Psihologija boja

Ne zanima vas uređenje prema feng shuiju koji jasno definira koje se boje smiju, a koje ne smiju koristiti u određenoj prostoriji? Evo nekoliko pojašnjenja značenja i korištenja boja.

Krećete u uređenje doma? Jeste li svjesni utjecaja boja na raspoloženje? Prije nego uzmete kist ili valjak, pročitajte naš tekst o psihologiji boja. Može vam pomoći da odaberete boju koja će odrediti raspoloženje pojedine prostorije.

  • Psiholozi kažu da je crvena boja energije, povišenog krvnog pritiska i više razine energije. Ona potiče osjećaje intimnosti i strasti. Crvena povećava i apetit, što objašnjava zašto je često nalazimo u restoranima i zašto ona može biti dobar izbor za formalnu blagavaonicu.
  • Narančasta, baš kao i crvena, zagrijava sobu, ali na prijateljskiji i mirniji način. To znači da su različite nijanse narančaste odlične za dnevne i obiteljske prostorije.
  • Prema psihološkom tumačenju, žuta je također topla boja koja izaziva osjećaj ugode, ali privlači više pažnje od crvene ili narančaste.Zato je ona odličan izbor za slabije osvjetljene hodnike ili predsoblja.
  • Plava je dio hladne palete boja, izaziva osjećaj mira i smirenosti i odlična je za spavaće sobe. Ali kako plava djeluje kao dobar suzbijač apetita (možda zato što je plave hrane manje), ona nije najbolji izbor za blagavaonicu… osim ako ste na dijeti.
  • Zelena je još jedna boja koja potiče opuštanje i raznovrsnija je od plave. Svjetlozelena je idealna za spavaće i dnevne sobe; srednje snažni tonovi odlični su za kuhinje i blagavaonice (postoji mnogo vrsta zelene hrane). Zelene nijanse smiruju i zato se često koriste u bolnicama, na radnim mjestima i u školama.
  • Ljubičasta je nezgodna boja – kažu psiholozi. Mnoge odrasle osobe ne vole ljubičastu, ali vole roze nijanse koje dobro "pašu" u mnoge prostorije, uključujući dnevne i spavaće sobe te knjižnice. Mala djeca, s druge strane, dobro reagiraju na ljubičastu pa se ta boja može uspješno koristiti u dječjim sobama i u prostorima za igru.

Ove opće smjernice dobar su početak potrage za bojom. Ali imajte na umu da je odabir boje veoma osobna stvar. Vi morate živjeti s novom bojom pa odaberite onu koja najbolje odgovara vama, vašoj obitelji i vašem životnom stilu.
Također imajte na umu da i najbolje odabrana nijansa neće izgledati sjajno na zidu ako ne odaberete kvalitetnu boju.

Preporučujemo

Pročitajte i:

pranje rublja s octom

Svi razlozi zašto ocat trebate dodavati u perilicu rublja kod pranja. Vjerujte, ima ih puno!

Ocat može ne samo učiniti vaše rublje čistijim i mekšim, već i zaštititi perilicu od…

4 greske kod odrzavanja perilice

Ovo su 4 velike pogreške u korištenju perilice rublja

Uporaba perilica je danas vrlo jednostavna. Ipak, postoji nekoliko grešaka kod korištenja perilice koje svi…

grinje u jastucima

Koliko često perete jastuke? Uvjereni smo, nedovoljno!

Priznajte! Jedanput, dvaput, nikad…? Čak i ako djeluju čisto, oni su vjerojatno prepuni prljavštine i…

recept za prirodna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje kuće koja ćete sami napraviti od prirodnih sastojaka

Iako nas reklame uporno nastoje uvjeriti da za temeljito čišćenje moramo imati posebna sredstva s…