Kako čuvati dom od provalnika?

Lopovi uvijek vrebaju i zato budite oprezni i prije svega mudri i to ne samo kad odlazite na put i ostavljate prazan dom, već i kad ste kod kuće

1. Ne pričajte u svom kvartu na sva usta da odlazite na put, da ste podigli novac na bankomatu, prodali auto ili slične priče u kojima spominjete veće količine novca. Lopovi tako mogu pomisliti da možda taj novac držite u kući.

2. Dogovorite se sa susjedima da redovito isprazne vaš poštanski sandučić, ako ste na putu, ali i da povremeno upale svjetlo u vašoj kući ili stanu.

3. Ne ostavljajte nikakve poruke po kojima se može naslutiti da vas nema kod kuće. Pri tome mislimo na poruke na vratima i na telefonskoj sekretarici.

4. Ne ostavljajte ključ ispod otirača, u lončanici sa cvijećem ili na ostalim "prijateljskim" pozicijama. Također nemojte ostavljati ključ vašega doma nekome u koga nemate potpuno povjerenje.

5. Ugradite vanjsko svjetlo sa senzorom za kretanje. Za malo novca možete omesti lopova u krađi.

6. Uklonite svaku potencijalnu pomoć kao što su, primjerice, ljestve ili drvo, kako ne biste pomogli lopovu i olakšali mu ulazak u kuću. Ne morate nužno ukloniti drvo koje se nalazi tik uz kuću, ali možete odrezati niže grane.

7. Obavezno zaključavajte kuću, i kada putujete i kada ste kod kuće. Svaki put na izlasku provjerite jeste li zaključali vrata, ali i dok ste u kući svakako provjerite jeste li zaključani jer se najveći broj provala upravo dogodi dok su vlasnici u kući.

8. Zatvorite sve prozore u kući dok vas nema. U stanu na visokim katovima možete ostaviti prozor za prozračivanje, ali nemojte spuštati baš sve rolete – radije ostavite dojam da je netko kod kuće. Ako živite u kući, imajte na umu da provalnik može ući i kroz podrumski prozor pa njega dobro zatvorite.

9. Kupite alarm koji će se oglasiti ukoliko netko pokuša ući u vaš dom na silu. Tako ćete biti najopušteniji dok vas nema kod kuće.

10. Osigurajte kuću u slučaju da je zateknete provaljenu kada se vratite kući. Prije izbivanja popišite i fotografirajte sve vrijedne stvari koje imate kako biste imali dokaze da su vam uistinu ukradene.

11. Zaboravite uvjerenje da živite u dobroj četvrti i da vam neće nitko provaliti. Mirni kvartovi najčešća su meta provalnika.


Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Ideje za uredniji dom: Organizirajte smočnicu

Zaslužujete i organiziranu smočnicu, a u tome će vam pomoći opisani koraci. Naravno, svaka je…

Kako od sastojaka koje imate kod kuće napraviti prirodna sredstva za čišćenje?

Ako se ikad zapitate kako su ljudi nekad davno uopće održavali čistoću doma ili odjeće,…

Volite da je čisto, ali ne volite čistiti - Evo nekoliko savjeta!

U tom slučaju će vam naši savjeti sigurno pomoći. Isprobajte ih i otkrijte kako kod…

Kako uštedjeti u trgovini prilikom kupnje?

Što možete učiniti kako bi vam nakon kupnje namirnica u džepu ostalo više novaca i…