Jesu li djeca mlađa od šest godina sposobna za suživot s kućnim ljubimcima?

Neki stručnjaci tvrde da djeca mlađa od šest godina nisu sposobna za suživot s kućnim ljubimcima, dok se oni mlađi od deset ne mogu samostalno brinuti o njima. Ipak, u praksi je priča nešto drugačija

Nemojte žuriti s odlukom o nabavi kućnog ljubimca. Iako vam pri samoj pomisli na "novog člana obitelji" na pamet pada samo zabava, duge šetnje i uživancija, briga oko kućnog ljubimca veoma je zahtjevna. Posebice ako to činite kako biste uveselili svojeg mališana i ispunili mu veliku želju. Odmah zaboravite da će vam dijete, posebno ako je mlađe od deset godina, biti od pomoći. Čast pojedincima! Kućni će ljubimac za njega predstavljati isključivo prijatelja koji mu pruža zabavu i neizmjernu ljubav. Dakle, vi ćete biti ti koji će ljubimca šetati, hraniti, brinuti se da ima vode, voditi ga veterinaru, prolaziti s njim stresne situacije poput cijepljenja, a kada dođe vrijeme za godišnji odmor ili putovanje, neće se vaš potomak brinuti o tome gdje ostaviti ljubimca. To ne znači da dijete neće voljeti životinju, naprotiv, ono će je obožavati, ali se neće obožavati igrati sa životinjskim izmetom, kupanjem i inim prljavim stvarima. Osim toga, valja odlučiti o vrsti ljubimca kojeg ćete nabaviti djetetu. Naime, nisu svi ljubimci za djecu. Akvarijske su kornjače životinje za gledanje, ne vole se nositi, maziti i raditi ono što djeca inače vole raditi s kućnim ljubimcima. Također, tvorovi nisu pogodni za djecu jer je u njihovu igru uvijek uključeno grickanje, a zmije i gušteri, iako nisu otrovni, mogu zadati jako bolan ugriz. Stoga dobro promislite, sastavite popis argumenata za i protiv, pa tek onda odlučite kolika je cijena djetetove sreće i bezuvjetne ljubavi koju vam pruža kućni ljubimac.

Mlađoj djeci koja su već dokazala svojim ponašanjem da su zrela i odgovorna i da su u stanju preuzeti i veći dio brige oko ljubimca i kojima je to toliko žarka želja da od nje ne odustaju dulje vrijeme i u blizini životinja se osjećaju sretno, ugodno, bilo bi šteta ne ispuniti želju. Njima će ljubimac dodatno oplemeniti život i biti prijatelj, pa i svojevrsna terapija. Dakako, i njih treba pripremiti na sve što znači imati kućnog ljubimca i što se od njega očekuje.
Idealno bi bilo da ste u mogućnosti preko ljeta pričuvati nečijeg ljubimca i vidjeti kako će se dijete ponašati tijekom tog razdoblja.

Tekst: Neža Šiptar, I.T.
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Kako od sastojaka koje imate kod kuće napraviti prirodna sredstva za čišćenje?

Ako se ikad zapitate kako su ljudi nekad davno uopće održavali čistoću doma ili odjeće,…

Kako čuvati dom od provalnika?

Lopovi uvijek vrebaju i zato budite oprezni i prije svega mudri i to ne samo…

Volite da je čisto, ali ne volite čistiti - Evo nekoliko savjeta!

U tom slučaju će vam naši savjeti sigurno pomoći. Isprobajte ih i otkrijte kako kod…

Kako uštedjeti u trgovini prilikom kupnje?

Što možete učiniti kako bi vam nakon kupnje namirnica u džepu ostalo više novaca i…