ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa u kući - kako bi vaša kuća bila čista, bez tragova štetnih kemikalija, slijedite sljedeće ekološke savjete za čišćenje...

  1. Bolje oribati mehanički nego rješavati kemijski

Najgore nakupine bakterija nalaze se uz odvod sudopera, tuša i kade jer ovdje uvijek ima vlage i hrane za njih: ljuskica odumrle kože, kose i sapuna. Čišćenje nakupina u odvodima možete napraviti i da ne koristite kemiju, gumenim odčepljivačem, četkom ili spiralnom žicom. Odvod u kuhinji obično se može i lako rastaviti, a zatim očistiti svaki pojedini dio cijevi. To nije nimalo lijep posao, ali je učinkovit! Nemojte koristiti klorirana sredstva za čišćenje WC-a s anorganskim kiselinama. Ova sredstva su izrazito štetna za okoliš. Jednostavno možete napraviti neotrovno, ali učinkovito sredstvo za čišćenje cijevi. Uspite u odvod 4 žlice sode, zalijte s pola čaše alkoholnog octa. Ostavite da se u odvodu zapjeni i da pjena djeluje nekoliko minuta ili duže. Isperite jednom litrom vrele vode.

  1. Meke metle najbolje metu

Laminatni i drveni podovi mogu se lako, i vrlo nježno, riješiti prašine i mrvica jednostavnim metenjem mekom metlom. Obrišite pod blago vlažnom krpom s par kapi eteričnog ulja. Ipak, imajte na umu da li i koliko vlage podnose površine. Parketi su obično zaštićeni premazom pa se mogu lako čistiti važnom krpom.

  1. Nakon tuširanja također osušite tuš

Nakon tuširanja trebate prebrisati tuš kabinu i pločice, a također osušiti metalne dijelove. To ne samo da sprečava rast plijesni, već i bakterijama oduzima vlagu koja im je potrebna za rast.

  1. Operite spužvice i krpice koje koristite

Spužvice i krpice koje koristite za pranje posuđa i brisanje kuhinje treba često prati u perilici – i nakon svake uporabe temeljito ih isprati, raširiti i ostaviti da se brzo osuše. Ovako uklanjate i sprečavate razvoj bakterija.

  1. Radije čistite bez kemikalija

Ne koristite deterdžente na kojima se nalazi simbol opasnosti. Dezinfekcijska sredstva svih vrsta su suvišna i nepotrebno štetna, posebno za malu djecu.

  1. Ispravno doziranje

Slijedite upute o doziranju. Često se sredstva za čišćenje i deterdženti predoziraju prema motu “Puno će puno bolje očistiti”. Radije koristite koncentrate. Njih ćete morati razrjeđivati pa ćete to raditi tako kako piše na uputama, lakši su i povoljniji, traju dulje i na kraju je manje ambalažnog otpada u prirodi.

  1. Odmah uklonite prljavštinu

Ako odmah uklonite manje prljavštine, primjerice na štednjaku, kasnije nećete to morati ozbiljnije čistiti. Isto se odnosi i na pranje posuđa. Ako hrana nije bila masna, većinu ostataka možete isprati vodom. To olakšava ispiranje, a štedi i deterdžent za pranje posuđa.

  1. Zračenje umjesto raspršivanja

Sobni sprejevi i osvježivači zraka ne poboljšavaju zrak u sobi, već samo pokrivaju neugodne mirise. Pored toga se sumnja da su štetni za zdravlje. Temeljito provjetravanje u svakom slučaju je bolje. Ako vam to nije dovoljno, potražite stvarni izvor neugodnog mirisa. Uvijek je bolje boriti se protiv uzroka nego liječiti simptome.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

pranje rublja s octom

Svi razlozi zašto ocat trebate dodavati u perilicu rublja kod pranja. Vjerujte, ima ih puno!

Ocat može ne samo učiniti vaše rublje čistijim i mekšim, već i zaštititi perilicu od…

4 greske kod odrzavanja perilice

Ovo su 4 velike pogreške u korištenju perilice rublja

Uporaba perilica je danas vrlo jednostavna. Ipak, postoji nekoliko grešaka kod korištenja perilice koje svi…

grinje u jastucima

Koliko često perete jastuke? Uvjereni smo, nedovoljno!

Priznajte! Jedanput, dvaput, nikad…? Čak i ako djeluju čisto, oni su vjerojatno prepuni prljavštine i…

recept za prirodna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje kuće koja ćete sami napraviti od prirodnih sastojaka

Iako nas reklame uporno nastoje uvjeriti da za temeljito čišćenje moramo imati posebna sredstva s…