Slabi li (ili jača) uloga oca u životu djece?

Dok stasa moderna generacija očeva koji aktivno sudjeluju, krenuvši od prisustovanja porodu, u odgoju djeteta, s druge strane jednako snažno prisutno je gubljenje njegove uloge u životu potomaka. Kako se dogodio taj paradoks?

Između dva bitna datuma koja se odnose na ženski rod - Dana žena u ožujku i Majčin dan u svibnju nalazi se jedan za muškarce, iako se za njegovo postojanje jedva i zna. Dan očeva događa se svakog 19. ožujka, ali teško da će biti obilježen, osim u školama. Stoga ni šira javnost nije upoznata da i muškarci - imaju svoj dan. Kako je uloga majki i očeva jednako bitna u životu svakog djeteta, bitno je svakako govoriti i promovirati Dan očeva, zar ne?

Tate na rodiljnom

I površno razmišljanje o ulozi oca u odgoju i odrastanju djeteta će nas navesti u malu nedoumicu, osobito ako se upitamo je li ta uloga slabija nego prije ili jača? Svjedoci smo naime i jedne i druge pojave. Današnji tate prisutniji su više nego ikada prije u odgoju djeteta o čemu svjedoče brojni argumenti - od prvog trenutka u rađaoni, preko kupanja, uspavljivanja, čuvanja i uzimanja rodiljnog dopusta umjesto mama pa sve do kuhanja omiljenih jela mališanima, rješavanja domaće zadaće s njima i odlaska u shopping. Sve to nekoć su gotovo isključivo radile majke, no emancipacija, želja za jednakošću, svakodnevni odlazak na posao i karijera učinili su da se na neki način redefiniraju uloge u obitelji. Otac jednostavno više nije mogao biti samo onaj koji ima zaštitničku ulogu, zarađuje i brine da obitelj ima sve što joj treba te nakon posla i ručka sjedne u fotelju kako bi čitao novine, nego je morao preuzeti dio obaveza za koje je bila zadužena majka.
Iz današnje perspektive, to se čini posve logičnim - jedino tako obitelj u kojoj oba roditelja rade, može funkcionirati, iako nam se čini da na ovaj muškarac gubi svoj prirodni autoritet dan biološkom i psihološkom određenošću, a jača uloga majke koja preuzima dio autoriteta oca.

Ovom društvu nedostaju očevi?

No, s druge strane bilježi se i masovna pojava u kojoj je otac sve manje bitan i prisutan u odgoju djece. Ne moramo biti konzervativni niti preferirati patrijarhat da bismo zaključili kako ovom društvu nedostaju očevi. Sve je više jednoroditeljskih obitelji u kojima je majka ona koja se isključivo brine o djeci, čak i ako otac postoji ali su roditelji razvedeni ili je dijete izvanbračno, a otac je priznao dijete i plaća alimentaciju. I u takvim slučajevima mnogi očevi kao da uopće ne postoje jer nemaju potrebu sudjelovati koliko god mogu (druženjem, zajedničkim objedima, odlascima u kino ili na utakmicu, ljetovanje, zimovanje…) u životu svoje djece. Model zapadnih zemalja u kojima roditelji imaju zajedničko skrbništvo nastojao je ublažiti taj jaz između djece i njihovih očeva tako da ona žive na dvije adrese - i kod oca i majke, što je djelomično i uspjelo. S druge strane, takva djeca često se osjećaju razapeto između dva doma i to im stvara dodatni napor. Ali, ako je to prilika da dijete više boravi s ocem i on sudjeluje aktivno u njegovu odgoju, treba je iskoristiti.

Majka više razvija emocije, a otac samopouzdanje i sigurnost

U svim navedenim situacijama, a ne samo kada dijete ne odrasta s oba roditelja, treba izvući maksimum u smislu da se djetetu omogući da dobije od majke i od oca ono što mu je potrebno da bi se razvio u cjelovitu osobu - ljubav, pažnju, sigurnost, nježnost, brigu i usaditi moralne vrijednosti, disciplinu, upornost, radne navike, odgovornost, plemenitost… To su temeljne vrijednosti koje svako dijete treba i koje mu ne može dati samo škola ili društvo, nego obitelj. Naravno da sve to može dati djetetu i samo jedan roditelj, no, ako postoji i onaj drugi roditelj, onda svakako treba inzistirati da dijete provodi vrijeme i s njim.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti da svaki od roditelja, ma koliko jednako učestvovali u odgoju unose u njega nešto specifično svoje i usmjeravat će ga ne svoj način - majke će uvijek više poraditi na emocionalnoj strani djetetove osobnosti (da razvije svoje osjećaje) i svakodnevnim zadacima o obavezama, a očevi na osjećaju sigurnosti, samopouzdanja i kako da se snađu u društvu te budu socijalno prihvaćena. Otac će jednostavno lakše nego majka, jer mu je to svojstveno, potaknuti dijete da povezuje svoje ponašanje s posljedicama, što stvara osjećaj odgovornosti.

Tekst: I.Ć.
Izvor: sretna.story.hr

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

opterecene majke

Svaka treća žena u Njemačkoj osjeća se kao samohrana majka unatoč suprugu

Ženama je danas poprilično teško obavljati sve obaveze…

napori majčinstva

Pismo jedne majke suprugu:"Trebam više tvoje pomoći!"

„Dosta je više!“ U sebi je rekla Celeste…

Uloga oca nakon porođaja

Što vi i vaš partner možete očekivati prvih…

Pročitajte i:

Vodič za radost jednog jogija

Čovjek mora shvatiti da je on ptica u otvorenom kavezu. Život vam je sve opcije…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom Liptonom, američkim molekularnim biologom koji uskoro gostuje…

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…