodu i ocat, promućkajte i na kraju dodajte ulje. Opet promućkajte i sredstvo za čišćenje staklenih površina je gotovo. Postupak čišćenja je isti kao i kod klasičnog sredstva.

Tekst: I.Ć.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pročitajte i:

Ideje za izradu adventskog kalendara s djecom

Izrađivati kod kuće s djecom adventski kalendar može biti lijepo iskustvo za sve, a pritom…

pranje rublja s octom

Svi razlozi zašto ocat trebate dodavati u perilicu rublja kod pranja. Vjerujte, ima ih puno!

Ocat može ne samo učiniti vaše rublje čistijim i mekšim, već i zaštititi perilicu od…

4 greske kod odrzavanja perilice

Ovo su 4 velike pogreške u korištenju perilice rublja

Uporaba perilica je danas vrlo jednostavna. Ipak, postoji nekoliko grešaka kod korištenja perilice koje svi…

grinje u jastucima

Koliko često perete jastuke? Uvjereni smo, nedovoljno!

Priznajte! Jedanput, dvaput, nikad…? Čak i ako djeluju čisto, oni su vjerojatno prepuni prljavštine i…