Fluorescentna rasvjeta – kada je i kako koristiti?

Kako odabrati dobro osvjetljenje za dom? Koje i kakve lampe upotrijebiti? Evo nekoliko savjeta.

Što s fluorescentnim lampama? Ako se svi stručnjaci za unutarnje uređenje slažu oko toga da "obične" žarulje stvaraju mnogo ugodnije i bolje svjetlo, zašto bi itko koristio fluorescentne žarulje? Te žarulje imaju nekoliko prednosti pred drugim vrstama rasvjetnih tijela. Kao prvo, stvaraju hladnu svjetlost – ne stvaraju toplinu. Potom, one su dugotrajne i gore deset puta dulje od običnih žarulja. I na kraju, one su ekonomične jer stvaraju tri ili četiri puta više svjetlosti od "običnih" za istu jediničnu potrošnju električne energije.

Mana fluorescentnih lampi jest što stvaraju zeleno-plavu svjetlost koja je često gruba i oštra. Postoje na tržištu i fluorescentne lampe koje su tonirane kako bi proizvodile meke i tople tonove, no većina dekoratera savjetovat će vam da ih izbjegnete jer svjetlost koju one stvaraju nikada nije onako prirodna kao ona koju emitiraju obične žarulje. Fluorescentne lampe su odlične za komercijalnu upotrebu, primjerice u uredima, trgovinama ili shopping centrima.

Što to znači za vas? Znači da biste u većini stambenih prostorija trebali tražiti meke, tople i prirodne tonove kakve emitiraju "obične" žarulje.

A gdje u domu možete koristiti fluorescentne žarulje? Jedna od primjena fluorescentnih žarulja jest "skriveno" osvjetljenje – one su zbog svojeg dugačkog i tankog oblika idealan izbor za osvjetljenje ispod polica, posebno na mjestima gdje je potrebno snažno i fokusirano osvjetljenje. Kao takve, one su odličan izbor za gornje kuhinjske ormariće, posebno kao osvjetljenje ispod njih.
Zbog snažnog osvjetljenja, fluorescentne lampe također se mogu koristiti u prostorijama u kojima atmosfera nije toliko važna, kao što su radne prostorije, garaže ili praonice.

Fluorescentna osvjetljenja su dobila lošu reputaciju jer je treperenje svjetla okrivljeno za probleme s očima. No, danas je takvo osvjetljenje gotovo jednako zdravo (ili nezdravo) kao i obično osvjetljenje.

Preporučujemo

Pročitajte i:

pranje rublja s octom

Svi razlozi zašto ocat trebate dodavati u perilicu rublja kod pranja. Vjerujte, ima ih puno!

Ocat može ne samo učiniti vaše rublje čistijim i mekšim, već i zaštititi perilicu od…

4 greske kod odrzavanja perilice

Ovo su 4 velike pogreške u korištenju perilice rublja

Uporaba perilica je danas vrlo jednostavna. Ipak, postoji nekoliko grešaka kod korištenja perilice koje svi…

grinje u jastucima

Koliko često perete jastuke? Uvjereni smo, nedovoljno!

Priznajte! Jedanput, dvaput, nikad…? Čak i ako djeluju čisto, oni su vjerojatno prepuni prljavštine i…

recept za prirodna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje kuće koja ćete sami napraviti od prirodnih sastojaka

Iako nas reklame uporno nastoje uvjeriti da za temeljito čišćenje moramo imati posebna sredstva s…